Život s potravinovou intoleranciou: Ako to zvládnuť a žiť naplno

potravinová intolerancia

Potravinová intolerancia výrazne ovplyvňuje každodenný život. Na rozdiel od potravinovej alergie, ktorá môže mať vážne a okamžité zdravotné následky, intolerancia spôsobuje nepríjemné symptómy postupne, po konzumácii určitej potraviny. Tieto problémy sa často prejavujú bolesťami brucha, nadúvaním, hnačkami, únavou či kožnými problémami. 

Ak ste sa nedávno dozvedeli o svojej intolerancii alebo s ňou žijete dlhšie, prinášame vám užitočné tipy, ako ju zvládnuť a žiť plnohodnotne.

Odporúčame: Plesnivý chlieb: Viete, čo s ním? Iba jedno riešenie je správne!

Čo je potravinová intolerancia?

Potravinová intolerancia vzniká, keď telo nedokáže správne stráviť alebo spracovať určitú potravinu alebo jej zložku. Najčastejšie druhy potravinových intolerancií sú:

  • Laktózová intolerancia: Problémy so spracovaním mliečneho cukru (laktózy).
  • Fruktózová intolerancia: Znížená schopnosť spracovať ovocný cukor (fruktózu).
  • Gluténová intolerancia: Reakcia na lepok, ktorá sa nachádza v pšenici, raži, jačmeni a ovse.
  • Histamínová intolerancia: Precitlivenosť na histamín, ktorý sa nachádza v mnohých fermentovaných a konzervovaných potravinách, ako sú syry, víno a údeniny. 

Na rozdiel od alergie, pri ktorej môže dôjsť k život ohrozujúcim reakciám, potravinová intolerancia vyvoláva nepríjemné, no väčšinou menej závažné príznaky, ktoré však môžu dlhodobo ovplyvniť kvalitu života.

Ako sa vyrovnať s potravinovou intoleranciou:

1. Identifikujte problémové potraviny

Prvým krokom je presná diagnostika potravinovej intolerancie. Ak máte podozrenie na intoleranciu, konzultujte svoje príznaky s lekárom alebo odborníkom na výživu. Často sa odporúča viesť si denník, kde budete zaznamenávať, čo jete a aké príznaky sa objavia. 

Postupným vyraďovaním a opätovným zaraďovaním potravín do stravy môžete identifikovať tie, ktoré vám spôsobujú problémy. Existujú aj špecializované testy na laktózovú či gluténovú intoleranciu, ktoré vám môžu pomôcť potvrdiť alebo vylúčiť konkrétny problém.

2. Vyhnite sa problémovým potravinám, no zároveň hľadajte alternatívy

Keď identifikujete problematické potraviny, je dôležité ich vyraďovať zo stravy a hľadať vhodné alternatívy. Dnes je na trhu mnoho produktov určených práve pre ľudí s potravinovou intoleranciou.

Pri laktózovej intolerancii mliečne výrobky môžete nahradiť bezlaktózovými alternatívami alebo rastlinnými produktmi, ako sú mandľové, sójové, ryžové či kokosové mlieko. Na trhu nájdete aj bezlaktózové syry a jogurty. Pri gluténovej intolerancii si môžete vyberať produkty z pohánky, ryže, kukurice, cíceru či amarantových múk. 

Ak trpíte fruktózovou intoleranciou, opatrne s ovocím. Niektoré druhy, napr. banány či jahody, obsahujú menej fruktózy a telo ich toleruje lepšie. Vždy čítajte etikety výrobkov a vyhýbajte sa skrytým zdrojom problematických zložiek, ktoré môžu byť pridané do spracovaných potravín.

Odporúčame: Nálev na zahriatie z lipového kvetu ako prírodný liek na prechladnutie

laktózová intolerancia
Depositphotos

3. Plánujte svoje jedlá dopredu

Ak idete do reštaurácie, skontrolujte si menu vopred a informujte personál o vašej intolerancii. Väčšina reštaurácií dnes ponúka bezlaktózové, bezlepkové či iné alternatívy. Noste so sebou malé občerstvenie, ktoré je pre vás bezpečné, ako sú oriešky, ovocie (ak ho tolerujete) alebo bezlepkové sušienky. Tak sa vyhnete nepríjemným situáciám, keď sa neviete rýchlo najesť.

4. Skúšajte nové recepty

Zmena stravovania môže byť zároveň príležitosťou na objavovanie nových receptov a chutí. Na internete nájdete množstvo receptov prispôsobených rôznym druhom intolerancií. Objavte nové potraviny, ktoré ste doteraz nepoužívali, ako je napríklad quinoa, pohánka či cícerová múka. 

Varte si doma. Takto získate úplnú kontrolu nad tým, čo jete, a môžete experimentovať s rôznymi náhradami. Skúste napríklad klasické mlieko v koláči nahradiť mandľovým alebo kokosovým mliekom. 

5. Venujte pozornosť vyváženej strave

Pri potravinových intoleranciách je dôležité, aby ste z vašej stravy nevylúčili celé skupiny potravín bez toho, aby ste našli vhodné náhrady. Nedostatok určitých živín, ako je vápnik (pri laktózovej intolerancii) alebo vláknina (pri gluténovej intolerancii), môže viesť k zdravotným problémom. 

Ak vylučujete mliečne výrobky, hľadajte náhradné zdroje vápnika, ako sú tmavozelená listová zelenina (napr. kel, špenát), mandle, sezamové semienka alebo obohatené rastlinné mlieka. Vlákninu získate z bezlepkových obilnín, ako sú quinoa, pohánka, hnedá ryža, či z ovocia, zeleniny a strukovín. Porozprávajte sa s odborníkom na výživu, ktorý vám odporučí vhodné doplnky stravy, ak potrebujete doplniť dôležité živiny. 

Odporúčame: Najmódnejšie rastliny podľa dizajnérov: TIETO rozžiaria každú miestnosť!

6. Buďte trpezliví a naučte sa počúvať svoje telo

Život s potravinovou intoleranciou môže byť spočiatku náročný. Dôležité je byť trpezlivý a naučiť sa počúvať svoje telo. Ak sa po určitých jedlách cítite lepšie, je to znak, že ste na správnej ceste. Postupne si vytvoríte zoznam potravín, ktoré vám vyhovujú, a nájdete spôsoby, ako zvládať intoleranciu bez väčších problémov. 

Zmeny v strave vykonávajte postupne. Nepodliehajte stresu a vyhýbajte sa náhlym a drastickým obmedzeniam. Vyskúšajte rôzne alternatívy a sledujte, čo vám najviac vyhovuje.

Stále si môžete pochutiť

Život s potravinovou intoleranciou vás nemusí príliš obmedzovať, ak sa naučíte, ako s ňou správne žiť. Základom je identifikácia problémových potravín, ich vylúčenie zo stravy a hľadanie vhodných alternatív. Ak budete svoje telo dobre poznať, naučíte sa správne zostavovať svoj jedálniček a vychutnáte si obľúbené jedlá aj bez nepríjemných následkov.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE