Prečo sa na jeseň cítime unavení? Hlavné príčiny a riešenia jesennej únavy!

jesenná únava príčiny

Jeseň je krásne ročné obdobie, ktoré so sebou prináša farebné lístie, svieže rána a vôňu teplých nápojov. Pre mnohých ľudí je však jeseň spojená aj s náhlym pocitom únavy a vyčerpania. Aj keď sa môže zdať, že po letných mesiacoch plných energie by sme mali byť v top forme, realita je často iná. 

Pocit jesennej únavy je bežný a má viacero príčin, ktoré súvisia s fyziologickými aj psychologickými zmenami v našom tele. Prečo sa teda cítime unavení s príchodom jesene? Poďme sa pozrieť na najčastejšie príčiny.

Zaujme vás: Nálev na zahriatie z lipového kvetu ako prírodný liek na prechladnutie

1. Zmena svetelného cyklu

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa s príchodom jesene cítime unavení, je zmena v množstve denného svetla. Počas leta máme k dispozícii viac denného svetla, čo pomáha nášmu telu regulovať cyklus bdenia a spánku. Tento proces je riadený hormónom melatonínom, ktorý je zodpovedný za reguláciu nášho vnútorného biorytmu.

Skrátené dni a skoršie západy slnka na jeseň znamenajú, že naše telo začne produkovať melatonín skôr. Výsledkom je, že môžeme pociťovať ospalosť a únavu aj v čase, keď by sme mali byť ešte aktívni. Melatonín je totiž spojený so spánkom, takže zmena svetelného cyklu môže náš organizmus ovplyvniť tým, že sa cítime unavení v priebehu dňa.

2. Zníženie fyzickej aktivity

Leto je obdobie, kedy sa mnohí z nás venujú rôznym vonkajším aktivitám – od plávania cez turistiku až po rôzne športové aktivity. S príchodom chladnejšieho počasia a kratších dní sa však naša chuť ísť von znižuje. Viac času trávime doma a prirodzene menej cvičíme.

Zníženie fyzickej aktivity môže mať priamy vplyv na náš energetický stav. Pohyb je totiž nevyhnutný pre udržanie zdravej hladiny energie, pretože zlepšuje cirkuláciu krvi, zvyšuje produkciu endorfínov (tzv. hormónov šťastia) a prispieva k lepšiemu spánku. Ak sa počas jesene menej hýbeme, naše telo môže pociťovať pokles energie a únava sa stáva bežným sprievodným javom.

Odporúčame: Najúčinnejšie prostriedky proti horúčke a nachladnutiu, ktoré by ste mali mať vždy poruke

tipy na zvýšenie energie
Depositphotos

3. Zmena stravy

Jedlo hrá veľkú rolu v našej energetickej hladine. Počas jesene sa môže naša strava zmeniť – či už kvôli dostupnosti sezónnych potravín, alebo zmenám v našich chutiach. Kým v lete často konzumujeme čerstvé ovocie, zeleninu a ľahké jedlá, na jeseň môžeme viac inklinovať k ťažším a sýtejším jedlám.

Strava bohatá na sacharidy a tuky môže spôsobiť pocit ťažkosti a únavy, najmä ak sa konzumuje v nadmernom množstve. Navyše, ak neprijímame dostatok vitamínov a minerálov, ktoré podporujú energiu a vitalitu, ako napríklad vitamín D, železo a horčík, môžeme sa cítiť unavení a vyčerpaní.

4. Znížená hladina vitamínu D

Vitamín D je často označovaný ako "slnečný vitamín", pretože ho naše telo produkuje pri vystavení pokožky slnečnému žiareniu. Na jeseň, keď trávime menej času na slnku a intenzita slnečných lúčov klesá, sa naša hladina vitamínu D prirodzene znižuje.

Nedostatok vitamínu D môže spôsobiť nielen pocit únavy, ale aj zhoršenú náladu a problémy s koncentráciou. Tento vitamín je kľúčový pre udržanie zdravého imunitného systému, silných kostí a správneho fungovania mozgu. Preto je dôležité na jeseň a v zime zvážiť jeho dopĺňanie prostredníctvom stravy alebo doplnkov výživy.

Neprehliadnite: Odpadávate po jedle od únavy? Týmto potravinám sa radšej vyhnite!

5. Sezónna afektívna porucha 

Sezónna afektívna porucha, známa aj ako sezónna depresia, je stav, ktorý sa objavuje najmä počas jesenných a zimných mesiacov. Hoci nie každý človek trpí touto poruchou, môže byť príčinou jesennej únavy. Sezónna depresia je spojená so zníženou hladinou denného svetla, čo môže ovplyvniť produkciu serotonínu – hormónu, ktorý ovplyvňuje náladu.

Ľudia so SAD môžu pociťovať intenzívnejšiu únavu, nedostatok energie, zmeny nálady, zvýšenú potrebu spánku a stratu záujmu o bežné činnosti. Ak máte pocit, že vás jeseň obzvlášť zaťažuje, je dobré zvážiť konzultáciu s odborníkom a možnosti, ako si zlepšiť náladu a energiu.

6. Zmeny v spánkovom režime

Jeseň často prináša zmeny v našom dennom režime. Skoršie stmievanie môže spôsobiť, že začneme ísť spať skôr, ale to neznamená, že automaticky spíme lepšie. Náš spánkový cyklus môže byť narušený kvôli prechodu na jesenný režim, čo vedie k nekvalitnému spánku.

Ak nespíme dostatočne alebo náš spánok nie je dostatočne hlboký, naše telo sa neobnovuje tak, ako by malo. To vedie k pocitu únavy a nedostatku energie počas dňa. Preto je dôležité na jeseň dodržiavať pravidelný spánkový režim, aby sme udržali svoje telo v optimálnom rytme.

Prečítajte si aj: Echinacea v jesennom období podporí vaše zdravie – aké má účinky?

Ako sa vyrovnať s jesennou únavou?

Dobrou správou je, že existuje niekoľko spôsobov, ako môžete bojovať proti jesennej únave a získať späť svoju energiu:

  1. Pohybujte sa: Aj keď je chladnejšie, snažte sa pravidelne hýbať. Prechádzky na čerstvom vzduchu, cvičenie doma alebo v telocvični vám môžu pomôcť zvýšiť hladinu energie a zlepšiť náladu.

  2. Dopĺňajte vitamíny: Uistite sa, že prijímate dostatok vitamínu D, C a B komplexu, ktoré podporujú energiu a imunitu.

  3. Vyvážená strava: Snažte sa konzumovať dostatok čerstvých sezónnych plodín, bohatých na živiny, a vyhnúť sa príliš ťažkým jedlám, ktoré môžu zvyšovať pocit únavy.

  4. Spánková hygiena: Udržiavajte pravidelný spánkový režim a dbajte na kvalitu spánku. Vytvorte si prostredie, ktoré podporuje relaxáciu a regeneráciu.

  5. Vystavujte sa dennému svetlu: Hoci je slnečných dní menej, snažte sa tráviť čas vonku počas svetlých hodín, aby ste prirodzene zvýšili hladinu vitamínu D a udržali svoj biorytmus v rovnováhe.

Jeseň môže byť pre mnohých výzvou, no s týmito tipmi sa môžete cítiť plní energie aj v tomto období.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE