Babie leto vonia ako makové dobroty

Domáce rezance s makom recept

Keď sa príroda oblečie do zlatistých farieb, je čas pripraviť si tradičné makové dobroty. Objavte kúzlo maku a vyskúšajte recepty, ktoré prevoňajú celý dom.

Babie leto je obdobie posledných teplých lúčov, keď sa slnko a príroda pomaly pripravujú na odpočinok. Je to aj čas, keď naše babičky sušili mak a pripravovali tie najchutnejšie makové špeciality. Vôňa mletého maku sa šíri domom a vyvoláva nostalgické spomienky na detstvo.

Reklama

Mak. Superpotravina z našich polí

Ľudstvo pestuje mak už tisíce rokov. Drobné čierne či modré semiačka v sebe skrývajú neuveriteľné bohatstvo chutí aj živín. Mak je výborným zdrojom vápnika, železa, zinku a zdravých tukov. Jeho jemne orechová chuť dokáže premeniť aj obyčajné cesto na kráľovský dezert.

V slovenskej kuchyni má mak nezastupiteľné miesto. Makové koláče, rezance s makom, makový závin – to všetko sú poklady našej gastronomickej tradície. Mak sa nepoužíva len v dezertoch, ale aj ako posýpka na žemle alebo prísada do chleba.

Ako pomlieť mak bez mlynčeka?

Nemáte doma špeciálny mlynček na mak? Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako si poradíte aj bez profesionálneho vybavenia. Využiť môžete klasický mixér, mlynček na kávu, mažiar alebo igelitové vrecko a valček.

Ešte jednoduchšie je kúpiť si už mletý mak alebo hotovú makovú náplň.

Reklama

Nadčasové makové recepty. Hurá do varenia a pečenia

Domáce rezance s makom

Ako na domáce rezance s makom?

Ingrediencie:

  • 240 g hrubej múky
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice vody
  • 100 g 100 % Mak mletý Dr. Oetker
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 100 g rozpusteného masla

Postup:

Z múky, vajec a vody vypracujte hladké cesto. Vyvaľkajte ho na pomúčenej doske a nakrájajte na široké rezance. Nechajte preschnúť. Potom vložte na 10 minút do vriacej vody. Posypte makom zmiešaným s cukrom a prelejte rozpusteným maslom.

Mriežkový makový koláč

Tento recept s makovou náplňou je ozdobou každého stola. Dobrú chuť.

Ingrediencie na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 0,5 balíčka Kypriaci prášok do pečiva Dr. Oetker
  • 30 g práškového cukru
  • 1 balíček Vanilínový cukor Dr. Oetker
  • 1 vajce
  • 60 ml polotučného mlieka
  • 70 g zmäknutého masla
  • 1 balíček Maková náplň Dr. Oetker
  • 50 ml vody alebo mlieka

Postup: 

Na prípravu cesta v mise zmiešajte múku s kypriaci práškom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridajte vajce, mlieko a maslo a ručne vypracujte na hladké cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a uložte asi na 40 minút do chladničky. Dve tretiny cesta vyvaľkajte a preneste do vymastenej formy.

Hotovú makovú náplň zmiešajte iba s mliekom či vodou a naneste ju na cesto. Zo zvyšku cesta vyvaľkajte prúžky a uložte ich navrch v tvare mriežky. Potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte asi 40 minút.

Reklama

Užite si makovú pohodu

Makové dobroty nás spájajú s koreňmi a pripomínajú, že niekedy to najjednoduchšie dokáže priniesť najväčšiu radosť. Či už si vyberiete rýchle rezance s makom alebo sa pustíte do pečenia koláča, vaša kuchyňa bude voňať presne ako tá babičkina.

Zdroj úvodnej fotky: Dr. Oetker

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE