Cvrček na tanieri?! Budete prekvapení - prášok z cvrčka môžete mať v jedle aj každý deň!

Ešte v roku 2022 schválila Európska komisia konzumáciu cvrčkov domácich (Acheta domesticus) ako nových potravín na jednotnom trhu Európskej únie. Európska komisia zároveň uviedla, že cvrček domáci a jeho konzumácia je v poradí už tretí „schválený" hmyz na konzumáciu vo všetkých členských štátoch Európskej únie.

Rok predtým Európska komisia oficiálne povolila konzumáciu aj ďalšieho hmyzu, a to sušených žltých múčnych červov a saranču sťahovavú. V prípade cvrčka domáceho ako potraviny môže ísť o jeho mnohé podoby – na európskom trhu je k dispozícii celý, mrazený, sušený alebo vo forme prášku.

Hmyz ako bielkovinová potravina

Organizácia spojených národov a jedna z jej organizácii – Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo vo svojich správach za posledné roky uvádza, že sa konzumácia hmyzu odporúča, pretože hmyz je:

  • výživný,
  • zdravý,
  • obsahuje vysoký podiel tuku,
  • bielkovín,
  • vitamínov,
  • minerálov, 
  • vlákniny.

Hmyz preto môže tvoriť a aj tvorí časť dennej stravy stoviek miliónov ľudí na celom svete.

V kontexte stratégie Európskej únie Z farmy na stôl je hmyz určený za alternatívny zdroj bielkovín, ktorý by mohol uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému na celom svete.

Odporúčame: Biologický vek: Čo znamená a ako si ho správne vypočítať?

cvrčky

Zdroj: Depositphotos

Prášok z cvrčka

Cvrček sa na váš tanier môže dostať ako prášok, a to aj ako súčasť iných potravín či ingrediencií. Čiastočne odtučnený prášok z cvrčka je za navrhovaných podmienok používania a v prípustných množstvách dokonca bezpečný.

Čiastočne odtučnený prášok z cvrčka spĺňa podmienky na jeho umiestnenie na trh v súlade s nariadením Európskej únie, pokiaľ sa používa napríklad aj vo:

  • viaczrnnom chlebe alebo viaczrnných rožkoch,
  • krekroch a/alebo chlebových tyčinkách,
  • cereálnych tyčinkách,
  • suchých premixoch na pečenie,
  • sušienkach,
  • výrobkoch na báze sušených plnených alebo neplnených cestovín,
  • omáčkach,
  • spracovaných zemiakových výrobkoch,
  • strukovinových a zeleninových jedlách,
  • pizzi,
  • výrobkoch na báze cestovín,
  • sušenej srvátke,
  • analógoch mäsa,
  • polievkach a polievkových koncentrátoch alebo práškoch,
  • snackoch na báze kukuričnej múky,
  • nápojoch podobných pivu,
  • čokoládových cukrovinkách,
  • orechoch a olejnatých semenách,
  • iných snackoch ako sú lupienky,
  • mäsových prípravkoch.

Neprehliadnite: Ako ušetriť na elektrine? Vyskúšajte naše tipy a peňaženka sa vám poďakuje!

bielkoviny potraviny

Zdroj: Depositphotos

Cvrčky na jedenie a prípadné alergické reakcie

Na označení potravín, ktoré obsahujú čiastočne odtučnený prášok z cvrčka, sa musí v zmysle nariadenia Európskej komisie uviesť informácia, že táto zložka môže vyvolať alergické reakcie u spotrebiteľov so známymi alergiami na:

  • kôrovce,
  • mäkkýše a výrobky z nich,
  • ako aj na prachové roztoče

Táto informácia musí byť uvedená v tesnej blízkosti zoznamu všetkých zložiek.

Odporúčame aj: Ktoré bezdetné celebrity nezatúžili po deťoch? Tieto sa vydali inou cestou!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE