Najmódnejšie rastliny podľa dizajnérov: TIETO rozžiaria každú miestnosť!

rastliny do interiéru

Interiérový dizajn prešiel v posledných rokoch veľkými zmenami a jedným z najväčších trendov je využívanie rastlín ako štýlových prvkov na oživenie každého priestoru. Dizajnéri po celom svete sa čoraz viac prikláňajú k tomu, že rastliny prinášajú nielen krásu, ale aj pokoj, sviežosť a harmóniu. Ak hľadáte spôsob, ako oživiť svoj interiér a dodať mu štipku trendovosti, nasledujúci zoznam rastlín, ktoré sú aktuálne v móde, vás určite zaujme.

Prečítajte si: TOTO sú 3 znamenia, v ktorých sa rodia najnáročnejšie ženy! A preto sú pre mužov veľkou výzvou

1. Monstera deliciosa 

Monstera je skutočnou kráľovnou interiérových rastlín. Jej veľké, lesklé, srdcovité listy s charakteristickými otvormi sú v súčasnosti ikonickým symbolom modernej elegancie. Monstera nielenže vyniká svojím exotickým vzhľadom, ale tiež dokáže prežiť v rôznych svetelných podmienkach, čo z nej robí ideálnu voľbu pre akýkoľvek interiér. Či už ju umiestnite do veľkého kvetináča v obývačke alebo použijete ako zelenú stenu, monstera zaručene upúta pozornosť.

Tip redakcie: Monstera vyzerá najlepšie v minimalistických priestoroch, kde jej zaujímavý tvar listov naozaj vynikne. Skombinujte ju s modernými nábytkovými kúskami alebo prírodnými materiálmi, aby ste vytvorili harmonickú atmosféru.

2. Ficus lyrata

Fikus lýrovitý, známy aj ako „fiddle-leaf fig“, je ďalšou ikonou interiérového dizajnu. Vysoký rast a veľké, lesklé listy v tvare husľového tela robia z tejto rastliny perfektný akcent pre obývačky a predsiene. Ficus lyrata je ideálny do priestorov s vysokými stropmi a veľkými oknami, kde sa môže naplno rozvinúť.

Tip redakcie: Umiestnite Ficus lyrata do rohu miestnosti alebo vedľa veľkého okna, kde získa dostatok prirodzeného svetla. Zvoľte elegantný kvetináč v neutrálnych farbách, ktorý bude harmonizovať s celkovým interiérom.

Odporúčame: 10 citátov, ktoré zmenia váš život k lepšiemu: Staňte sa pánom svojich emócií

ficus lyrata
Depositphotos

3. Sansevieria (Svokrin jazyk)

Sansevieria, známa aj ako svokrin jazyk, je obľúbená medzi dizajnérmi pre svoj štíhly, architektonický vzhľad. Jej listy, ktoré rastú vzpriamene smerom nahor, pôsobia veľmi moderne a hodia sa k rôznym štýlom – od industriálneho po boho. Sansevieria je tiež extrémne nenáročná na starostlivosť, čo ju robí skvelou voľbou pre zaneprázdnených ľudí.

Tip redakcie: Pre dosiahnutie dramatického efektu umiestnite svokrin jazyk do štýlového kvetináča z betónu alebo keramiky a postavte ju do minimalistického priestoru. Jej jednoduchý tvar vynikne aj v malých miestnostiach.

4. Strelitzia reginae

Ak chcete do svojho domova vniesť tropickú atmosféru, strelitzia je tou správnou voľbou. So svojimi veľkými, banánovitými listami dodáva priestoru dramatický vzhľad a je považovaná za jeden z najštýlovejších doplnkov v interiéroch. Keďže môže dorásť do väčších rozmerov, strelitzia je skvelá ako hlavný akcent v miestnostiach s vysokými stropmi.

Tip redakcie: Strelitzia vyzerá najlepšie, keď má dostatok priestoru na rast. Skombinujte ju s nízkym nábytkom a drevenými podlahami pre prirodzený a sofistikovaný vzhľad.

Neprehliadnite: Nálev na zahriatie z lipového kvetu ako prírodný liek na prechladnutie

5. Zamioculcas zamiifolia (Zamiokulkas)

Zamiokulkas je ďalšou veľmi obľúbenou voľbou v interiérovom dizajne vďaka svojmu elegantnému vzhľadu a nenáročnej starostlivosti. Má lesklé, tmavozelené listy, ktoré dodávajú priestoru nádych luxusu. Zamiokulkas rastie pomaly, no aj tak môže dosiahnuť výšku až jeden meter.

Tip redakcie: Zamiokulkas sa výborne hodí do moderných, minimalistických interiérov. Umiestnite ho na pracovný stôl alebo komodu v kancelárii alebo obývačke pre sofistikovaný vzhľad. Je tiež výborným doplnkom do miestností s nižším množstvom svetla.

6. Pilea peperomioides 

Pilea, často nazývaná aj čínska peňažná rastlina, je obľúbená v moderných domácnostiach pre svoj jedinečný vzhľad a symboliku bohatstva. Jej okrúhle, hladké listy vyzerajú ako malé mince, čo jej dodáva originálny charakter. Okrem toho je pilea nenáročná na starostlivosť a rýchlo sa množí, čo z nej robí ideálnu rastlinu pre začínajúcich pestovateľov.

Tip redakcie: Umiestnite pileu do roztomilých, farebných kvetináčov na poličky, parapety alebo pracovné stoly. Jej jemné listy pridajú jemný a hravý nádych do každého priestoru.

Odporúčame aj: TOP sexuálne polohy: Vyskúšajte ich a okoreňte si váš intímny život

zamiokulkas
Depositphotos

7. Calathea (Kalatea)

Kalatea je rastlina, ktorá okamžite pritiahne pozornosť svojimi krásnymi vzorovanými listami. Je to rastlina, ktorá má unikátne vlastnosti – počas noci sa jej listy zatvárajú a ráno sa znovu otvárajú. Dizajnéri ju milujú pre jej farebnosť, ktorá sa pohybuje od tmavozelenej po ružovkasté tóny.

Tip redakcie: Kalatea potrebuje trocha viac pozornosti, ale ak jej venujete dostatok lásky, odmení vás nádherným vzhľadom. Vyzerá výborne vo svetlých, vzdušných miestnostiach s vlhkosťou, napríklad v kúpeľniach alebo kuchyniach.

Prečítajte si aj: Najväčšie klamstvá influencerov na sociálnych sieťach - čomu skutočne netreba veriť?!

Rastliny majú v interiérovom dizajne jedinečnú schopnosť premeniť každý priestor na živé a harmonické prostredie. Či už sa rozhodnete pre exotickú monsteru, modernú sansevieriu alebo elegantný fikus, rastliny dodajú vášmu domovu osobitý šarm a vytvoria prirodzenú atmosféru. Tieto trendové rastliny sú nielen krásne, ale tiež prispievajú k zdravšiemu a pohodovejšiemu životnému prostrediu, pretože zlepšujú kvalitu vzduchu a znižujú stres.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE