Plesnivý chlieb nás neraz dokáže nemilo prekvapiť. Odkrojiť alebo vyhodiť? Iba jediné riešenie je to správne. Viete ktoré, aby ste nespravili chybu?
Viete o tom, že plesnivý chlieb je pre ľudské telo veľmi nebezpečný? Mnohí z nás pleseň na chlebe či pečive podceňujú a tieto potraviny konzumujú aj vtedy, keď sa tam objaví aj v čo i len malom množstve.
Otázka znie – čo sa môže stať, ak zjeme krajec chleba s malou plesňou? A odpoveď je – môže to veľmi vážne ohroziť zdravotný stav a v niektorých prípadoch dokonca aj život. Prečo?
Aj vtedy, keď sa pleseň ukrýva iba na samom okraji kúska chleba, čo si niekedy ani nemusíme všimnúť, môže jeho konzumácia ohroziť naše zdravie. Akonáhle sa čo i len najmenší kúsok plesnivého chleba dostane do ľudského tela, pleseň stráca prístup ku kyslíku, a teda aj možnosť reprodukcie. Dovtedy však bude mať dostatok času na to, aby sa zachytila na stenách žalúdka.
Plesnivý krajec chleba a to, keď zjeme plesnivý chlieb, môže byť skutočne nebezpečné. Tvorba plesní a otrava jedlom nie je ničím výnimočná, a preto si dajte pozor. Konzumácia plesnivého chleba nie je vhodná pre nikoho!
Plesnivý chlieb určite nezachraňujte!
Ak kúpime čerstvý chlieb, prirodzene chceme, aby nám vydržal čo najdlhšie. Bohužiaľ, niekedy už o deň – dva rýchlo zatuchne, prípadne sa na ňom objaví biely alebo zelený povlak. A vtedy by sme už chlieb konzumovať určite nemali! Ak totiž spozorujeme akúkoľvek čo i len najmenšiu zmenu na chlebe, môže to naznačovať, že škodlivé baktérie sa už dostali do celého chleba.
Upozorňujeme na to, že mikrotoxíny spojené s výskytom plesní sú pre ľudský organizmus nielen škodlivé, ale aj toxické a jedovaté.
Nezachraňujte preto váš chlieb odrezaním tej časti, na ktorej sa objaví pleseň. Zbavte sa ho, aby ste seba i svojich blízkych ochránili pred nežiaducimi účinkami.
Odporúčame: Ovocie a zelenina, ktoré netreba šúpať: Robíte to správne?
Ako nám môže uškodiť plesnivý chlieb? Pozor na TIETO zdravotné riziká!
- Už jeden krajec chleba, na ktorom sa vyskytuje čo i len minimálna pleseň, môže viesť k akumulácii veľkého množstva mykotoxínu do nášho organizmu.
- Ak je mykotoxín v malých množstvách, pečeň ho dokáže zvládnuť, avšak príliš veľké zaťaženie vedie dokonca k cirhóze pečene. Všetko sa to začína silnou otravou, ktorá je sprevádzaná hnačkou a dehydratáciou organizmu.
- Prípadná akákoľvek ďalšia akumulácia mykotoxínov vyvoláva v tele bunkovú mutáciu. Tá vedie v ľudskom organizme k zápalovým procesom, ale aj k onkologickým ochoreniam.
- Pri konzumácii plesne v čo i len malom množstve, napríklad na chlebe, sa pravdepodobne nevyhnete ani alergickej reakcii. Ak sa totiž plesnivý chlieb dostane do ľudského tela, je takmer zaručené, že spôsobí alergickú reakciu, v ojedinelých prípadoch aj anafylaktický šok a Quinckeho edém.
- V týchto prípadoch je veľmi pravdepodobné, že budete musieť vyhľadať lekársku pomoc.
- Drobné častice plesní sa môžu dokonca cez dýchacie cesty dostať až do pľúc.
- A práve ich neželaný „pobyt" v pľúcach je pre plesne ideálne prostredie pre ich reprodukciu, pričom hrozí aj vývoj bronchiálnej astmy.
Kam vyhodiť plesnivý chlieb a čo robiť s pokazeným chlebom?
Plesnivý chlieb by sa mal vyhodiť do odpadu, avšak je dôležité dodržiavať správne postupy, aby sme ochránili životné prostredie. V mnohých mestách existujú kontajnery na bioodpad, do ktorých môžete uložiť chlieb a iné potravinové odpady. Týmto spôsobom sa chlieb dostane do procesu kompostovania a prispieva k vytváraniu kvalitného hnojiva pre pôdu.
Ak máte pokazený chlieb, okrem jeho vyhodenia existuje aj niekoľko spôsobov, ako ho využiť. Tu je niekoľko nápadov:
Kompostovanie: Ak máte kompostér, plesnivý chlieb môže byť skvelým prídavkom do vašej kompostovej hromady, kde sa rozloží a zmení na hnojivo.
Kŕmenie zvierat: Niektoré zvieratá, ako sliepky alebo prasiatka, môžu jesť znehodnotený chlieb. Skontrolujte však, či je chlieb neškodný a vhodný na kŕmenie.
Starý, no nie plesnivý chlieb: Zo starého chleba sa môžu pripravovať rôzne domácnosti, niektoré recepty odporúčajú sušený chlieb na strúhanku.
Biodiverzita: Môžete si nechať kúsok stvrdnutého chleba na kŕmenie vtákov.
Je dôležité pamätať na to, že ak chlieb má viditeľnú pleseň, mal by byť radšej zlikvidovaný, pretože niektoré druhy plesní môžu byť škodlivé pre zdravie. Pred vyhodením sa vždy zamyslite nad tým, či ho môžete využiť iným spôsobom.
V súčasnej dobe je dôležité znižovať množstvo odpadu a hľadať kreatívne riešenia na opätovné využitie potravín.
Neprehliadnite: Sexuálne problémy: Čo je ich príčinou a ako sa im vyhnúť?
Chlieb plesnivie zvnútra - ako predísť výskytu plesní na chlebe?
Aby ste predišli výskytu plesní na vašom chlebe, dbajte predovšetkým na správne skladovanie. Chlieb by mal byť skladovaný vo vhodných podmienkach.
Ak je chlieb uložený v uzavretých plastových vreckách, kazí sa rýchlejšie. Na vine je nedostatočný prístup vzduchu, pričom práve v takýchto podmienkach dochádza k rýchlejšiemu množeniu toxických látok. Ideálne preto je, ak budete chlieb skladovať na tmavom a chladnom mieste.
Odporúčame aj: Cindy Crawford: Čomu vďačí za svoju krásu a telo bohyne?
Aktualizovaný článok: 07.10.2024