Echinacea v jesennom období podporí vaše zdravie – aké má účinky?

Echinacea

S príchodom jesene sa mnohí z nás začínajú pripravovať na chladnejšie počasie, kratšie dni a s tým spojenými ochoreniami, ako sú prechladnutie a chrípka. Práve v tomto období hľadáme spôsoby, ako posilniť svoju imunitu a lepšie sa brániť voči sezónnym ochoreniam. Jedným z prírodných pomocníkov je echinacea, bylina známa svojimi imunostimulačnými vlastnosťami. Ako vám pomôže udržať zdravie počas chladných mesiacov?

Odporúčame: TOP recepty na najchutnejšie tekvicové polievky

Kráska zo záhrady

Echinacea (echinacea purpurea) je bylinná trvalka pochádzajúca zo Severnej Ameriky. Tam ju celé stáročia využívali pôvodné indiánske kmene na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí, najmä infekcií a zápalov. V súčasnosti sa echinacea často používa ako prírodný doplnok na posilnenie imunity, najmä počas obdobia zvýšeného výskytu prechladnutia a chrípky.

Existuje niekoľko druhov echinacey, no najčastejšie sa využívajú tri hlavné: Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia a Echinacea pallida. Všetky obsahujú rôzne aktívne látky, ktoré podporujú zdravie.

Ako echinacea podporuje imunitný systém?

Echinacea funguje predovšetkým ako imunostimulant, čo znamená, že dokáže povzbudiť aktivitu imunitného systému. Podporuje tvorbu bielych krviniek, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v obrane tela proti infekciám. Bylina tiež obsahuje látky, ktoré pomáhajú znižovať zápaly a bojovať proti vírusom. A prečo ešte by nám mohla byť sympatická?

  • Echinacea podporuje tvorbu cytokínov – signálnych molekúl, ktoré pomáhajú imunitnému systému efektívnejšie reagovať na hrozby, ako sú vírusy či baktérie.
  • Prítomnosť flavonoidov a ďalších antioxidantov v echinacei pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sa často spájajú s chorobami a zápalmi.
  • Echinacea sa často využíva pri prvých príznakoch prechladnutia, pretože môže skrátiť trvanie ochorenia a zmierniť jeho závažnosť.

Echinacea v jesennom období: Prečo po nej siahnuť?

Chladné počasie, vyššia vlhkosť vzduchu a častejšie prechody medzi teplom a chladom oslabujú našu imunitu. Počas jesene trávime viac času v uzavretých priestoroch, čo tiež zvyšuje riziko šírenia vírusov. Užitie echinacey pred nástupom sezónnych ochorení môže posilniť váš imunitný systém, čím sa znižuje pravdepodobnosť, že ochoriete. Ak už náhodou cítite, že na vás niečo lezie, echinacea môže zmierniť priebeh ochorenia a skrátiť čas, počas ktorého vám je najhoršie.

Odporúčame: Toto prezrádza farba tvojho auta o tvojej osobnosti!

echinacea čaj
Depositphotos

Echinacea v domácej lekárni

Echinacea vám pomôže udržať si energiu a vitalitu aj počas jesenných dní. Môžete si z nej doma pripraviť niekoľko druhov prírodných liekov, ktoré podporia váš imunitný systém a pomôžu pri prechladnutí či chrípke. Najčastejšie sa z echinacey pripravuje tinktúra, čaj alebo sirup. 

1. Domáca echinaceová tinktúra

Tinktúra je koncentrovaný výťažok z bylín, ktorý sa uchováva v alkohole. Je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako z echinacey získať aktívne látky, a má dlhú trvanlivosť. 

Čo budete potrebovať:

  • Sušený alebo čerstvý koreň, kvety a listy echinacey (asi 100 g sušenej alebo 200 g čerstvej echinacey)
  • Alkohol (napr. 40 % vodka alebo brandy)
  • Sklenenú nádobu s viečkom (najlepšie tmavé sklo)

Postup: Echinaceu nasekajte na menšie kúsky a vložte ju do čistej sklenenej nádoby. Zalejte ju alkoholom tak, aby bola úplne ponorená. Nádobu uzavrite a uchovávajte na tmavom a chladnom mieste, kde sa bude macerovať 4 až 6 týždňov. Každý deň ju jemne pretrepte, aby sa uvoľnili aktívne zložky. Po skončení macerácie tinktúru preceďte cez jemné sitko alebo plátno do čistej fľaše, najlepšie z tmavého skla.

Skladujte na chladnom a tmavom mieste. Tinktúru môžete používať podľa potreby – najčastejšie sa užíva niekoľko kvapiek (15-30) denne, pri prvých príznakoch prechladnutia.

2. Echinaceový čaj

Čaj z echinacey je jednoduchý a rýchly spôsob, ako získať prospešné látky z tejto byliny. Je výborný na podporu imunity a vhodný pri prvých príznakoch prechladnutia.

Čo budete potrebovať:

  • Sušené kvety, listy alebo korene echinacey (asi 1-2 lyžičky)
  • 250 ml horúcej vody
  • Med alebo citrón na dochutenie (voliteľné)

Postup: Sušenú echinaceu vložte do šálky alebo čajového sitka. Zalejte horúcou (ale nie vriacou) vodou a nechajte lúhovať 10-15 minút. Preceďte a podľa chuti oslaďte medom alebo pridajte citrón. Pite 1-3 šálky denne na posilnenie imunity alebo pri prvých príznakoch ochorenia.

3. Echinaceový sirup

Sirup z echinacey je vhodný najmä pre deti alebo tých, ktorí uprednostňujú sladšiu formu lieku. Môžete ho kombinovať s inými bylinkami a medom, čo zvyšuje jeho účinky. 

Čo budete potrebovať:

  • Sušené korene alebo kvety echinacey (asi 50 g)
  • 500 ml vody
  • 200 g medu (ideálne surového, prírodného)

Postup: Vložte sušenú echinaceu do hrnca s vodou a priveďte do varu. Následne stíšte plameň a nechajte jemne variť asi 30-40 minút, kým sa objem vody nezredukuje na polovicu. Zmes nechajte vychladnúť a následne ju preceďte cez sitko. Tekutinu zmiešajte s medom, mal by sa v nej úplne rozpustiť. Sirup skladujte v chladničke v uzatvárateľnej fľaši. Vydrží približne 1-2 mesiace. Užívajte 1 lyžičku denne preventívne alebo 2-3 lyžičky denne počas prechladnutia.

Odporúčame: Jednoduché zmeny a opatrenia v živote, ktoré pomôžu znížiť riziko rakoviny

Dôležité upozornenie:

Pri príprave domácich liekov z echinacey je dôležité používať kvalitné a správne sušené alebo čerstvé bylinky. Ak si nie ste istí dávkovaním alebo máte zdravotné problémy, vždy sa poraďte s lekárom alebo odborníkom na bylinky. Taktiež echinaceu neužívajte nepretržite dlhšiu dobu, aby ste predišli riziku, že si na ňu telo zvykne a zníži sa jej účinnosť.

Ako správne užívať echinaceu?

Ak chcete echinaceu užívať preventívne, odporúča sa začať na jeseň. Užívajte ju pravidelne, ale po určitom čase si urobte prestávku (napríklad po 2-3 týždňoch), aby si telo na bylinu nezvyklo. Ak začnete pociťovať príznaky prechladnutia, ako je škrabanie v hrdle, nádcha alebo únava, môžete zvýšiť dávkovanie echinacey podľa pokynov na obale produktu. Skoré nasadenie liečby je kľúčové.

Príroda má v rukách všetky tromfy

Echinacea je náš silný prírodný spojenec v boji proti sezónnym ochoreniam, najmä počas jesenného obdobia, keď je naša imunita vystavená väčšej záťaži. Ak ju zaradíte do svojho každodenného režimu, môže vám pomôcť nielen posilniť obranyschopnosť organizmu, ale aj skrátiť obdobie prechladnutia. Ak vám echinacea rastie v záhrade, zrejme si ju budete chcieť do budúceho roka namnožiť, aby ste si vyskúšali prípravu tinktúry alebo čaju. Držíme vám palce, bylinkári! 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE