TOP recepty na najchutnejšie tekvicové polievky

tekvicové polievky

Tekvica je symbolom jesene, ktorý si mnohí spájajú so sezónnymi dekoráciami, no v kuchyni ju nemáme radi len pre úžasnú farbu. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu a tiež podporuje trávenie a imunitný systém. Tekvica sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, ale jedným z najobľúbenejších je tekvicová polievka. Pripravte si varechy, ideme variť polievky z rôznych druhov tekvíc!

Krémová polievka z maslovej tekvice s kokosovým mliekom

Maslová tekvica je obľúbená pre svoju jemnú, sladkastú chuť a krémovú textúru, preto aj polievka z nej je výnimočne jemná. Na prípravu polievky z maslovej tekvice budete potrebovať olúpanú a nakrájanú tekvicu, cibuľu, cesnak, zázvor a kokosové mlieko. Najskôr opražte cibuľu a cesnak dozlatista, pridajte k nim tekvicu a zázvor a nechajte chvíľu variť. Po pridaní vývaru varte, kým tekvica nezmäkne. Nakoniec prilejte kokosové mlieko a všetko rozmixujte dohladka.

Kombinácia sladkej maslovej tekvice a jemného kokosového mlieka vytvára harmonickú chuť, ktorú môžete doplniť čerstvým koriandrom alebo limetkovou šťavou. Maslová tekvica je bohatá na vitamíny A a C, ktoré podporujú zrak a posilňujú imunitný systém. Kokosové mlieko zas obsahuje zdravé tuky, ktoré pomáhajú telu vstrebávať tieto vitamíny ešte lepšie.

Štipľavá polievka z hokkaido tekvice s čili a limetkou

Hokkaido tekvica je výnimočná tým, že sa nemusí šúpať – jej kôra po uvarení zmäkne a je úplne jedlá. (Tiež ste ju doteraz šúpali?) Je ideálna na prípravu pikantných polievok, pretože jej sladká chuť výborne kontrastuje s výraznejšími koreninami. Ak si chcete uvariť túto polievku, budete potrebovať hokkaido tekvicu, cibuľu, cesnak, čerstvé čili, zázvor a limetku. Najskôr opražte cibuľu, cesnak a zázvor, potom pridajte nakrájanú tekvicu a čili. Zalejte vývarom a varte, kým tekvica nezmäkne. Po rozmixovaní polievky pridajte čerstvú limetkovú šťavu, ktorá dodá pokrmu kyslastý tón, a ozdobte lístkami koriandra.

TIP: Do polievky môžete pridať aj mrkvu alebo ju zjemniť mliekom či smotanou a opäť bude chutiť inak.

Hokkaido tekvica je výborným zdrojom vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje aj betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A a podporuje zdravie pokožky a zraku. Čili navyše povzbudzuje metabolizmus a podporuje prekrvenie.

Polievka z muškátovej tekvice s jablkami a škoricou

Ak máte radi sladkasto-korenisté chute, polievka z muškátovej tekvice s jablkami a škoricou sa bude u vás doma na stole objavovať často. Muškátová tekvica má intenzívne oranžovú dužinu a jemne orechovú príchuť. Na prípravu tejto polievky budete potrebovať olúpanú muškátovú tekvicu, jablká, cibuľu, cesnak, škoricu a smotanu. Najskôr opražte cibuľu a cesnak, potom pridajte nakrájanú tekvicu a jablká a zalejte vývarom. Po zmäknutí všetko rozmixujte a pridajte štipku škorice a smotanu. 

Táto polievka je sladká, no má jemne pikantný nádych vďaka škorici, ktorá navyše pôsobí protizápalovo a reguluje hladinu cukru v krvi. Muškátová tekvica je plná draslíka, ktorý je prospešný pre zdravie srdca a pomáha regulovať krvný tlak. Jablká polievke dodajú príjemnú kyslosť a ešte viac vlákniny. 

Odporúčame: Viete, prečo sa na Halloween vyrezávajú tekvice? Tu je odpoveď!

krémová tekvicová polievka
Depositphotos

Klasická tekvicová polievka so zázvorom

Obyčajná tekvica, tzv. tekvica na pečenie, je dostupná počas celej jesene a je dokonalým základom pre jednoduchú, no výnimočne chutnú polievku. Na túto klasickú verziu budete potrebovať nakrájanú tekvicu, cibuľu, cesnak, zázvor a vývar. Najskôr poduste cibuľu a cesnak, pridajte zázvor pre jemnú pikantnosť, potom nakrájanú tekvicu a zalejte vývarom. Po uvarení domäkka všetko rozmixujte a dochuťte soľou, čiernym korením a trochou smotany na zjemnenie.

Tekvica je nízkokalorická a zároveň obsahuje vysoké množstvo vitamínu A, ktorý podporuje zdravie očí a pokožky. Zázvor má okrem výraznej chuti aj protizápalové účinky a pomáha pri tráviacich problémoch, a preto je táto polievka nielen chutná, ale aj liečivá.

Krémová polievka z tekvice spaghetti s parmezánom a bylinkami

Tekvica spaghetti je jedinečná tým, že po uvarení vytvára štruktúru pripomínajúcu špagety. Je ideálna pre tých, ktorí chcú vyskúšať niečo menej tradičné, ale stále výnimočne chutné. Na varenie budete potrebovať tekvicu spaghetti, cibuľu, cesnak, bylinky (ako tymian a bazalku) a parmezán. Po opražení cibule a cesnaku pridajte do hrnca uvarenú a vydlabanú tekvicu spaghetti a vývar. Po chvíľke varenia pridajte čerstvé bylinky a parmezán, ktorý jedlu dodá krémovú a slanú chuť. 

Tekvica spaghetti má veľmi nízky obsah sacharidov a je výbornou alternatívou pre tých, ktorí sledujú svoj príjem kalórií. Obsahuje množstvo vitamínov B a C, ktoré podporujú energiu a imunitu. Parmezán z tejto polievky robí skutočnú pochúťku a dodáva telu proteíny a vápnik.

Zdravotné benefity tekvíc

Tekvice sú nielen výborným zdrojom živín, ale aj skvelým prostriedkom na podporu zdravia. Vysoký obsah betakaroténu (ktorý sa premieňa na vitamín A) prospieva zdraviu očí a pokožky, zatiaľ čo vláknina zlepšuje trávenie a pomáha regulovať hladinu cholesterolu. Tekvica je taktiež nízkokalorická, teda nápomocná pri chudnutí. Vitamíny C a E, nachádzajúce sa v rôznych druhoch tekvíc, podporujú imunitný systém a chránia telo pred oxidačným stresom. Minerály, ako sú draslík a horčík, pomáhajú pri regulácii krvného tlaku a udržaní zdravia svalov a nervov.

Či už preferujete sladké, alebo štipľavé polievky, tekvice sú dokonalým základom pre chutné a výživné jedlá, ktoré ocení celá rodina. Len čo sa oranžová tekvica ocitne na „operačnom stole" vo vašej kuchyni, viete, že jeseň je tu. Zapáľte si sviečku a vychutnávajte si farby a vône jesene. I takto sa tvorí atmosféra.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE