Povedzme si úprimne: sú jedlá, ktoré raz ochutnáte a navždy ich máte uložené v pamäti pod kolónkou „láska na prvé ochutnanie“. A jedným z takých je aj Quiche Lorraine – slaný koláč z Lotrinska, ktorý spája jednoduchosť a noblesu do jedného voňavého kúska.
Malá história skvelej chuti koláčika Quiche Lorraine
Quiche Lorraine vznikol v regióne Lotrinsko, ktorý si Francúzsko delilo s Nemeckom ako obľúbenú hračku na pieskovisku dejín. Slovo „quiche“ pochádza z nemeckého Kuchen – teda koláč. A to vlastne sedí, pretože Quiche je taký trochu rebelský koláč: bez cukru, ale zato s poriadnou dávkou smotany a slaniny.
V pôvodnej verzii bol veľmi jednoduchý – cesto, smotana, vajcia a slanina. Bez syra. Bez výstrelkov. Len čistá, poctivá chuť. Až neskôr, keď sa do receptu vkradol Gruyère alebo iný syr, začal si Quiche budovať kariéru francúzskej gastrodivy.
Prečo nám Quiche ešte stále chutí?
Lebo je to jedlo, ktoré sa nehrá na viac, než je – a práve preto si môže dovoliť byť všetkým. Vie byť výdatný aj ľahký. Tradičný aj moderný. Vhodný do luxusnej reštaurácie aj na deku v parku.
Je to jedlo, ktoré funguje v každom ročnom období. V zime s čajom a dekou, v lete so šalátom a chladeným bielym vínom. Viete si ho pripraviť dopredu. Viete si ho zohriať. Viete ho jesť studený priamo z chladničky o polnoci (a necítiť hanbu, ale hrdosť).
FreepikQuiche Lorraine – recept, ktorý zvládnete s gráciou
Na cesto (tarte brisée):
- 250 g hladkej múky
- 125 g studeného masla (nakrájaného na kocky)
- 1 vajce
- 1-2 PL veľmi studenej vody
- štipka soli
Na plnku:
- 200 g kvalitnej údenej slaniny
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 ml plnotučného mlieka
- 3 vajcia
- 100 g syra Gruyère alebo ementálu (môžete pridať aj parmezán)
- štipka muškátového orieška
- čerstvo mleté čierne korenie
Ako na to:
- Do misy dajte múku a soľ. Pridajte maslo a prstami vtrite do múky, kým nevznikne mrvenička. Pridajte vajce a trochu vody – len toľko, aby sa cesto spojilo. Nehrajte sa s ním príliš – nech je krehké. Zabaľte do fólie a nechajte v chladničke aspoň pol hodiny.
- Cesto rozvaľkajte, preneste do formy (ideálna je s priemerom 26-28 cm), popichajte vidličkou. Zakryte papierom na pečenie a zaťažte ryžou. Pečte 15 minút na 180 °C, potom odstráňte záťaž a pečte ešte 5 minút, aby cesto zosvetlelo.
- Slaninu opražte na panvici, kým nebude krásne zlatistá. V mise zmiešajte smotanu, mlieko, vajcia, nastrúhaný syr, muškátový oriešok a čierne korenie. Pridajte slaninu a premiešajte.
- Zmes nalejte do formy a pečte 30-35 minút, kým koláč nie je zlatistý a stred nie je trasľavý. Ale pozor – netreba ho vysušiť. Nech je stále vláčny.
Variácie Quiche Lorraine pre odvážnych a tvorivých
- Nahraďte slaninu grilovanou zeleninou a pridajte kozí syr – vegetariánsky sen.
- Vyskúšajte verziu s lososom, feniklom a kôprom – severná elegancia.
- Do cesta môžete pridať bylinky – tymian alebo rozmarín ho rozvoňajú.
- A ak máte pocit, že quiche je len pre Francúzov – verte, že stačí jedna porcia a budete ho nosiť v srdci aj v lunchboxe.
Najčastejšie chyby pri príprave Quiche Lorraine (a ako sa im vyhnúť)
Aj keď Quiche Lorraine pôsobí nevinne, ako každý klasický recept má svoje úskalia. Našťastie, ak viete, na čo si dať pozor, zvládnete ho s gráciou francúzskej babičky v zástere. Tu sú tie najčastejšie chyby pri príprave koláčika – a tipy, ako ich elegantne obísť:
1. Cesto je rozmočené
Prečo? Nedostatočne predpečené alebo priamo z chladničky preliate plnkou.
Riešenie: Vždy cesto predpečte, pokojne aj s vajíčkovým náterom (potriete bielkom a ešte krátko dopečiete – vytvorí ochrannú vrstvu).
2. Stred je tekutý alebo nedopečený
Prečo? Príliš veľa tekutiny alebo nedostatočne dlhé pečenie.
Riešenie: Dodržte pomer mlieko/smotana a pečte do bodu, keď sa koláč pri zatrasení formou len jemne chveje – ako panna cotta.
3. Plnka je príliš slaná
Prečo? Slanina + syr = soľná bomba.
Riešenie: Nepresáľajte zbytočne – syry aj slanina si už robia svoju robotu.
4. Cesto sa drobí alebo sa nedá vyvaľkať
Prečo? Príliš suché alebo prepracované cesto.
Riešenie: Pracujte rýchlo, s chladným maslom. A ak treba, pridajte pár kvapiek vody navyše. Cesto má byť pružné, nie tvrdohlavé.
5. Stred sa vydúva a potom spadne
Prečo? Rúra je priveľmi horúca alebo príliš rýchly štart.
Riešenie: Pečte na 180 °C a dajte koláčiku čas – zapečie sa rovnomerne a neprehreje sa.
6. Použijete nesprávnu formu
Prečo? Príliš hlboká forma alebo taká bez vyberateľného dna.
Riešenie: Investujte do formy na tart – ideálne kovová, s odnímateľným dnom.
Jedzte ako Francúzi. Pomaly, s pôžitkom
Quiche Lorraine je o rovnováhe. Medzi bohatým a jednoduchým. Medzi tradíciou a kreativitou. Medzi každodennosťou a výnimočnosťou. Tak si ho doprajte. Quiche Lorraine nie je len jedlo. Je to malý kúsok Francúzska, ktorý môžete mať doma bez pasu a letenky.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik