TOP recepty na kysnuté záviny: Tradičné dobroty na vašom stole

kysnuté záviny

Kysnuté záviny sú symbolom rodinnej pohody a tradície. Tešia nás nadýchaným cestom a rôznorodými plnkami, a preto si vždy nájdu miesto na sviatočnom stole aj pri bežných chvíľach s rodinou. Poďme si ich spolu upiecť!

Základné kysnuté cesto

Základom každého dobrého závinu je správne pripravené kysnuté cesto. Jeho jemnosť a vláčnosť závisia od čerstvosti surovín a trpezlivého miesenia. Dôležitú úlohu hrá aj kysnutie, ktoré by malo prebiehať v teple, bez prievanu a pri dostatku času, aby sa cesto nafúklo a bolo ľahké ako obláčik. Čím kvalitnejšie suroviny použijete, tým chutnejší bude výsledok. Pri príprave cesta nezabudnite na zlaté pravidlo – tekutiny by mali byť vlažné, aby droždie mohlo správne pracovať.

Suroviny na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 25 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 80 g rozpusteného masla
  • štipka soli

Postup: V miske si pripravte kvások – zmiešajte droždie, lyžicu cukru, 50 ml vlažného mlieka a trochu múky. Nechajte ho na teplom mieste asi 10 minút vykysnúť. Potom zmiešajte múku, cukor, soľ, žĺtky a pridajte kvások, zvyšné mlieko a maslo. Vypracujte hladké a elastické cesto a nechajte ho prikryté kysnúť aspoň hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.

Makový závin

Jeho náplň je bohatá, šťavnatá a dokonale sa snúbi s jemným kysnutým cestom. Plnku môžete obohatiť aj strúhanou citrónovou kôrou, ktorá jej dodá osviežujúci nádych.

Suroviny na makovú plnku:

  • 200 g mletého maku
  • 100 g práškového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 1 lyžička škorice
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna (voliteľné)

Postup: Mlieko ohrejte a zalejte ním mletý mak zmiešaný s cukrom a škoricou. Povarte na miernom ohni, kým plnka  mierne nezhustne. Nechajte vychladnúť a pridajte citrónovú kôru. Plnku rozotrite na rozvaľkané cesto, zrolujte ho, nechajte ešte 20 minút kysnúť a potom pečte v rúre na 180 °C asi 25-30 minút.

Orechový závin

Na orechovú plnku budete potrebovať mleté vlašské orechy, cukor, mlieko a trochu rumu na zvýraznenie chuti. Ak chcete, môžete pridať hrozienka namočené v rume alebo škoricu. Po upečení bude orechový závin vláčny a plný bohatej chuti, ktorá vám pripomenie detstvo a sviatky.

Suroviny na orechovú plnku:

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 150 ml mlieka
  • 1 lyžica rumu
  • 50 g hrozienok (voliteľné)

Postup: Orechy zmiešajte s cukrom a zalejte horúcim mliekom. Pridajte rum a hrozienka, ak ich máte radi. Plnku nechajte vychladnúť a naneste ju na rozvaľkané cesto. Postupujte ako pri makovom závine – zrolujte, nechajte kysnúť a pečte pri 180 °C.

Tvarohový závin

Tvarohový závin je mäkký, vláčny a výborne sa hodí na každodenné maškrtenie. Ak máte radi ovocné chute, môžete do tvarohovej plnky pridať nastrúhané jablká, lesné ovocie alebo kúsky broskýň. Tento závin je ideálny nielen na slávnostné príležitosti, ale aj ku káve. Stačí ho jemne posypať práškovým cukrom a podávať.

Suroviny na tvarohovú plnku:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajce
  • nastrúhané jablko alebo hrsť hrozienok (voliteľné)

Postup: Tvaroh zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom a vajíčkom. Ak chcete, pridajte nastrúhané jablko alebo hrozienka. Plnku naneste na cesto, zrolujte a pečte ako ostatné záviny. Tento závin je jemný a šťavnatý.

Škoricový závin

Jemná kombinácia škorice, cukru a masla vytvorí neodolateľnú náplň, ktorá dokonale ladí s nadýchaným cestom. Škoricový závin sa pripravuje veľmi jednoducho a je vhodný aj pre začiatočníkov. Pri pečení sa kuchyňa naplní neodolateľnou vôňou.

Suroviny na škoricovú plnku:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice škorice
  • 50 g rozpusteného masla

Postup: Rozvaľkané cesto potrite rozpusteným maslom, posypte cukrom zmiešaným so škoricou a zrolujte. Škoricový závin je ideálny pre začiatočníkov, pretože príprava plnky je rýchla a jednoduchá. Pečte pri 180 °C približne 20-25 minút.

Pudingový závin

Máte radi koláče s bohatou krémovou náplňou? Pudingový závin vás určite nesklame a zasýti hneď dvakrát, cestom aj pudingovou plnkou. Môžete si ho pripraviť jednofarebný aj dvojfarebný a najlepšie vo forme vrkoča, v ktorom vynikne bohatá plnka.

Suroviny na pudingovú plnku:

  • 1 balíček vanilkového alebo čokoládového pudingu
  • 500 ml mlieka
  • 3-4 lyžice cukru (podľa chuti)
  • 50 g masla (voliteľné, pre jemnejšiu chuť)

Postup: Najskôr si pripravte puding podľa návodu na obale. Rozmiešajte práškový puding s cukrom v časti mlieka, zvyšné mlieko priveďte k varu a pridajte zmes. Povaríte, kým puding nezhustne. Ak chcete, pridajte do horúceho pudingu maslo, aby bol jemnejší a krémovejší. Nechajte puding úplne vychladnúť – mal by byť tuhší, aby sa dobre nanášal na cesto.

Cesto rozvaľkajte na tenký obdĺžnik a naneste vychladnutý puding. Potom cesto pevne zrolujte, nechajte ešte 20-30 minút kysnúť a pečte v rúre na 180 °C asi 25-30 minút. Po upečení posypte práškovým cukrom a podávajte.

Kakaový závin

Ako máte kakaový závin najradšej? Keď je plnka tuhá a horká, alebo sladká a tekutá? Gazdiné už vedia odhadnúť pomer surovín, aby si na závine zgustol aj ten najväčší výmyselník. Kakaový závin najlepšie chutí s mliekom, tak sa uistite, že máte dostatok zásob. Raz-dva zmizne polovica koláča.

Suroviny na kakaovú plnku:

  • 3 lyžice kakaa (nesladené)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g rozpusteného masla
  • 2-3 lyžice mlieka (podľa potreby, na spojenie plnky)

Postup: V miske zmiešajte kakao, cukor a rozpustené maslo. Podľa potreby pridajte trochu mlieka, aby vznikla jemná, no stále hustá kakaová pasta. Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, môžete pridať aj štipku škorice, kardamómu  alebo vanilkového cukru.

Rozvaľkané kysnuté cesto rovnomerne potrite kakaovou zmesou, pevne zrolujte a nechajte kysnúť 20-30 minút. Pred pečením potrite povrch závinov rozšľahaným vajíčkom a pečte pri 180 °C asi 25-30 minút, kým nie sú krásne zlatisté. Po vychladnutí môžete závin posypať práškovým cukrom.

Tipy na dokonalé záviny

  • Pred pečením potrite záviny rozšľahaným vajíčkom, aby získali zlatistú farbu a lesklý povrch. Po upečení ich nechajte trochu vychladnúť a podávajte posypané práškovým cukrom.
  • Keď sa rozhodnete pre prípravu pudingového závinu, môžete na puding nasypať trošku hrozienok alebo čokolády.
  • Kakaový závin môžete ozvláštniť nasekanými orechmi alebo strúhanou čokoládou, ktorú nasypete na kakaovú plnku pred zrolovaním.
  • Ak chcete záviny udržať vláčne dlhšie, po upečení ich zakryte utierkou a nechajte pomaly chladnúť.
  • Aby sa vám závin nepopraskal, je vhodné ho vkladať do nevyhriatej rúry a predtým popichať vidličkou.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE