Najúčinnejšie prostriedky proti horúčke a nachladnutiu, ktoré by ste mali mať vždy poruke

lieky proti horúčke

Tešíte sa, ako si vychutnáte šálku horúceho tekvicového latté v objatí farebnej prírody? Jeseň je krásna, ale žiaľ, každý rok so sebou prináša aj prechladnutia, chrípky a horúčky. 

V chladných mesiacoch, keď trávime viac času vnútri, sme náchylnejší na rôzne infekcie a prechladnutia. Preto je dobré mať po ruke spoľahlivé prostriedky, ktoré podporia našu imunitu a pomôžu zvládnuť bežné zdravotné ťažkosti.

V domácej lekárničke by nemali chýbať osvedčené voľnopredajné lieky proti chrípke, horúčke a bolesti, Sú vhodné aj pre deti a pomôžu vám zvládnuť ťažkosti, keď s chorobou zaľahnete pod perinu.

Inšpiruj sa: Satira či pravda o svete literatúry? Vychádza nový román od Rebeccy F. KUANG

Keďže v zime nemáme také možnosti pobytu na čerstvom vzduchu a slnku ako v lete, je vhodné posilniť imunitný systém pomocou výživových doplnkov s obsahom vitamínov a minerálov.

Majte preto v zásobe kvalitné doplnky stravy, hlavne s obsahom vitamínov C a D, zinku a ďalších látok podporujúcich imunitu. Ak cítite, že na vás niečo lezie, môžete si pomôcť aj prostriedkami, ktoré máte doma v špajzi.

Využite balík zliav od zdravotnej poisťovne Union vo výške viac ako 1000 eur na voľnopredajné lieky, výživové doplnky a produkty, ktoré vám pomôžu prekonať sezónu viróz ľahšie. Zľavy si môžete uplatniť na menimezivoty.sk. Union ponúka aj ďalšie zaujímavé benefity. Do konca septembra máte ešte čas na zmenu zdravotnej poisťovne. 

Začína vám horúčka? Kedy ju znižovať?

Horúčka je prirodzenou reakciou tela v boji s infekciou. Mierne zvýšená teplota do 37,9 °C teda nie je na škodu, ba priam naopak, pomáha telu lepšie bojovať s chorobou. Organizmus sa prehrieva, potí, a tým sa zbavuje toxínov. Takže horúčku do 38 stupňov netreba hneď zrážať liekmi, ale nechať telo pracovať.

No ak teplota vystúpi nad 38 °C, je dobré ju začať tlmiť. Príliš vysoká horúčka už telu neprospieva a zbytočne zaťažuje organizmus. Obzvlášť u detí hrozí pri vysokých teplotách nad 38 °C riziko febrilných kŕčov.

Febrilné kŕče sú nepríjemným sprievodným javom horúčky u detí, kedy dochádza k sťahom svalstva, triašky či strate vedomia. Väčšinou však do pár minút odznejú a nespôsobujú trvalé následky.

Pozri si aj: Všadeprítomný glutaman sodný: Mýty a fakty o kontroverznom dochucovadle

Kedy znižovať horúčku
Depositphotos

Vitamíny a minerály

Doprajte telu dostatok vitamínu C, zinku, vitamínu D a ďalších látok, ktoré podporujú správne fungovanie imunitného systému. Ich zdrojom je čerstvé ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, mliečne výrobky.

V zimnom období je dobré užívať výživové doplnky s ich obsahom, keďže nemáme taký prístup k čerstvým zdrojom ako v letnej sezóne.

Zázvor

Zázvor je pomocník vždy, keď máte virózu alebo bakteriálnu infekciu. Pripravte si z neho čaj – stačí postrúhať kúsok zázvor, zaliať horúcou vodou a nechať lúhovať desať minút. Dochuťte ho medom (pozor, nedávajte ho do vriaceho čaju, lebo stratí prospešné účinky) a citrónovou šťavou. Zázvor nie je vhodný pre deti do troch rokov, pri starších deťoch použite menšie množstvo.

Lipový čaj

Čaj z lipy prináša úľavu pri nádche a uvoľňuje hlieny. Vďaka potopudným účinkom pomáha znižovať teplotu prirodzenou cestou. Dve lyžičky sušených lipových kvetov zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať desať až pätnásť minút. Pite dve až tri šálky denne, najlepšie pred spaním a zababušte sa pod perinu.

Pozri si: Čo príloha, to iný počet kalórií – koľko kalórií majú rôzne druhy ryže, zemiakov či cestovín?

Vitamíny a čaje na horúčku
Freepik

Cibuľa

Cibuľa obsahuje látku quercetin s protizápalovými a antioxidačnými účinkami. Nakrájajte cibuľu nadrobno, zmiešajte s medom a nechajte postáť niekoľko hodín. Vzniknutý sirup užívajte po lyžičkách niekoľkokrát denne. Chutí výborne aj deťom.

Cesnak

Cesnak má silné antibiotické a antimikrobiálne účinky. Najlepšie pôsobí v surovom stave, kedy si zachováva všetky cenné látky. Pridajte ho do šalátu, nátierky alebo len tak rozhryznite strúčik. Pre deti je vhodnejší tepelne upravený. Pridajte trochu do polievky, omáčky, prívarku.

Zábaly a obklady

Prikladanie studeného obkladu na hrudník, krk a čelo prináša úľavu od bolesti a pomáha znižovať telesnú teplotu. Deťom prikladajte studené zábaly len na krátky čas.

Ak však príznaky pretrvávajú alebo sa zhoršujú aj napriek domácej liečbe, je čas navštíviť lekára. Ten posúdi závažnosť ochorenia a v prípade potreby predpíše vhodné lieky na lekársky predpis.

Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE