Ako chôdza v chladnom vzduchu ovplyvňuje vaše zdravie - TOP 6 dôvodov, ktoré vás vytiahnu von!

Prechádzky nám umožňujú byť fyzicky aktívnymi aj v zimných mesiacoch, kedy sa väčšinou zdržiavame vo vnútorných priestoroch. Chôdza v studenom vzduchu je jednoduchá a prirodzená forma pohybu, ktorá aktivuje naše svaly a podporuje strečing svalov, zdravie kĺbov, odolnosť a vytrvalosť a správne držanie tela.

Prechádzky v zime nám umožňujú objavovať krásu zimnej krajiny a prírody, aj keď je okolitá teplota chladná. Príležitosť vidieť zamrznuté jazerá, zasnežené stromy a ľadovcové útvary je jedinečná skúsenosť, ktorá nám poskytuje pokoj a radosť. Pre pohodlné sledovanie týchto prírodných krás je potrebné sa ale naozaj vhone nielen obliecť, ale zvoliť aj správnu zimnú pánsku ako aj dámsku obuv. Pri deťoch to platí samozrejme dvojnásobne, keďže tie so to vonku vedia užívať naozaj naplno.

Chodenie v studenom vzduchu pomáha telu i mysli - prečo?

Prieskumy ukazujú, že ľudia majú tendenciu sa v zime viac izolovať a tráviť menej času vonku. Prechádzky nám ale ponúkajú príležitosť stretávať sa s priateľmi, rodinou alebo ostatnými ľuďmi a udržiavať si tak zdravé sociálne vzťahy.

Vzhľadom na tieto výhody, je dobré chodiť von na prechádzky aj v zime a chladnom počasí.

  • Je dôležité správne sa obliecť, aby sme sa ochránili pred zimou a vetrom.
  • Mali by sme nosiť teplé oblečenie, šál, čiapku a rukavice, aby sme si udržali teplo a pohodlie a aby sa mohli dostaviť výhody chôdze v chladnom počasí.

Chôdza v chladnom vzduchu - aké sú jej zdravotné výhody, ale aj ohrozenia?

Samotný pobyt v chladnom vzduchu má tiež svoje výhody a nevýhody, ako napríklad:

Výhody:

  • Posilnenie imunitného systému
  • Zvýšená energia
  • Zlepšený spánok
  • Hormonálna rovnováha

Nevýhody:

  • Vyššie riziko prechladnutia a nachladnutia - dlhodobý pobyt v chladnom vzduchu bez primeraného oblečenia a ochrany môže zvýšiť riziko prechladnutia a nachladnutia.
  • Zvýšené riziko omrzlín - ak nie ste dostatočne oblečení môžete byť vystavení riziku omrzlín, čo môže byť veľmi bolestivé a nebezpečné.
  • Dýchacie problémy - niektorí ľudia, najmä tí s respiračnými problémami, môžu mať ťažkosti s dýchaním vo veľmi chladnom vzduchu.

Ak plánujete stráviť dlhší čas v chladnom vzduchu, je dôležité si uvedomiť, že je potrebné sa primerane obliekať, aby ste zabránili prechladnutiu a iným zdravotným problémom.

  • Oblečte sa vo vrstvách, ktoré môžete postupne zložiť alebo obliecť podľa potreby.
  • Vždy majte pri sebe dostatok teplého nápoja a pravidelne rozohrievajte svoje telo pohybom.
  • Nezanedbávajte ani dostatočnú hydratáciu organizmu.

Neprehliadnite: Adaptogény - zázračné látky pre zdravie, energiu a proti stresu. Nájdeš ich v týchto rastlinách, bylinách či hubách

chôdza v chladnom počasí

Zdroj: Depositphotos

Rýchlosť chôdze - chôdza alebo beh?

Rozdiel medzi chôdzou a behom v chladnom počasí spočíva v intenzite pohybu a množstve vyvíjanej telesnej energie.

Chôdza je menej náročná fyzická aktivita, kde sa jednotlivé kroky vykonávajú v pomalšom tempe. Pri chôdzi v chladnom počasí sa vytvára v tele telo, avšak menej intenzívne, a preto je potrebné vrstviť oblečenie, aby sme si udržali telesnú teplotu. Chôdza môže byť vhodná pre menej skúsených športovcov alebo pre ľudí, ktorí preferujú menej intenzívny pohyb.

Beh je oveľa intenzívnejšou aktivitou v porovnaní s chôdzou. Pri behu v chladu sa naše telo zahreje rýchlejšie a vyvinie viac tepla. Beh je teda energeticky náročnejší a môže byť vhodný pre tých, ktorí sú v dobrej fyzickej kondícii a majú dostatočnú odolnosť voči chladu. Pri behu je dôležité nosiť vhodné oblečenie, ktoré udrží naše telo dostatočne zahriate a zároveň umožní pohodlný pohyb.

Nezáleží na tom, či sa zvolí chôdza alebo beh v chladnom počasí, dôležité je dbať na bezpečnosť a zdravie. Rovnako je dôležité sa dostatočne obliecť, aby ste  sa pred chladom dostatočne ochránili.

Odporúčame aj: Ako podať výpoveď bez problémov? TAKTO!

chladné počasie

Zdroj: Depositphotos

BENEFITY pobytu a chôdze v chladnom vzduchu

1. Imunitný systém a jeho posilnenie

Chôdza na čerstvom vzduchu nás napĺňa energiou a posilňuje našu obranyschopnosť. Kombinácia pohybu a zdravého chladu spolu so správnym oblečením môže pomôcť posilniť náš imunitný systém a znížiť riziko chorôb. Výhody studeného vzduchu majú vplyv aj na náš kardiovaskulárny systém či ochorenia dýchacích ciest a ich predchádzanie.

Chladné počasie môže stimulovať náš imunitný systém a zvyšovať jeho odolnosť voči chorobám. Krátky pobyt na čerstvom vzduchu môže napríklad zvyšovať produkciu bielych krviniek, ktoré nám pomáhajú bojovať proti infekciám.

2. Stres a vnútorné napätie a ich odbúravanie

Chladné počasie a príroda majú upokojujúci účinok na náš mozog. Prechádzky nám pomáhajú zbaviť sa stresu, uvoľniť myseľ a zlepšiť náladu. Svetlo a čerstvý vzduch tiež prispievajú k lepšiemu psychickému blahu.

Mnohí ľudia majú radosť z toho, keď  simôžu vychutnať chladné počasie. Zimná atmosféra a čerstvý vzduch môžu pomôcť zlepšiť náladu a znížiť stres. Svetlo a teplotné zmeny tiež môžu stimulovať produkciu hormónov šťastia, ako je napríklad serotonin.

3. Spaľovanie kalórií

Aj keď nie sme tak fyzicky aktívni ako v lete, chôdza na prechádzky v zime môže spaľovať kalórie. Na teplo organizmu treba viac energie, takže aj pri miernejšom tempe chôdze môžeme získať prínosy v podobe cvičenia a udržiavania si zdravej hmotnosti. Výdaj energie pri chôdzi je totiž samozrejmosťou.

4. Zvyšovanie energie

Chladné počasie môže mať povzbudzujúci účinok a dodávať nám energiu. Prechádzky v zime môžu znížiť únavu a posilniť našu vitalitu. Tiež nám môže pomáhať udržiavať vyššiu úroveň budenia a sústredenia.

Tip pre vás: Marinovanie mäsa: Najlepšie spôsoby a tipy!

pobyt vonku

Zdroj: Depositphotos

5. Zásobovanie organizmu vitamínom D

Aj keď slnečné lúče sú v zime slabšie, stále je možné získať vitamín D z pobytu na slnku aj v chladnom počasí. Vitamín D je dôležitý pre zdravé kosti, imunitný systém a celkové zdravie organizmu.

6. Lepší spánok a vyrovnaný hormonálny systém

Studený vzduch môže pomôcť pri zlepšovaní kvality spánku, pretože chlad vyvoláva príjemné a upokojujúce pocity. Studený vzduch môže rovnako aj stabilizovať hladinu hormónov v tele a podporiť lepšiu rovnováhu. Chlad a zdravie idú teda ruka v ruke.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE