Sú vo vašom okolí emocionálni upíri? Takto ich rozoznáte!

emocionálni upíri

Už sa vám stalo, že ste sa po rozhovore s niekým cítili úplne vyčerpaní, bez energie alebo dokonca znechutení? Možno máte v okolí takzvaného emocionálneho upíra. Tento pojem označuje ľudí, ktorí neustále iným odoberajú energiu, a to často bez toho, aby si to sami uvedomovali. Emocionálni upíri sú majstrami manipulácie. Tí, ktorí sa s nimi stretávajú, zvyčajne odchádzajú vyčerpaní a emočne vyprahnutí. Ako ich rozoznať a ako sa pred nimi chrániť?

Odporúčame: Biele škvrny na nechtoch: Čo signalizujú a ako im predchádzať?

Kto sú emocionálni upíri?

Emocionálni upíri nie sú nevyhnutne zlí ľudia, avšak často majú narcistické sklony alebo nevedia zvládať vlastné emócie. Zatiaľ čo niektorí emocionálni upíri úmyselne manipulujú druhými, väčšina z nich si ani neuvedomuje, že svojím správaním škodí okoliu. 

Pre nich je to spôsob, ako čeliť svojmu vnútornému chaosu. Majú potrebu neustále prijímať pozornosť, podporu alebo uznanie, no nikdy sa necítia úplne uspokojení. Sú to ľudia, ktorí si zvyčajne ani neuvedomujú, aké ťažké je byť v ich prítomnosti. Ak sa pravidelne po stretnutí s nimi cítite na prášky, je pravdepodobné, že ste obeťou emocionálneho upíra.

Ako ich rozoznať? Typické znaky emocionálnych upírov

Každý emocionálny upír môže prejavovať svoje správanie trochu inak, ale existuje niekoľko charakteristických znakov, ktoré ich prezrádzajú.

1. Stále sú obeťou

Emocionálni upíri sa často stavajú do úlohy obete. Nech sa deje čokoľvek, vždy majú pocit, že sú obeťou nespravodlivosti, problémov či osudu. Namiesto toho, aby prevzali zodpovednosť za svoje problémy, neustále sa sťažujú na vonkajšie okolnosti a očakávajú, že ich ostatní budú podporovať a utešovať. Títo ľudia odoberajú energiu tým, že vás stavajú do roly riešiteľa ich problémov, pričom oni sami neurobia nič.

2. Sú manipulatívni

Emocionálni upíri sú majstrami manipulácie. Často používajú emocionálne vydieranie, aby dosiahli to, čo chcú. Môžu vás postaviť do situácie, keď budete mať pocit, že ak im nepomôžete, budú trpieť alebo budete za niečo vinní. Snažia sa vás ovládať prostredníctvom viny, smútku alebo iných silných emócií.

3. Vyžadujú neustálu pozornosť

Sú to ľudia, ktorí potrebujú byť neustále v centre pozornosti. Keď im nedávate dostatok priestoru, začnú byť nepokojní, podráždení alebo sa snažia situáciu otočiť tak, aby sa opäť všetko točilo okolo nich. Môžu často dramatizovať, aby si získali sympatie alebo uznanie.

4. Nedokážu počúvať

Emocionálni upíri nedokážu počúvať. Rýchlo vedia otočiť tému späť na seba. Vaše problémy, pocity alebo skúsenosti ich nezaujímajú, pokiaľ z nich nemôžu nejako ťažiť. Diskusie s emocionálnymi upírmi sú často jednostranné, pričom vy ste len poslucháč, ktorý má riešiť ich problémy.

5. Vždy hľadajú negatívne aspekty

Emocionálni upíri sú často veľmi pesimistickí. Nezáleží na tom, aká pozitívna situácia nastane, oni vždy nájdu niečo, čo im na tom prekáža. Ich negatívne myslenie a postoj k životu často infikuje aj okolie. Ak ste po stretnutí s niekým v depresívnej nálade, je možné, že vás „vycucal“ emocionálny upír.

Odporúčame: Najväčšie klamstvá influencerov na sociálnych sieťach - čomu skutočne netreba veriť?!

emocionálny upír
Depositphotos

Ako sa chrániť pred emocionálnymi upírmi:

Stanovte si hranice 

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako sa ochrániť pred emocionálnymi upírmi, je stanoviť si jasné hranice. Nedovoľte im, aby vás vtiahli do svojich problémov, ak nemáte dostatok energie alebo času. Naučte sa povedať „nie“ bez pocitu viny.

Buďte asertívni 

Niekedy je potrebné otvorene vyjadriť svoje pocity a potreby. Ak máte pocit, že vás niekto emocionálne vyčerpáva, povedzte to jasne a asertívne. Emocionálni upíri často testujú, koľko si môžu dovoliť, preto je dôležité určiť si limity.

Obmedzte čas, ktorý s nimi trávite 

Ak cítite, že niekto vo vašom okolí vás neustále vyčerpáva, pokúste sa obmedziť čas, ktorý s ním trávite. Ak to nie je možné, napríklad v prípade kolegov alebo rodiny, snažte sa chrániť svoju energiu tým, že si po stretnutí doprajete čas na regeneráciu.

Starajte sa o svoje emocionálne zdravie 

Dôležitou súčasťou ochrany pred emocionálnymi upírmi je starostlivosť o vlastné duševné zdravie. Fyzická aktivita a kvalitný odpočinok vám pomôžu obnoviť energiu a udržať si emocionálnu rovnováhu.

Odporúčame: 10 citátov, ktoré zmenia váš život k lepšiemu: Staňte sa pánom svojich emócií

Sú všade!

Emocionálni upíri môžu byť všade – medzi našimi priateľmi, rodinou alebo kolegami. Je dôležité vedieť ich rozpoznať a zároveň si uvedomiť, že ochrana vlastného emocionálneho zdravia je prvoradá. Vďaka tomu, že si stanovíte jasné hranice a budete sa starať o svoju psychickú pohodu, im budete vedieť odolať. Najlepšia zbraň proti emocionálnemu upírovi? Nie cesnak okolo krku, ale vaša dobrá nálada!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE