Čarovné účinky šumu: Púšťate si ho tiež?

účinky šumu

Možno ste už počuli o fenoméne známom ako „biely šum" alebo o rôznych druhoch šumu, ktoré dokážu pozitívne ovplyvniť naše sústredenie, spánok či celkovú pohodu. Tieto zvuky môžu na prvý pohľad pôsobiť monotónne, no ich vplyv na náš mozog je prekvapivo silný. Ľudia po celom svete si ho púšťajú nielen na zlepšenie spánku, ale aj na zvládanie stresu, zlepšenie koncentrácie alebo upokojenie detí.

Čo je to šum a aké typy existujú?

Šum predstavuje zvuk, ktorý sa skladá z veľkého množstva frekvencií, rozložených rovnomerne alebo špecifickým spôsobom. Existujú rôzne typy šumov, pričom každý z nich má svoj vlastný unikátny zvuk a účinky. 

  • Biely šum: Najznámejší a najčastejšie používaný typ šumu. Znie ako nepretržitý šum televízora alebo statický zvuk rádia. V bielom šume sú všetky frekvencie rovnomerne zastúpené, čo vytvára rovnomerný a neustály zvukový podklad.
  • Ružový šum: Má podobnú štruktúru ako biely šum, no jeho nižšie frekvencie sú intenzívnejšie, čo vytvára mäkší a hlbší zvuk. Ružový šum znie prirodzenejšie a pripomína napríklad šumenie dažďa alebo listov.
  • Hnedý (červený) šum: Ešte hlbší ako ružový šum, zameriava sa hlavne na nízke frekvencie. Tento typ šumu môže pripomínať zvuk vzdialeného hromu alebo rozbúreného mora.

Prečo si ľudia púšťajú šum?

Šum má rôzne účinky na ľudský mozog. Dokáže prekrývať rušivé zvuky z prostredia a vytvára pocit akustickej izolácie. To vedie k niekoľkým zaujímavým benefitom:

1. Zlepšenie spánku

Pre mnoho ľudí je šum ideálnym pomocníkom pri zaspávaní. Pravidelný a neutrálny zvuk dokáže utíšiť myseľ a zabrániť tomu, aby nás vyrušovali rôzne zvuky z okolia, ako napríklad prechádzajúce autá, susedia alebo zvuky domácnosti. 

Najmä ružový šum je populárny pre svoju jemnosť, ktorá dokáže navodiť pocit bezpečia a relaxácie, odtiaľ je už len krôčik k pokojnej noci. Ak máte problém so spánkom alebo sa často budíte kvôli nepríjemným zvukom, skúste si pustiť biely alebo ružový šum ako zvukovú kulisu v spálni. Mnoho aplikácií a zariadení ponúka rôzne druhy šumov špeciálne určených na spánok.

Odporúčame: Najúčinnejšie prostriedky proti horúčke a nachladnutiu, ktoré by ste mali mať vždy poruke

účinky bieleho šumu
Depositphotos

2. Zlepšenie sústredenia a produktivity

Šum sa ukázal ako efektívny nástroj na zlepšenie sústredenia, najmä v hlučných pracovných prostrediach alebo pri úlohách, ktoré vyžadujú hlboké sústredenie. Monotónny zvukový podklad dokáže prekrývať náhodné rozhovory, klepanie klávesnice alebo iné rušivé zvuky, čím vytvára ideálne podmienky na koncentráciu. 

Ak pracujete v open space kancelárii alebo doma, kde vás rozptyľujú okolité zvuky, vyskúšajte si pustiť biely šum do slúchadiel. Pomôže vám to vytvoriť „bublinu", v ktorej budete pracovať efektívnejšie.

3. Utíšenie detí a bábätiek

Biely šum je mimoriadne obľúbený medzi rodičmi, pretože dokáže upokojiť nepokojné bábätká a pomáha im lepšie zaspať. Pre novorodencov je zvuk bieleho šumu podobný tomu, ktorý počúvali v maternici, cítia sa vďaka nemu bezpečne a komfortne. Existujú špeciálne prístroje na vytváranie bieleho šumu určené pre deti, ktoré môžete umiestniť do izby bábätka. Uistite sa však, že hlasitosť nie je príliš vysoká. Nechcete predsa poškodiť svojmu drobcovi sluch, aj keď on občas svojím plačom ničí ten váš. Láskavé matky údery nevracajú.

4. Zníženie stresu a úzkosti

Pravidelný zvuk šumu má relaxačné účinky, pomáha v nás znižovať hladinu stresu a úzkosti. Šum dokáže utíšiť rušivé myšlienky, zmierniť vnútorný nepokoj a navodiť stav relaxácie. Pre ľudí, ktorí trpia stresom alebo nespavosťou spôsobenou úzkosťou, môže byť šum užitočným nástrojom na upokojenie.

Šum na mieru

Výber správneho šumu závisí od toho, čo od neho očakávate. Ak vám ide o zlepšenie spánku, ružový šum je mäkší a príjemnejší na dlhodobé počúvanie. Na sústredenie počas práce môže byť zasa vhodnejší biely šum, pretože efektívne prekrýva rušivé zvuky. Ak máte radi hlbšie a upokojujúce zvuky, pustite si hnedý šum. Je dokázané, že má pozitívny vplyv aj na ľudí trpiacich ADHD.

Tip: Aplikácie ako Noisli alebo Calm ponúkajú rôzne typy šumov, ktoré si môžete prispôsobiť podľa vlastných potrieb a situácií. Taktiež môžete natrafiť na rôzne playlisty šumov na hudobných platformách ako Spotify alebo YouTube, kde si môžete vybrať z nekonečnej ponuky zvukov od bieleho šumu až po zvuky dažďa, oceánu či vetra. Čítanie so zvukovou kulisou? Prečo nie!

Púšťate si šum aj vy?

Šum nie je len pre tých, ktorí majú problém so spánkom či sústredením. Mnoho ľudí si ho púšťa jednoducho pre pocit pokoja a ticha, ktoré vytvára. Ak ste ho ešte nevyskúšali, možno by vás jeho účinky prekvapili. Zlepšenie kvality spánku, rýchlejšie zaspávanie, lepšie sústredenie či zníženie stresu – to sú len niektoré z výhod, ktoré môže šum priniesť do vášho života. Tak rýchlo konajte, kým vám tieto informácie nevyšumia z hlavy!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE