Satira či pravda o svete literatúry? Vychádza nový román od Rebeccy F. KUANG

Rebecca F. Kuang Yellowface

June Haywardová a Athena Liu.  Na začiatku ide o príbeh dvoch kamarátok, ktoré študujú kreatívnu tvorbu. S tým rozdielom, že jedna z nich – Athena je úspešná spisovateľka a miláčik literárnych kruhov, ale June sa lepí na päty smola. Dosť predpokladov na to, aby nechýbalo aj trochu literárnej drámy, napätia aj istého fatalizmu. Lindeni (v preklade Zuzany Dudíkovej) opäť prináša knihu, od ktorej sa neodtrhnete.

Tip pre vás: Čo čítať v septembri 2024? Ponuka noviniek z Albatros Media sa neodmieta!

Keď sa June stane svedkom Atheninej prazvláštnej smrti, impulzívne sa rozhodne ukradnúť jej práve dokončený majstrovský rukopis o nedocenenom prínose čínskych robotníkov počas prvej svetovej vojny. Aj napriek premyslenej stratégii, postupne sa začínajú vynárať dôkazy o jej vine. Knižná novinka americkej prozaičky Rebeccy F. Kuangovej, ktorá je oceňovanou autorkou bestsellerov New York Times, a ku ktorej patrí aj jej trilógia Maková vojna, historický fantasy román Babel a teraz aj Yellowface, mnohých prekvapí.

Inšpiruj sa: Partnerské nezhody kvôli ekológii? Toto sú najčastejšie dôvody

R. F. Kuang, Yellowface
ALBATROS MEDIA SLOVAKIA

Pri čítaní tohto románu máte pocit, akoby ste otvorili Dickensov román, z ktorého sa vykľuje dynamický triler Colleen Hooverovej. Pre autorku samotnú je najväčšou nočnou morou písať rovnako, keďže sa vyslovila, že: „Nikdy nehrám dvakrát na tom istom ihrisku.“ A o konkrétnej knihe, ktorú práve píše, hovorí: „Je pre mňa mojím opus magnum. Neustály rast a transformácia. Ostatné je odpad. Človek jednoducho nemôže stráviť toľko času obzeraním sa späť.“ V Yellowface sa okrem témy kultúrnej akceptácie ázijských Američanov, rasizmu, plagiátorstva vyskytne aj kritika sveta vydavateľov, ktorí sa napriek tomu zázračne zhodujú, že kniha je: „...úžasná, mimoriadna, pochmúrna aj provokujúca, odlišná od jej predchádzajúcich noviel, a že sa bude o nej ešte hovoriť.“

Spisovateľ Stephen King svoje dojmy zhrnul pár vetami: „Skvelé čítanie. Zločin, satira, horor, paranoja, otázky kultúrneho privlastnenia. Výborný príbeh, ktorý sa ťažko odkladá a ešte ťažšie je naň zabudnúť. Tak preto nič neodkladajte a pustite sa do čítania. Kniha vychádza v jedinečnom prevedení – v mäkkej väzbe s prebalom.

Neprehliadnite:  Ekologické alternatívy v každodennom živote: Ako žiť udržateľne?

Yellowface, R.F.Kuang
ALBATROS MEDIA SLOVAKIA

Mŕtvej ukradla úspech, teraz čelí bolestivej sláve

Nevinné lži. Drsný humor. Fatálne následky...

June Haywardová a Athena Liu sa mali spoločne stať vychádzajúcimi literárnymi hviezdami. Athena je miláčikom literárnych kruhov, o June sa to však povedať nedá. Kto by už len čítal knihy o obyčajných belošských dievčatách?

Keď sa June stane svedkom Atheninej prazvláštnej smrti, impulzívne sa rozhodne ukradnúť jej práve dokončený rukopis, majstrovský experimentálny román o nedocenenom prínose čínskych robotníkov počas prvej svetovej vojny.

June román upraví a pošle svojmu agentovi ako vlastné dielo, premenuje sa na Juniper Song a ani z novej autorskej fotografie sa nedá presne určiť, akú má etnicitu. Ten kus histórie si predsa zaslúži, aby ho ktosi vyrozprával, nech už je rozprávačom ktokoľvek – a zoznam bestsellerov New York Times dáva June za pravdu.

June sa však nedokáže vymaniť z Atheninho tieňa a čoraz častejšie sa vynárajú dôkazy, ktoré ohrozujú jej ukradnutý úspech. Ako ďaleko je ochotná zájsť, aby si udržala to, čo si podľa seba zaslúži?

Zdroj úvodnej fotky: Albatros Media Slovakia

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE