Čo príloha, to iný počet kalórií – koľko kalórií majú rôzne druhy ryže, zemiakov či cestovín?

prílohy a počet kalórií

Mnohí z nás si často neuvedomujú, aký veľký vplyv môže mať výber konkrétnej potraviny na celkový počet prijatých kalórií. Zemiaky, ryža, cestoviny, knedľa či moderné alternatívy ako bulgur a kuskus sa líšia nielen zložením, ale aj energetickou hodnotou. Ich kalorická hodnota sa mení aj  v závislosti od spôsobu prípravy. Ak si chcete udržať zdravú váhu alebo len zlepšiť svoj jedálniček, je dôležité vedieť, ktorá príloha bude pre vás najvhodnejšia.

Sto podôb zemiakov

Zemiaky patria medzi najbežnejšie prílohy v našej kuchyni. Ich kalorická hodnota sa však dramaticky mení v závislosti od spôsobu prípravy. 

  • Varené zemiaky: 100 g varených zemiakov obsahuje približne 70 kalórií. Sú jednou z najmenej kalorických príloh, ak sa pripravujú bez tuku. Varenie zemiakov tiež zachováva väčšinu ich živín, ako sú vitamín C a draslík.
  • Pečené zemiaky: Ak ich pečiete s minimom tuku, pečené zemiaky majú okolo 85 kalórií na 100 g. Zdravou alternatívou je pečenie bez oleja v šupke, čo telu dodá viac vlákniny. Ak sú zemiaky dobre umyté, nebojte sa zjesť ich aj so šupkou!
  • Zemiaková kaša: Príprava kaše s mliekom a maslom môže zvýšiť kalorickú hodnotu na približne 120 kalórií na 100 g. Maslo a mlieko dodávajú kaši krémovú konzistenciu, no zároveň zvyšujú obsah tuku a kalórií.
  • Hranolčeky: Smažené zemiakové výrobky patria k najkalorickejším prílohám. Hranolčeky majú až 300 kalórií na 100 g, hlavne kvôli vysokému obsahu oleja. Ak sa snažíte udržať si váhu, lepšou voľbou sú domáce pečené hranolčeky bez oleja.

Odporúčame: Aký typ dovolenky a destinácie vám vyhovuje na základe vášho astrologického znamenia?

ryža
Depositphotos

Ryža: Biela vs natural

Ryža je jednou z najbežnejších príloh po celom svete, ale aj tu záleží na type a spôsobe prípravy.

  • Biela ryža: 100 g uvarenej bielej ryže obsahuje okolo 130 kalórií. Biela ryža je zbavená vlákniny a časti živín, a preto je ľahko stráviteľná, ale menej výživná.
  • Hnedá (natural) ryža: Hnedá ryža obsahuje viac vlákniny a živín, na 100 g má približne 110 kalórií. Aj keď má menej kalórií než biela ryža, udrží nás dlhšie sýtych a vyhneme sa prejedaniu.
  • Basmati alebo jazmínová ryža: Tento druh ryže má podobné kalorické hodnoty ako biela ryža (130 – 140 kalórií na 100 g), ale je aromatickejšia a často sa považuje za zdravšiu vďaka nižšiemu glykemickému indexu.

Aj cestoviny môžu byť zdravé

Cestoviny sú ďalšou obľúbenou prílohou, ktorá môže byť zdravá, ak si zvolíte správny typ a pripravíte ju šetrne.

  • Biele cestoviny: 100 g uvarených bielych cestovín má okolo 130 kalórií. Biele cestoviny sú často menej výživné, keďže sú zbavené časti vlákniny a minerálov.
  • Celozrnné cestoviny: Majú viac vlákniny a živín než biele, no len mierne nižší obsah kalórií – približne 120 kalórií na 100 g. Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny vás zasýtia na dlhšiu dobu.

Kuskus a bulgur ako moderné alternatívy

Kuskus a bulgur sa stávajú čoraz obľúbenejšími prílohami v modernej kuchyni. Sú výživné, ľahko stráviteľné a rýchlo sa pripravujú. 

  • Kuskus: 100 g vareného kuskusu obsahuje približne 110 kalórií. Je to skvelá príloha, ktorá sa rýchlo pripravuje, ale treba si dať pozor na množstvo oleja, ktorý k nemu pridáte.
  • Bulgur: Bulgur je považovaný za zdravšiu alternatívu kuskusu, keďže obsahuje viac vlákniny a minerálov. 100 g uvareného bulguru má okolo 80 kalórií, preto patrí medzi najmenej kalorické prílohy. Vďaka vysokému obsahu vlákniny vás zasýti na dlhšiu dobu.

Tradičná kysnutá knedľa

Knedľa patrí k tradičným prílohám v stredoeurópskej kuchyni, no zároveň aj k tým najkalorickejším.

Kalorická hodnota: 100 g kysnutej knedle obsahuje približne 210 kalórií. Je to hlavne kvôli vysokému obsahu múky a tuku.

Ak sa snažíte znížiť kalorický príjem, knedľu by ste mali konzumovať len v malých množstvách alebo ju nahradiť inými, menej kalorickými prílohami.

Quinoa: Výživná superpotravina

Quinoa je považovaná za jednu z najvýživnejších príloh. Má vysoký obsah bielkovín, vlákniny a esenciálnych aminokyselín.

Quinoa: 100 g uvarenej quinoy má približne 120 kalórií, no na rozdiel od iných príloh poskytuje viac bielkovín a dlhší pocit sýtosti. Je ideálna pre tých, ktorí chcú získať viac živín z menšej porcie.

Odporúčame: Mačka podľa hviezd: Zistite, ktoré plemeno mačky zodpovedá vášmu astrologickému znameniu!

pohánka
Depositphotos

Pohánka ako bezlepková alternatíva

Pohánka je výbornou prílohou, ktorá sa dostáva do popredia vďaka vysokému obsahu živín a zdravotným benefitom. Ide o pseudoobilninu, ktorá neobsahuje lepok, takže je vhodná pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo celiakiou. 

Kalorická hodnota: 100 g uvarenej pohánky má približne 92 kalórií, čo je relatívne málo v porovnaní s mnohými inými prílohami, ako sú biele cestoviny alebo ryža.

Minimálne kalórie a vysoký objem – konjakové cestoviny

Konjakové cestoviny, známe aj pod názvom Shirataki, sú jedinečné tým, že majú extrémne nízku kalorickú hodnotu. Sú vyrobené z koreňa rastliny konjak, ktorá obsahuje glukomanán – druh rozpustnej vlákniny, ktorá má schopnosť absorbovať veľké množstvo vody a vytvárať gélovitú štruktúru. 

Kalorická hodnota: Konjakové cestoviny sú takmer bez kalórií – obsahujú len približne 5 – 10 kalórií na 100 g. Preto patria medzi najmenej kalorické prílohy dostupné na trhu.

Aj keď konjakové cestoviny neobsahujú významné množstvo živín, ich hlavná výhoda spočíva v obsahu glukomanánu, ktorý má preukázané zdravotné výhody, ako je podpora chudnutia, zníženie hladiny cholesterolu a stabilizácia hladiny cukru v krvi. Vďaka vysokému obsahu vody a vlákniny vám dodajú pocit sýtosti bez toho, aby telu pridávali kalórie. Konjakové cestoviny majú veľmi nízky glykemický index, čo znamená, že neovplyvňujú hladinu cukru v krvi.

Vyberajte si prílohy rozumne

Pri výbere príloh je dôležité brať do úvahy nielen ich kalorickú hodnotu, ale aj nutričný obsah. Prílohy ako bulgur, quinoa či celozrnné cestoviny vám dodajú viac vlákniny a živín, zatiaľ čo biela ryža alebo kysnutá knedľa vám môžu akurát tak pridať kalórie bez výrazného nutričného prínosu, no zato s prínosom na váhe. Spôsob prípravy má tiež veľký vplyv – varenie a pečenie bez tuku sú vždy lepšou voľbou než smaženie. 

Preto si pri zostavovaní jedálnička vyberajte prílohy, ktoré vám nielenže dodajú energiu, ale aj podporia vaše zdravie a pohodu. Ak sa usilujete schudnúť alebo aspoň prekvapiť telo extra dávkou vitamínov, nahraďte časť prílohy na tanieri zeleninou.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE