Hlavné zásady intímnej hygieny u žien i mužov – na čo si dávať pozor?

intímna hygiena

Nečervenajte sa! Intímna hygiena je dôležitou súčasťou každodennej starostlivosti o telo a zdravie. Zdravé návyky slúžia ako prevencia infekcií, podráždení a nepríjemného zápachu, a tiež prispievajú k celkovému pocitu komfortu. Muži aj ženy majú špecifické potreby týkajúce sa intímnej hygieny, ovplyvnené rozdielmi v anatómii, pH a fyziológiou tela. Ako sa teda umývať správne?

Zásady ženskej intímnej hygieny

Ženské pohlavné orgány sú citlivé a vyžadujú si jemnú a pravidelnú starostlivosť, pretože vaginálna oblasť má prirodzené mechanizmy na udržiavanie rovnováhy pH a ochrany pred infekciami. Tu je niekoľko základných pravidiel:

1. Výber vhodných prípravkov

Vyberajte si jemné produkty špeciálne určené na ženskú intímnu hygienu. Tie by mali mať neutrálne alebo mierne kyslé pH (ideálne okolo pH 3,8 – 4,5), aby nenarušovali prirodzenú mikroflóru vagíny. Bežné mydlá a sprchové gély môžu byť príliš agresívne a môžu spôsobiť podráždenie alebo infekcie.

Odporúčame: Čarovné účinky šumu: Púšťate si ho tiež?

ženská hygiena
Depositphotos

2. Pravidelné, ale šetrné umývanie

Intímnu oblasť by ste si mali umývať raz až dvakrát denne čistou vodou alebo jemným intímnym gélom. Príliš časté umývanie môže narušiť prirodzenú rovnováhu vaginálnej flóry, čo potom vedie k podráždeniu alebo kvasinkovým infekciám. Počas menštruácie je vhodné umývať sa častejšie, ale opäť platí, že to netreba preháňať s agresívnymi čistiacimi prípravkami. Naše telo je múdre, postará sa o seba.

3. Správne čistenie

Pri umývaní alebo po použití toalety je potrebné čistiť oblasť v smere spredu dozadu. Tento pohyb pomáha predísť prenosu baktérií z análnej oblasti do vaginálnej oblasti, čo znižuje riziko infekcií močových ciest a iných problémov. Naučte to aj vaše malé princezné, ak máte deti.

4. Výber spodnej bielizne

Nepodceňte ani výber spodnej bielizne. Bavlnená spodná bielizeň umožňuje koži dýchať a odvádzať vlhkosť, čo pomáha predchádzať podráždeniu a kvasinkovým infekciám. Umelé materiály a príliš tesná bielizeň vytvárajú teplé a vlhké prostredie, ktoré podporuje množenie baktérií a plesní. Radšej byť zdravá a cítiť sa pohodlne ako si v nohavičkách chovať nepriateľa.

5. Menštruačná hygiena

Počas menštruácie je obzvlášť dôležité meniť si hygienické vložky alebo tampóny každé 3 až 4 hodiny, aby sa v intímnej oblasti nezačali hromadiť baktérie. Ako alternatívu môžete používať aj menštruačný kalíšok, ktorý je šetrný k pokožke a jeho výmena je potrebná zvyčajne každých 6 až 12 hodín, v závislosti od intenzity krvácania.

6. Vyhýbanie sa parfumovaným produktom

Parfumované vložky, toaletné papiere alebo intímne spreje, síce krásne voňajú, ale môžu dráždiť citlivú pokožku a narúšať prirodzené prostredie vagíny. Radšej sa vyhýbajte takýmto produktom a dajte prednosť hypoalergénnym a neparfumovaným alternatívam. Nos tam dole aj tak nemáte...

Odporúčame: Ako spoznať narcisa na prvom rande? Týchto 10 znakov ho prezradí!

mužská hygiena
Depositphotos

Zásady mužskej intímnej hygieny

Muži rovnako potrebujú venovať pozornosť správnej intímnej hygiene, pretože zanedbávanie tejto oblasti môže viesť k nepríjemným zápachom, podráždeniu alebo infekciám. Dbajte preto o:

1. Denné umývanie

Mužská intímna oblasť by sa mala umývať, samozrejme, denne. Muži nie sú výnimkou! Dôležité je umývať nielen vonkajšiu oblasť, ale aj dôkladne čistiť predkožku, pod ktorou sa môže hromadiť smegma – biela látka tvorená kožnými bunkami a mazom. Ak sa neumýva pravidelne, môže spôsobovať zápach, podráždenie a dokonca aj infekcie.

2. Používanie jemných čistiacich prostriedkov

Aj mužom sa odporúča používať jemné čistiace prostriedky určené na intímnu hygienu s neutrálnym alebo mierne kyslým pH. Vyhnite sa používaniu silných mydiel a sprchových gélov, ktoré môžu vysušovať a dráždiť citlivú pokožku v tejto oblasti.

3. Správne sušenie

Po umytí je dôležité intímnu oblasť dôkladne osušiť. Vlhkosť, najmä ak je zachytená pod predkožkou, môže viesť k množeniu baktérií a plesní, a odtiaľ je to k infekciám a nepríjemnému zápachu už len krôčik. Použite čistý uterák a jemne osušte celý „inštrument".

4. Spodná bielizeň

Bavlnená spodná bielizeň je najlepšia voľba. Umelé materiály a tesná bielizeň spôsobujú hromadenie tepla a vlhkosti, čo vedie k podráždeniu a infekciám. Spodnú bielizeň si meňte denne a aj po športovej aktivite.

5. Intímna hygiena po sexe a športe

Po pohlavnom styku alebo intenzívnej športovej aktivite je vhodné si intímnu oblasť umyť. Pot a zvyšky mazív alebo ejakulátu môžu dráždiť pokožku a zvyšovať riziko infekcií. Rovnako to platí aj pre hygienu po kúpaní v bazénoch alebo návšteve sauny. Baktérie presne vedia, ako čo najrýchlejšie kontaminovať citlivé miesta. Sú na to špeciálne vyškolené.

Spoločné zásady pre intímnu hygienu

Chcete byť vždy pripravení, čistí a voňaví? Vlhčené utierky sú síce užitočné pri cestovaní alebo v prípade nedostupnosti vody, no ich nadmerné používanie môže spôsobiť podráždenie pokožky a narušiť prirodzenú mikroflóru. Ak sa ich používania predsa len nechcete vzdať, siahnite po hypoalergénnych a neparfumovaných variantoch.

Pre obe pohlavia je dôležité poznať zásady správneho utierania intímnej oblasti po návšteve toalety. Ženy sa utierajú spredu dozadu, aby sa zabránilo prenosu baktérií. Muži by sa mali uistiť, že po močení dôkladne osušili močovú trubicu. Obom pohlaviam sa odporúča nosiť voľnejšie oblečenie, najmä počas horúcich dní alebo pri fyzickej aktivite.

Cíťte sa sviežo a zdravo každý deň a nepodceňte tieto jednoduché, no napriek tomu dôležité zásady intímnej starostlivosti. Darujte si jeden druhého, a nie pohlavnú chorobu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE