Ako spoznať narcisa na prvom rande? Týchto 10 znakov ho prezradí!

Ako spoznať narcisa

Prvé rande je vzrušujúci zážitok. Môže ísť o začiatok sľubného vzťahu, no rovnako to môže byť stretnutie, ktoré nám odhalí nepríjemné črty druhej osoby. Jednou z najnebezpečnejších osôb, ktoré môžete stretnúť, je narcis. Preto je užitočné vedieť, ako narcisistické sklony rozpoznať hneď na začiatku, a to už na prvom rande. Pozrime sa spolu na najčastejšie znaky narcisa, aby ste boli lepšie pripravení a vyhli sa toxickému vzťahu.

1. Svet sa točí okolo neho

Jednou z hlavných čŕt narcistickej osobnosti je jej neustála potreba byť stredobodom pozornosti. Na prvom rande si môžete všimnúť, že narcis rád rozpráva predovšetkým o sebe. Ak väčšinu konverzácie vedie o svojich úspechoch, zážitkoch a záujmoch a nedáva vám priestor hovoriť o sebe, je to prvý varovný signál. Narcisti sú zvyčajne málo zainteresovaní do druhých ľudí a ich problémov, pokiaľ im to, samozrejme, neprináša nejaký osobný prospech.

2. Nielen dobré sa chváli samo... Aj narcis

Narcisti majú tendenciu neustále vyzdvihovať svoje úspechy a schopnosti. Na prvom rande vás môžu zahltiť príbehmi o tom, akí sú úspešní v práci, obľúbení medzi priateľmi alebo aké majú mimoriadne schopnosti. Aj pekný som, aj múdry som! Tento typ neustáleho chválenia môže byť znakom, že si narcista potrebuje posilniť svoje ego. Môže mať tiež prehnané predstavy o svojich kvalitách a schopnostiach, ktoré však prevyšujú realitu.

3. Nezáujem o vás a vaše pocity

Narcisti majú tendenciu sústrediť sa výlučne na seba a často im chýba empatia. Ak máte pocit, že osoba na prvom rande ignoruje vaše pocity, zážitky alebo skúsenosti, môže to byť ďalší znak narcistického správania. Narcista vás môže prerušiť v strede vety alebo rýchlo prejsť na inú tému, ktorá ho zaujíma viac. V horších prípadoch môže vaše emócie zľahčovať alebo sa z nich posmievať.

4. Potreba obdivu a uznania

Narcisti túžia po neustálom obdive. Na prvom rande si môžete všimnúť, že osoba vyžaduje, aby ste neustále potvrdzovali jej hodnotu. Môže sa snažiť o komplimenty a očakávať, že budete uznávať jej úspechy alebo vzhľad. Ak sa zdá, že sa osoba snaží získať od vás obdiv a pochvalu takmer pri každej príležitosti, môže ísť o znak narcizmu.

Odporúčame: Čarovné účinky šumu: Púšťate si ho tiež?

vzťah s narcistom
Depositphotos

5. Manipulácia a kontrola konverzácie

Narcisti radi kontrolujú konverzáciu a usmerňujú situáciu vo svoj prospech. Na prvom rande môžu manipulovať s témami tak, aby všetko smerovalo k ich osobe. Ak sa snažíte hovoriť o niečom inom, môžu rýchlo prejsť späť k sebe alebo vás nenápadne manipulovať, aby ste sa sústredili na ich problémy a potreby. Taktiež môžu mať tendenciu znevažovať alebo zľahčovať vaše názory a potreby, pričom vyzdvihujú svoje vlastné.

6. Obrovské sebavedomie alebo arogancia

Mať zdravé sebavedomie je pozitívna vlastnosť, no narcisti majú často až prehnané sebavedomie. Na prvom rande môžu pôsobiť, že sú nad vecou, že všetko vedia a neexistuje nič, čo by sa nedalo vyriešiť ich spôsobom. Arogantný tón, nadradené správanie a pohŕdanie inými ľuďmi sú častými znakmi narcizmu. Ak váš partner na rande prejavuje tieto znaky, môže to byť varovný signál, že ide o narcistickú osobnosť.

7. Zľahčovanie vašich skúseností

Narcisti majú často problém s tým, keď niekto iný vyjadruje svoje názory alebo zážitky, ktoré nie sú v súlade s ich vnímaním sveta. Môžu zľahčovať vaše zážitky, názory alebo pocity. Na prvom rande sa to môže prejaviť tak, že keď sa pokúsite hovoriť o svojich úspechoch alebo skúsenostiach, osoba to ignoruje alebo vám dá najavo, že to nie je až také dôležité. Narcisti často znižujú hodnotu druhých, aby sa sami cítili nadradene.

8. Rýchla intimita a idealizácia

Narcisti majú tendenciu rýchlo vytvárať pocit intimity a blízkosti. Už na prvom rande môžu prejavovať prehnaný záujem, chváliť vás a dávať vám pocit, že ste výnimoční. Tento proces idealizácie je často súčasťou manipulácie, aby si vás získali a vytvorili medzi vami citové puto. Keď narcis dosiahne svoje ciele, môže dôjsť k odcudzeniu.

9. Ignorovanie vašich hraníc

Narcisti majú sklon nerešpektovať hranice druhých ľudí. Na prvom rande si môžete všimnúť, že nerešpektuje vaše fyzické alebo emocionálne hranice. Napríklad môže byť príliš dotieravý, pýtať sa osobné otázky alebo vás nepríjemne tlačiť do niečoho, čo vám nevyhovuje. Ak máte pocit, že vás osoba nerešpektuje už na prvom stretnutí, je to veľký varovný signál – zrejme vás nebude rešpektovať ani v budúcnosti.

10. Kritika druhých

Na prvom rande si môžete všimnúť, že osoba neustále kritizuje ostatných ľudí. Môže to byť bývalý partner, kolega, čašník alebo hocikto iný. Narcisti majú často potrebu hodnotiť a kritizovať ostatných, aby sa sami cítili nadradene. Ak osoba na vašom rande strávi veľa času kritizovaním druhých a vyzdvihovaním vlastných úspechov, je to ďalší znak narcizmu.

Ako postupovať, ak máte podozrenie, že ide o narcisa?

Ak sa na prvom rande objavia viaceré z týchto varovných signálov, uvedomte si, že to je ešte len začiatok. Narcisti často zintenzívňujú svoje toxické správanie až po tom, čo nadviažu bližší vzťah. Ak máte pocit, že sa stretávate s narcisom, najlepšou voľbou bude ukončiť tento vzťah a nájsť si taký, ktorý je zdravší a založený na vzájomnom rešpekte.

To je teda pekný kvietok!

Narcis môže na začiatku pôsobiť očarujúco a príťažlivo. Avšak ak budete venovať pozornosť varovným signálom, rýchlo pochopíte, s kým máte tú česť, a budete sa môcť vyhnúť toxickému vzťahu, ktorý by mohol negatívne ovplyvniť celý váš život. Verte vlastnej intuícii, ľahšie si nájdete partnera, ktorý si vás bude vážiť.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE