Voňavý jahodový džem ako od babičky aj v novom šate – TOP recepty a inšpirácie

recepty na jahodový džem

Sezóna jahôd je ako rozprávka – sladká, rýchla a nikdy netrvá dosť dlho. Prvé teplé dni, košík v ruke a vôňa zrelých plodov, ktorá sa vryje hlboko do pamäti. Jahody sú jednoducho dar – a ak ich nechceme jesť len tak, zoženieme si pár pohárov, hrniec a trochu času. Prichádza totiž džemová sezóna!

Zber jahôd – jedna do úst, ďalšia do debničky

Ak nemáte vlastné jahody, ideálne je vyraziť na samozber – čerstvo natrhané jahody totiž chutia a voňajú inak ako tie z obchodu. Pri zbere dávajte pozor na príliš prezreté alebo veľmi mäkké plody. 

Tie môžete pokojne zjesť ešte na poli, ale do džemu sa viac hodia zdravé, pevnejšie kúsky. Po príchode domov ich treba čím skôr spracovať alebo šetrne uskladniť – lebo jahody, to nie sú trpezlivé plody.

Mrazenie jahôd – jahodový džem aj v novembri

Áno, jahody sa dajú bez problémov zmraziť a spracovať neskôr. Niektoré gazdinky si takto rozložia prácu a varia džemy pokojne aj uprostred leta či jesene. Tu sú tipy, ako na to:

  • Očistite jahody od stopiek, no neumývajte ich tesne pred mrazením – alebo ich treba veľmi rýchlo osušiť, nech nezmäknú.
  • Zmrazujte v menších dávkach, pokojne v porciách po 500 g.
  • Po rozmrazení jahody pustia šťavu – tú nevylievajte! Je plná chuti a vitamínov.
  • Džem z mrazených jahôd je často jemnejší a menej tuhý, ale stále chutný.

jahodový džem
Freepik

Recepty na jahodový džem

1. Tradičný jahodový džem so želírovacím cukrom

Ingrediencie (na cca 4 poháre po 250 ml):

  • 1 kg čerstvých jahôd (alebo rozmrazených)
  • 500 g želírovacieho cukru 2:1
  • Šťava z 1/2 citróna

Postup: Jahody očistite, nakrájajte a dajte do väčšieho hrnca. Pridajte citrónovú šťavu a zasypte cukrom. Nechajte postáť 15 minút, potom pomaly priveďte k varu a varte približne 5 minút od bodu varu (presne podľa návodu na cukre). Miešajte a odoberajte penu. Nalejte do horúcich pohárov, uzavrite a obráťte hore dnom na 5 minút.

2. Jahodový džem bez cukru – len ovocie a pektín

Ingrediencie:

  • 1 kg jahôd
  • 1 balíček prírodného pektínu (napr. jablčný)
  • Šťava z 1 citróna
  • Prípadne trocha stévie alebo erythritolu (voliteľné)

Postup: Jahody rozmixujte alebo roztlačte. Pridajte citrónovú šťavu a pektín, premiešajte a varte do zhustnutia (cca 10 minút). Ochutnajte – ak treba, pridajte sladidlo. Naplňte sterilizované poháre, uzavrite, otočte hore dnom.

3. Pečený jahodový džem s vanilkou

Áno, džem sa dá aj upiecť – bez státia pri sporáku!

Ingrediencie:

  • 1 kg jahôd
  • 400 g trstinového cukru
  • 1 vanilkový struk (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
  • Šťava z 1 citróna

Postup: Jahody dajte do pekáča, zasypte cukrom, pridajte vanilku a citrón. Premiešajte a dajte piecť na 160 °C asi na 45 minút, občas premiešajte. Džem sa zredukuje a zahustí. Potom už len naplniť do čistých pohárov a hotovo!

4. Jahodový džem s chia semienkami – expresný a bez varenia

Ingrediencie:

  • 2 šálky jahôd
  • 2 PL chia semienok
  • 1 PL medu (alebo agáve sirupu)
  • Šťava z 1/2 citróna

Postup: Jahody rozmixujte, pridajte chia semienka, med a citrón. Nalejte do pohárov a nechajte pár hodín odpočívať v chladničke. Tento džem vydrží v chladničke cca 5 dní – alebo ho môžete aj zamraziť.

Jahody a ich kombinovanie s iným ovocím: Namiešajte si originálny džem!

Jahody sú samy osebe hviezdy, ale keď im doprajete spoločnosť, vzniknú chuťové kombinácie, na ktoré sa nezabúda. Tu sú tie najobľúbenejšie a najchutnejšie:

  • Jahody + rebarbora – klasika! Rebarbora pridá jemnú kyslosť, ktorá krásne vyváži sladkosť jahôd. Výborné napríklad do džemu aj koláčov.
  • Jahody + čučoriedky – tmavšia farba, viac antioxidantov a chuťová harmónia ako z lesa.
  • Jahody + banán – do sladších džemov, ale najmä do chia džemov alebo smoothie-verzií. Krémová a voňavá kombinácia.
  • Jahody + čierne ríbezle – výrazná, svieža a intenzívna. Pre milovníkov menej sladkých džemov.
  • Jahody + maliny – jemne kyslasté, aromatické a krásne sýtoružové.

A ak sa nebojíte experimentovať, môžete do džemu pridať aj kúsok pomarančovej kôry, struk vanilky, zázvor alebo dokonca kvapku ružovej vody.

Tipy, ako na lahodný jahodový džem

Pena na povrchu pri varení je estetická nepriateľka džemu, tak ju odoberajte – pomôže trocha masla pridaného do varu.

  • Skúšajte hustotu džemu kvapkou na tanierik – nech vychladne, a uvidíte, či je dostatočne tuhý.
  • Ak máte záujem o prírodné želírovanie, použite jablká – sú plné pektínu!
  • Do džemu môžete pridať aj bylinky – bazalku, mätu alebo tymian.

Najčastejšie chyby pri príprave jahodového džemu

Povedzme si úprimne – aj keď príprava džemu nevyzerá zložito, niekedy sa z neho stane prevarená, riedka, alebo naopak gumová hmota. Čo sa mohlo pokaziť?

1. Príliš dlhé varenie jahodového džemu

Jahody sú citlivé. Ak ich varíte dlho, stratia chuť, farbu a namiesto sviežeho džemu máte niečo hnedé a unavené. Dôležité je variť ich rýchlo a intenzívne, aby sa zachovala ich prirodzená sviežosť.

2. Zlé dávkovanie želírovacieho cukru alebo pektínu do jahodového džemu

Džem nezhustne len tak zázrakom. Ak použijete málo pektínu alebo nesprávny pomer cukru, ostane vám z toho len chutná šťava. Preto sa vždy riaďte návodom na obale alebo osvedčeným receptom.

3. Nedostatočne sterilizované poháre na jahodový džem

Toto je úplná klasika. Ak poháre nie sú čisté a horúce, môže sa vám džem pokaziť ešte skôr, než si ho stihnete natrieť na hrianku. Poháre umyte poriadne, vyvarte ich alebo ich zohrejte v rúre a uzatvárajte horúci džem do horúceho pohára.

4. Zaváranie jahodového džemu „nasucho“ bez otočenia pohára

Po naplnení pohárov odporúčame pohár aspoň na 5 – 10 minút otočiť viečkom nadol. Vytvorí sa tak vákuum, ktoré džem lepšie ochráni.

5. Predčasné pridanie cukru do jahodového džemu

Ak cukor pridáte hneď na začiatku a ovocie ešte nepustilo šťavu, jahody sa môžu prichytiť o dno alebo pripáliť. Lepšie je nechať ich chvíľku postáť, aby pustili šťavu ešte pred varením.

Vôňa domáceho jahodového džemu nemá páru

Domáci jahodový džem nie je len o ovocí a cukre. Je to o vôni, ktorá sa šíri z kuchyne, o pohároch zoradených na poličke, o pocite, že ste si uchovali kúsok leta na sychravé dni. A keď si v zime natierate tú prvú lyžičku na chlieb, viete, že to celé stálo za to.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE