RECEPT: Sladké jahodovo-rebarborové pirohy z Pečie celé Slovensko

Rebarbora a jahody vytvárajú dokonalú dvojku, ktorá sa často uplatňuje napríklad v koláčoch. Ale čo tak takúto kombináciu použiť v pirohoch? Pirohy ani zďaleka nemusia byť len bryndzové. Presvedčte sa sami a pripravte si tieto rebarborové pirohy od Tomáša z relácie Pečie celé Slovensko. 

Suroviny na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 350 g zemiakov
  • Soľ
  • 1 vajce
  • 2 dl vody

Suroviny na plnku:

  • Rebarbora
  • 100 g jahôd
  • 2 PL kryštálového cukru

Suroviny na omáčku:

  • 200 g pomarančovej šťavy
  • 80 g smotany na šľahanie 33 %
  • 60 g limetkovej šťavy
  • 6,5 g želatíny
  • 30 g vody
  • 30 g kryštálového cukru

Dekorácie:

  • Limetková kôra z jednej limetky
  • Pomarančová kôra z jedného pomaranča
  • 100 g cukru
  • Mäta

Postup prípravy pirohov:

  1. Plnka – Rebarboru si ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Jahody tiež nakrájame na malé kocky. Všetko dáme do hrnca a pridáme cukor. Podusíme maximálne 3-4min a necháme vychladiť.
  2. Hladkú múku rozmiešame s polohrubou múkou, pridáme uvarené pretlačené zemiaky, soľ, vajce a vodu podľa potreby a vypracujeme cesto. Cesto rozvaľkáme na múkou vysypanej doske. Rozvaľkané cesto si vykrojíme a do stredu dáme rebarborovú plnku.
  3. Pirohy preložíme a cesto okolo plnky popritláčame. Takto pripravené pirohy dáme do osolenej vriacej vody a zľahka zamiešame vareškou, aby sa neprilepili na dno. Keď voda začne vrieť a pirohy výjdu na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou alebo sitkom a naukladáme na tanier.
  4. Poleva – Vodu a cukor si uvaríme na sirup. Šľahačku dáme zohriať na 70 stupňov a potom primiešame uvarený sirup, do toho napučanú želatínu, šťavu z pomaranča a limetky. Poriadne všetko spolu premixujeme ponorným mixérom. Precedíme a dáme do nádoby na výrobu šľahačky. Použijeme 2 bombičky.
  5. Zdobenie – Na tanier naukladáme pirohy dookola. Do stredu do misky si nastriekame polevu a na vrch si dáme kôru z limetky a pomaranča, ktorú sme mali celý čas v miske s cukrom a ozdobíme celé lístkami mäty.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE