Plastový alebo drevený lopár? Naučte sa ich používať vhodne

Plastový alebo drevený lopár

Aj naoko obyčajný lopár má priamy vplyv na hygienu a bezpečnosť pri príprave jedál. Či už preferujete plastový, alebo drevený lopár, oba typy majú svoje výhody aj nevýhody. Aby ste sa mohli správne rozhodnúť, ktorý z nich je pre vás ten najvhodnejší, a aby ste ich používali čo najefektívnejšie a najbezpečnejšie, pozrime sa na vlastnosti oboch materiálov a ich údržbu.

Plastové lopáre – praktické a hygienické

Plastové lopáre sú obľúbené pre svoju praktickosť a jednoduchú údržbu. Vďaka hladkému povrchu a tiež faktu, že neabsorbujú tekutiny ani pachy, sa veľmi ľahko čistia. Väčšina z nich je vhodná na umývanie v umývačke riadu, čo zaručuje dôkladnú dezinfekciu. Vyrábajú sa v rôznych farbách, preto si môžeme zaobstarať viacero lopárov na špecifické použitie, napríklad jeden lopár na mäso a iný na zeleninu. Aj takto jednoducho vieme zabrániť riziku krížovej kontaminácie.

Napriek týmto výhodám majú plastové lopáre aj svoje nevýhody. Častým používaním sa na nich vytvárajú škrabance, v ktorých sa môžu usadiť baktérie a nečistoty, ktoré sa nedajú úplne odstrániť ani dôkladným umývaním. Taktiež sú plastové lopáre tvrdšie, takže budete po brúske na nôž siahať častejšie.

Drevené lopáre – estetické a šetrné k nožom

Drevené lopáre sú nielen funkčným, ale aj estetickým doplnkom kuchyne. Vďaka prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam dreva a schopnosti „samouzdravovania" (drobné zárezy sa časom samy uzatvárajú) sa považujú za bezpečnú alternatívu. Drevo je navyše k nožom šetrnejšie, čo znamená, že ich ostrie sa menej opotrebúva.

Horšie však je, že drevo je citlivé na vlhkosť a pri nesprávnej starostlivosti sa môže začať deformovať, praskať alebo plesnivieť. Preto sa drevené lopáre nesmú príliš namáčať vo vode ani umývať v umývačke riadu. Po každom použití je potrebné ich dôkladne osušiť a pravidelne ošetrovať minerálnym olejom, aby si zachovali svoju štruktúru a dlhšiu životnosť.

Odporúčame: Topinambury: Ako ich pestovať a využiť v kuchyni?

lopárik
Depositphotos

Ako správne používať a udržiavať lopáre

Aby ste znížili riziko kontaminácie a zabezpečili dlhú životnosť lopárov, je dôležité dodržiavať niekoľko zásad. Ideálne je mať v kuchyni viac lopárov, pričom každý bude vyhradený na iný druh potravín – jeden na surové mäso a iný na ovocie a zeleninu. Ak máte plastové lopáre, môžete ich podľa farieb jasne rozlíšiť. Nejeden hygienik by vás za to obdivne poklepkal po pleci.

Nezabúdajme ani na čistenie lopárov. Plastové lopáre možno umývať v umývačke riadu alebo ručne s použitím teplej vody a saponátu. Ak ich chcete dôkladne dezinfikovať, použite roztok z bielidla a vody (1 PL bielidla na 4 l vody). Drevené lopáre umývajte ručne a po umytí ich okamžite osušte. Nikdy ich nenechávajte ponorené vo vode, pretože drevo môže napučať a prasknúť. Približne raz mesačne ich ošetrite minerálnym olejom, aby ste predišli ich vysychaniu a poškodeniu.

Pri výraznom opotrebení, napríklad ak sú lopáre príliš poškriabané alebo majú hlboké zárezy, ktoré sa nedajú odstrániť ani brúsením, je čas ich vymeniť. Takéto lopáre totiž predstavujú riziko pre zdravie, pretože sa v nich môžu hromadiť baktérie a nečistoty.

Odstránenie pachov a škvŕn

  • Plastové lopáre: Použite pastu zo sódy bikarbóny a vody. Rozotrite ju po povrchu a nechajte pôsobiť niekoľko minút, potom opláchnite.
  • Drevené lopáre: Citrón a soľ sú účinným prírodným čistiacim prostriedkom. Posypte lopár soľou a potom ho vydrhnite polovicou citróna. Po opláchnutí ho osušte.

Ktorý je ten správny?

Ktorý lopár si teda vybrať? Ak preferujete jednoduchú údržbu a vyššiu odolnosť voči vlhkosti, plastový lopár bude lepšou voľbou. Pre tých, ktorí majú radi ekologické a estetické riešenia a chcú lopár šetrný k nožom, bude ideálnym riešením drevený lopár. 

Najlepšie však urobíte, ak budete mať v kuchyni oba typy – každý má svoje jedinečné výhody a je vhodný na iné účely. Dodržiavaním základných zásad údržby a hygieny môžete predísť mnohým zdravotným rizikám a urobiť z varenia nielen bezpečnú, ale aj príjemnú aktivitu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE