Ovocie a zelenina, ktoré netreba šúpať: Robíte to správne?

Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina, ktoré netreba šúpať, ste si istí, že to robíte správne? Presvedčte sa spolu s nami a nenechajte sa pripraviť o vitamíny a vlákninu.

Ovocie a zelenina tvoria neodmysliteľnú súčasť jedálnička takmer v každej domácnosti. Na výber je množstvo druhov, sú lahodné, bohaté na vitamíny, vlákninu a telu prospešné látky, a aktuálne si ešte stále môžeme vychutnávať čerstvé a lokálne druhy ovocia a zeleniny.

Či už jednotlivé druhy ovocia a zeleniny konzumujeme čerstvé (surové), tepelne spracované alebo vo forme ovocných a zeleninových štiav, pri ich príprave dajte pozor na to, aby ste ich nezbavili potrebných vitamínov a vlákniny.

Viete, ktoré ovocie a zeleninu treba šúpať, a ktoré naopak stratou šupky stratia aj pre nás prospešné látky?

Šupka plodov ovocia a zeleniny je veľmi dôležitá - ale ktorú zeleninu a ovocie netreba šúpať?

Mnohé druhy ovocia a zeleniny sme zvyknutí automaticky pred ich konzumáciou alebo tepelnou úpravou zbaviť šupky. V niektorých prípadoch sa tak ale môžeme pripraviť o benefity, ktoré šupka plodov ponúka:

  • v šupke niektorých druhov zeleniny a ovocia sa nachádza veľké množstvo živín a vlákniny,
  • šupka obsahuje vysoký podiel vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov,
  • hladiny antioxidantov, ktoré chránia ľudské telo pred mnohými ochoreniami môžu byť v šupke až 328-násobne vyššie ako tie, ktoré sa nachádzajú v dužine,
  • množstvo živín v každej šupke je odlišné, a to podľa druhu ovocia alebo zeleniny.

Odporúčame: Emma Watson alias Hermiona prekvapila krátkym účesom: Páči sa vám?

ovocie
Depositphotos

Ovocie, ktoré by sa nemalo šúpať

Jablká 

Šupka z jablka obsahuje vitamíny C a A, flavonoid kvercetín a nerozpustnú vlákninu. Ak ale máte možnosť, vyberajte sebe a svojej rodine domáce alebo bio jablká z overených zdrojov, v opačnom prípade jablká obsahujú pesticídy.

Broskyne, hrušky, marhule, slivky 

Šupky týchto druhov ovocia obsahujú vysoký podiel antioxidantov, živín a vlákniny. Pred konzumáciou však nikdy nezabudnite ovocie poriadne umyť.

Hrozno, čerešne a iné bobuľové ovocie 

Konzumácia tohto ovocia so šupkou je nielen praktická, ale aj veľmi zdravá. Ich šupky sú bohaté na antioxidanty a živiny. Napríklad šupka hrozna je obzvlášť telu prospešná, pretože má najvyššie množstvo antioxidantov z celého plodu.

Kiwi 

Šupky kivi sú naozaj prekvapivo jedlé, nebojte sa preto ich konzumácie. Obsahujú množstvo vitamínu C a ak zjete kivi spolu so šupkou, získate tak trojnásobné množstvo vlákniny.

Zelenina, ktorá by sa nemala zbavovať šupky

Uhorky

Pred konzumáciou ich nešúpte, pretože práve šupka uhorky je zdrojom vitamínu K, draslíka, ale aj vlákniny.

Cuketa a baklažán 

Táto zelenina obsahuje vysoký podiel vody – cuketa až 95 % a baklažán 92 %. Keď ich zbavíme šupky, pripravíme ich o šťavnatosť, ale aj o živiny. Ich šupka obsahuje horčík, vlákninu a flavonoidy.

Paradajky 

Aj šupka paradajok obsahuje vysoký podiel flavonoidu, ktorý v našom tele pôsobí protizápalovo. Niektoré výskumy dokonca poukazujú na to, že pri tepelnej úprave paradajok spolu so šupkou sa zvyšuje dostupnosť živín, ktoré paradajky obsahujú.

Zemiaky 

Zdravá a nie zelená šupka zemiakov v sebe obsahuje vlákninu, železo, vitamín C, draslík a folát. Skúste zemiaky preto pred ich varením nešúpať, iba ich „vydrhnite" kefkou na zeleninu.

Neprehliadnite: Sexuálne problémy: Čo je ich príčinou a ako sa im vyhnúť?

zelenina
Depositphotos

Ktoré ovocie šúpať treba?

Tropické ovocie treba VŽDY šúpať, a to konkrétne tieto druhy:

  • banány,
  • melón,
  • mango,
  • papája,
  • liči,
  • ananás.

Šupky týchto plodov tropického ovocia sú nestráviteľné, pričom ich konzumácia by mohla byť nebezpečná. Šupky z manga dokonca obsahujú aj malé množstvo urushiolu, čo je aktívna chemikália v jedovatom brečtane.

Zelenina, ktorú treba ošúpať

  • Avokádo – rovnako ako v prípade druhov tropického ovocia, aj šupka avokáda je veľmi ťažko stráviteľná, a preto ju radšej nejedzte. Samotné avokádo je vynikajúcim zdrojom draslíka, kyseliny listovej, vlákniny a nenasýtených tukov.
  • Cibuľa a cesnak – šupka tejto zeleniny nie je v jej surovom stave extra výživná, preto sa tejto vrchnej vrstvy pokojne zbavte.

Odporúčame aj: RECEPT: Orechové laskonky z Pečie celé Slovensko

Aktualizované na 20.09.2024

Aktualizovaný článok: 20.09.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE