Topinambury: Ako ich pestovať a využiť v kuchyni?

topinambury

Topinambur. Menej známa koreňová zelenina, ktorá si však zaslúži pozornosť pre svoje jedinečné chuťové vlastnosti a zdravotné benefity. Pestovanie topinamburov je jednoduché, a tak konečne môžete vyskúšať aj alternatívu k zemiakom alebo ryži, ktoré máte na tanieri pravidelne. Bude to mať aj nejaké zdravotné výhody? Určite áno, začítajte sa.

Pestovanie topinamburov nie je veda

Topinambury sa vysádzajú z hľúz, ktoré vyzerajú podobne ako zemiaky. Výsadba prebieha na jar, zvyčajne od marca do mája. Hľuzy sa sadia do hĺbky približne 10-15 cm s odstupom 30-40 cm medzi jednotlivými rastlinami a 60-80 cm medzi radmi. Rýchlo sa rozrastajú, preto si premyslite, kam ich zasadíte, aby neobsadili viac priestoru, než ste plánovali. Vhodné sú aj do vyvýšených záhonov.

Topinambury dokážu rásť aj v menej úrodnej pôde. Ideálnym miestom pre ich pestovanie je slnečné stanovište s dostatočne vlhkou, ale dobre priepustnou pôdou. V príliš premočenej pôde by mohli hľuzy zhniť. Po vysadení ich polievajte pravidelne, najmä počas suchších období, aby sa podporil rast hľúz. Rastliny môžu dorastať až do výšky 2-3 metrov, preto je vhodné im poskytnúť oporu alebo ich pestovať na mieste, kde nebudú tieniť ostatným plodinám. Keď v lete vykvitnú, pripomínajú slnečnice. Aj takto sa dá spestriť prostredie v záhrade. 

Výživná je aj šupka!

Topinambury sa zberajú na jeseň, od októbra do novembra, keď listy začnú vädnúť a žltnúť. Hľuzy môžete nechávať v zemi aj počas zimy a zberať ich priebežne, podľa potreby. Ak ich plánujete dlhšie skladovať, odporúča sa ich uchovávať v piesku na chladnom mieste, aby nevyschli, najlepšie v pivnici, kde teplota neprekročí 5 °C.

Topinambury majú jemnú, mierne sladkastú chuť, ktorá pripomína zmes artičokov a zemiakov. Sú bohaté na inulín, preto sú vhodné najmä pre ľudí s diabetom alebo tých, ktorí hľadajú nízkosacharidové alternatívy.

Pred použitím je potrebné hľuzy dôkladne umyť, pretože majú tenkú šupku s nepravidelným povrchom, na ktorom si ľahko nájde svoje miesto každá nečistota. Šupky nemusíte hodiť do kompostu ani sliepkam. Ak sa topinambury dôkladne umyjú, môžete ich bez strachu zjesť aj so šupkou, pretože obsahuje cenné živiny. 

Odporúčame: Čo príloha, to iný počet kalórií – koľko kalórií majú rôzne druhy ryže, zemiakov či cestovín?

pestovanie topinamburov
Depositphotos

Spôsoby prípravy

  • Topinambury môžete piecť podobne ako zemiaky. Nakrájajte ich na tenké plátky, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a pridajte bylinky podľa chuti (rozmarín, tymian). Pečte v rúre na 200 °C približne 20-30 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
  • Radšej pyré? Topinambury uvarte v osolenej vode, kým nebudú mäkké. Sceďte ich, pridajte maslo a mlieko/smotanu a rozmixujte na hladké pyré. Môžete ho použiť ako prílohu k mäsu namiesto zemiakového pyré.
  • Na prípravu krémovej polievky potrebujete cibuľu, cesnak, topinambury a smotanu. Na oleji osmažte cibuľu a cesnak, pridajte nakrájané topinambury a zalejte vývarom. Varte domäkka, potom rozmixujte na jemný krém a dochuťte soľou, korením a smotanou.
  • Topinambury môžete pridať aj do šalátu. Čerstvé topinambury sa dajú konzumovať aj surové. Nakrájajte ich na tenké plátky alebo nastrúhajte a pridajte do zeleninových šalátov. Sú chrumkavé a majú jemnú orieškovú chuť, a tak skvelo obohatia každý šalát.
  • Topinambury môžete aj nakladať podobne ako uhorky. Nakrájajte ich na tenké plátky a vložte do nálevu z vody, octu, soli, cukru a korenín (bobkový list, horčičné semienka, nové korenie). Po týždni budú pripravené na konzumáciu ako chutná príloha.

Prečo ich zaradiť do jedálnička

Topinambury sú bohaté na inulín, ktorý podporuje zdravie čriev a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Obsahujú tiež veľa vitamínu C, železa, draslíka a vlákniny. Sú skvelou voľbou pre ľudí s potravinovými intoleranciami alebo pre tých, ktorí sa snažia znížiť príjem sacharidov. Vypestujte si túto zdravú surovinu priamo u vás v záhrade!

Zahoďte predsudky voči neznámej zelenine

Topinambury sú vynikajúcou voľbou pre každého, kto chce rozšíriť sortiment zeleniny v záhrade a vyskúšať nové chute v kuchyni. Ich pestovanie je jednoduché a výsledkom sú zdravé a chutné hľuzy, ktoré ponúkajú široké možnosti využitia. Či už ich použijete v polievkach, šalátoch, alebo ako prílohu, topinambury vás určite príjemne prekvapia a budete ich chcieť zas a zas.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE