Ryžové chlebíčky: Zdravá alternatíva alebo pasca prázdnych kalórií?

Ryžové chlebíčky sú „len" nafúknuté zrnká ryže, vznikajú takzvaným pufovaním a v tomto procese sa najčastejšie používa biela dlhozrnná ryža. Pufovanie je varenie zŕn vybraného druhu ryže v uzavretej nádobe pri vysokom tlaku.

Pri výrobe ryžových chlebíčkov dochádza k vyparovaniu vody z medzibunkového priestoru ryže, pričom jej objem je potom niekoľkonásobne vyšší oproti pôvodnému stavu. Samotné pufovanie trvá iba niekoľko málo sekúnd a použitá ryža nestráca látky, ktoré obsahuje.

Ryžové chlebíčky

Na prvý pohľad pôsobia ryžové chlebíčky veľmi zdravo, pričom mnohé z nich sú dokonca v bio kvalite a v obchodoch ich nájdete v oddelení so zdravou stravou. Na obaloch sa prezentujú štíhli ľudia a častokrát po nich siahame, ak sme sa rozhodli pre diétu alebo zdravší životný štýl. Ich výhodou je, že v nutričnej tabuľke nevidíme prakticky žiadne tuky ani soľ.

ALE! Sú naozaj také zdravé? Je dôležité myslieť na to, že ryžové chlebíčky neobsahujú takmer žiadne výživné látky, ktorými by ste zlepšili, alebo aspoň udržali svoje zdravie. Riešením dokonca nie sú ani takzvané celozrnné ryžové chlebíčky. Tie síce obsahujú vlákninu, ale doslova v zanedbateľnom množstve.

Pozor na prázdne kalórie v ryžových chlebíčkoch

Ryžové chlebíčky v skutočnosti vôbec nie sú také zdravé, ako si možno myslíte.

Dôvodom je vysoký glykemický index, ktorý má na svedomí rýchly nárast hladiny cukru v krvi.

  • Ak zjete iba niekoľko ryžových chlebíčkov, ihneď vám stúpne krvný cukor, no ten potom aj veľmi rýchlo klesne.
  • Bohužiaľ, výsledkom býva ešte väčší pocit hladu, ako aj chuť na niečo sladké, čo má zlý vplyv na telesnú hmotnosť.

Ryžové chlebíčky neobsahujú takmer nijaký tuk a soľ, avšak aj napriek tomu obsahujú veľké množstvo prázdnych kalórií.

Neprehliadnite: Ako rýchlo schudnúť bez drastickej diéty? Do leta to ešte stíhate!

fitnes raňajky

Zdroj: Depositphotos

Ryžové chlebíčky s čokoládou

Ryžové chlebíky si možno vybrať v rôznych príchutiach. Sladké bývajú najčastejšie poliate čokoládovou alebo vanilkovou polevou, slané rôznymi práškami s príchuťou syra a podobne.

POZOR – v týchto prípadoch sú v ryžových chlebíčkoch prítomné aj rôzne prídavné látky vrátane farbív a konzervantov, ktoré následne ešte viac znásobujú hodnotu glykemického indexu.

Ak si teda myslíte, že siahate po zdravšej verzii sladkosti a maškrtenia, nie je to tak. Energetická hodnota je v tomto prípade dokonca porovnateľná s mliečnou čokoládou.

Ryžové chlebíčky pri diéte

Pokiaľ ste sa rozhodli ryžové chlebíčky zaradiť do svojho jedálnička, nejedzte ich samostatne. Pokiaľ si ich obložíte plátkom kvalitnej šunky či syra alebo keď ich skombinujete s potravinou bohatou na bielkoviny, znížite ich glykemický index.

  • Môžete si naň dať aj rôzne druhy nátierok, zeleninu, plátky lososa či med a kúsky ovocia.
  • Takto vás aj na určitú dobu zasýtia a môžu poslúžiť napríklad ako ľahšia desiata.
  • Nepreháňajte to však s ich množstvom! Na jednu porciu je vhodné skonzumovať maximálne 30 až 40 gramov ryžových chlebíčkov.

Odporúčame aj: Chudnutie podľa japonského stravovania - osvojte si týchto 7 krokov a kilá pôjdu dolu!

ryžové chlebíčky s čokoládou

Zdroj: Depositphotos

Sú raňajky bez pečiva správnou voľbou?

Ak si chcete dopriať výživné a zdravé raňajky, radšej siahnite po celozrnnom chlebe či pečive.

Kvalitné pekárenské výrobky z celozrnnej múky sú bohaté na vlákninu, vitamíny i minerálne látky a majú pomerne nízky glykemický index.

Pre porovnanie – ryžové chlebíčky majú glykemický index na úrovni 82, pričom celozrnný chlieb má hodnotu glykemického indexu na čísle 53. Celozrnný chlieb či pečivo je preto z hľadiska zdravej stravy oveľa lepšou voľbou ako ryžové chlebíčky.

Ryžové chlebíčky sú ale výborným zdrojom okamžitej energie napríklad pre športovcov. Tí po nich pred tréningom siahajú aj preto, lebo sú ľahko stráviteľné a nespôsobujú pocit plného žalúdka.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE