Viedenská jablková štrúdľa: Cesto si už nikdy nebudete kupovať

recept na viedenskú jablkovú štrúdľu

Sú chute, ktoré nás prenesú v čase. Stačí si odhryznúť a zrazu ste znovu dieťa u babičky, ktorá vytiahla z rúry plech so štrúdľou, a len čo sa trochu ochladila, už ju posýpala cukrom. Alebo sa vám vybaví prechádzka po Viedni, kde sa vôňa koláčika mieša s arómou kávy, kakaa a pečených gaštanov. Viedenská jablková štrúdľa nie je len dezert – je to rituál, spomienka, pôžitok.

Ak ste si mysleli, že štrúdľu zvládnu pripraviť len profesionálky alebo rakúske babičky, máme pre vás dobrú správu – zvládnete ju aj vy. A možno sa stane vaším vlastným rodinným tromfom.

Ochutnajte viedenskú jablkovú štrúdľu

Je veľa dôvodov, ktoré vás presvedčia, aby ste recept na viedenskú jablkovú štrúdľu aspoň raz vyskúšali. Pretože je tenká, chrumkavá, voňavá a plná jabĺk. Pretože si ju môžete dochutiť presne podľa seba – niekto viac škorice, niekto hrozienka namočené v rume, niekto orechy, niekto všetko naraz. A najmä: je domáca. Bez polotovarov, bez skratiek. Treba mať k dispozícii len dobré suroviny, čas a chuť piecť.

viedenská jablková štrúdľa
Freepik

Recept: Pravá viedenská jablková štrúdľa

Ingrediencie na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 125 g margarínu na pečenie (alebo masla)
  • 10 polievkových lyžíc mlieka

Na plnku:

  • asi 800 g nastrúhaných jabĺk (môžu byť aj trochu kyslejšie)
  • strúhanka (na podsypanie)
  • cukor podľa chuti (cca 4 – 6 PL)
  • škorica
  • hrozienka (ak chcete, môžete ich vopred namočiť do rumu)
  • posekané vlašské orechy

Na dokončenie:

  • maslo s kvapkou rumu na potretie
  • práškový cukor na posypanie
  • studená voda na potieranie počas pečenia

Postup:

  1. Na pracovnú dosku nasypte múku, pridajte nakrájané maslo a postupne prilievajte mlieko. Rukami vypracujte hladké, vláčne cesto. Rozdeľte ho na dve časti a vytvarujte z nich bochníky.
  2. Tu prichádza na rad malý trik našich mám: oba bochníky zvlhčite vodou (stačí ich rukami pofŕkať), položte ich na tanier a prikryte nahriatym hrncom. Cesto tak lepšie „dozreje“ – oddýchne si a bude sa krásne vaľkať. Nechajte ho takto postáť aspoň 30 minút.
  3. Zatiaľ si očistite a nastrúhajte jablká. Ak sú veľmi šťavnaté, trochu ich vytlačte, ale nie úplne – šťava je nositeľkou chuti.
  4. Odpočinuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký plát. Na povrch rozhoďte trochu strúhanky – tá nasaje prebytočnú šťavu a udrží plnku pekne kompaktnú. Rovnomerne rozložte jablká, posypte ich cukrom, škoricou, hrozienkami a orechmi. Potom štrúdľu opatrne zrolujte (najlepšie pomocou utierky), preneste na plech s papierom na pečenie a potrite studenou vodou.
  5. Rovnaký „osviežujúci“ náter zopakujte aj počas pečenia – štrúdľa tak bude chrumkavá, ale nie vysušená.
  6. Pečte pri 180 – 200 °C približne 40 minút. Keď ju vyberiete z rúry, ešte teplú ju potrite rozpusteným maslom s trochou rumu – vynikajúce finále. Nakoniec zasnežte práškovým cukrom a... to je ten moment, keď sa vám zbiehajú sliny.

Tipy na prípravu najlepšej viedenskej jablkovej štrúdle

  • Cesto musí oddychovať – nie je to zbytočný krok, ale tajomstvo pružnosti.
  • Hrozienka namočené v rume dodajú plnke luxusnú vôňu a chuť.
  • Jablká kombinujte – niektoré sladké, iné kyslejšie. Výsledok bude zaujímavejší.
  • Ak štrúdľu chcete naozaj tenučkú, skúste cesto roztiahnuť rukami ako papier. Je to trochu alchýmia, ale výborná zábava!
  • V lete môžete do plnky pridať aj čerstvé ríbezle alebo čučoriedky, krásne to ozvláštni chuť.

Prečo už nikdy nebudete chcieť štrúdľu z lístkového cesta

Lístkové cesto je taký kuchynský superhrdina – vždy pripravený, vždy poruke. Ale ak raz vyskúšate túto verziu cesta, ktoré sa nelepí, netrhá sa, krásne sa vaľká a rozťahuje sa ako sen, len ťažko sa vrátite späť. Navyše výsledok vás presvedčí už po prvom ochutnaní – kôrka je krásne chrumkavá, cesto tenké ako papier, ale pritom s telom, ktoré drží plnku tam, kde má.

Tá kombinácia: jemne maslový povrch, karamelizované jablká, hrozienka, škorica, orechy... no skrátka všetko, čo robí štrúdľu štrúdľou – nie len pečivom, ale zážitkom.

A ako jablkovú štrúdľu servírovať?

Áno, jasné – nakrájať a spapať je vždy dobrá stratégia. Ale ak chcete hostí alebo seba rozmaznať ešte o kúsok viac, tu je pár nápadov:

  1. Horúcu štrúdľu podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny – to spojenie horúceho a studeného nikdy nesklame.
  2. Skúste domácu vanilkovú omáčku alebo aj len prevarenú šľahačku, jemne osladenú a navonok „nevinne“ pripravenú ku každému tanieru.
  3. Na raňajky? Áno! Vychladnutú štrúdľu si pokojne dajte s jogurtom alebo pohárom mlieka – aj takto chutí detstvo.
  4. Na ozdobenie taniera použite trochu škoricového cukru alebo drvené orechy, prípadne čerstvú mätu – robí divy.

Tri rýchle, ale originálne obmeny jablkovej štrúdle

1. Letná čučoriedkovo-tvarohová štrúdľa

Namiesto jabĺk použite jemný tvaroh (zmiešaný s vajíčkom a cukrom) a posypte ho čerstvými alebo mrazenými čučoriedkami. Pridajte trochu citrónovej kôry a prípadne aj pár lístkov mäty. Svieža, ovocná a ideálna na raňajky na terase.

2. Jesenná hrušková štrúdľa s karamelom a vlašskými orechmi

Hrušky nastrúhajte alebo nakrájajte na tenučké plátky, posypte mletou škoricou, pridajte trochu muškátového orieška a nasekané orechy. Ak máte doma karamelový likér alebo karamelový topping, postriekajte ním plnku pred zavinutím. Luxusný variant!

3. Maková štrúdľa s višňami

Mak vymiešajte s horúcim mliekom a cukrom, nech je krémový, a navrstvite ho na cesto. Potom pridajte višne – najlepšie zavárané, trochu scedené. Sladkosť maku a kyselkavosť višní idú krásne dokopy.

Každá z týchto verzií je trochu iná, ale všetky majú spoločné to, že chutia ako domov.

Viedenská jablková štrúdľa nie je žiadna moderná „fit“ novinka – a práve preto má silu. Spája generácie, rozvoniava v celom dome, spomaľuje dni. A čo je najkrajšie – keď ju podávate, robíte radosť. Sebe aj ostatným. Nebojte sa múky na rukách a tepla z rúry. Vezmite si čas, pustite si hudbu, vyvaľkajte spomienky – a upečte si ten kúsok domova.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE