Existuje množstvo spôsobov, ako zahustiť polievky, omáčky alebo prílohy bez nutnosti použitia múky alebo škrobu. Práve rôznorodosť ingrediencií a techník dokáže jedlo nielen zahustiť, ale tiež mu pridať hlbokú chuť či vylepšiť textúru. Pozrime sa na rôzne alternatívy zahusťovania, ktoré obohatia vaše pokrmy.
1. Zahustenie jedla redukciou – varte, kým sa objem nezmenší
Jednou z najprirodzenejších techník zahusťovania je redukcia. Tento spôsob spočíva v pomalom varení pokrmu bez pokrievky, čím sa časť tekutiny odparí a omáčka alebo polievka prirodzene zhustne. Variť však treba na miernom ohni a pokrm je nutné často miešať, aby sa nepripálil. Pri redukcii sa koncentrujú chute, a tak bude jedlo chutiť výraznejšie.
2. Zahustenie pokrmu zeleninou
Aj rôzne druhy zeleniny môžu jedlo zahustiť, a to buď priamo v hrnci, alebo po rozmixovaní na hladkú konzistenciu. Zelenina pokrmu pridá vlákninu a živiny, čím sa zvýši jeho výživová hodnota.
- Mrkva, zemiaky a bataty: Uvarte ich priamo v omáčke alebo polievke a následne rozmixujte. Prípadne môžete použiť nastrúhanú mrkvu alebo zemiaky, ktoré sa rozvaria a prirodzene zahustia pokrm.
- Tekvica alebo cuketa: Tieto druhy zeleniny majú jemnú chuť, vďaka čomu sú vhodné pre krémové polievky alebo husté omáčky.
- Karfiol: Rozvarený a rozmixovaný karfiol je vhodný do krémových jedál.
Odporúčame: Trichoptylóza: Čo spôsobuje rozštiepené končeky vlasov?
3. Strukoviny ako perfektné zahusťovadlo
Fazuľa, šošovica alebo cícer sú výbornými zahusťovadlami, najmä ak ich rozmixujete na hladký krém. Hodia sa najmä do hustých polievok, gulášov alebo ragú. Strukoviny sú navyše plné bielkovín, a tak bude jedlo oveľa sýtejšie. Pridajte varené strukoviny priamo do jedla a následne ich rozmixujte alebo mierne rozpučte. Cícer alebo bielu fazuľu môžete použiť aj do jemnejších omáčok.
4. Orechové a semienkové pasty
Pasty z orechov a semienok, ako napríklad tahini (pasta zo sezamu), mandľová alebo arašidová pasta, môžu jedlo zahustiť a dodajú mu jemný orieškový podtón. Sú vhodné na zahustenie krémových polievok, indických omáčok alebo vegetariánskych jedál. Váš pokrm bude bohatý na zdravé tuky a bielkoviny.
5. Kokosové mlieko alebo smotana
Kokosové mlieko alebo smotana prirodzene zahustí pokrmy a dodá im krémovú konzistenciu. Kokos je skvelou voľbou pre exotické pokrmy a sladké jedlá. Obe alternatívy sú vhodné pre ázijské recepty, karí alebo sladké krémy.
Tip: Používajte plnotučné kokosové mlieko, ktoré zahusťuje lepšie ako jeho nízkotučné alternatívy.
Odporúčame: Lahodné a zdravé: Recepty na teplé šaláty, ktoré si zamilujete
Depositphotos6. Chia semienka alebo ľanové semienka
Chia a ľanové semienka získajú gélovú konzistenciu, keď sa namočia do tekutiny. Môžu byť preto skvelým zahusťovadlom najmä pre smoothie, dezerty a niektoré omáčky. Pokrmom dodajú omega-3 mastné kyseliny a vlákninu. Pozor, chia semienka absorbujú veľa tekutiny, preto ich používajte striedmo a nechajte ich pred použitím napučať.
7. Rozmixovaný chlieb alebo pečivo
V mnohých tradičných receptoch, najmä v európskych kuchyniach, sa na zahusťovanie používa rozmixovaný chlieb alebo pečivo. Dodáva pokrmom bohatú chuť a jemne hustú konzistenciu.
Vhodné je takto zahusťovať omáčky, guláše alebo husté polievky, najmä ak máte doma nejaké zvyšky pečiva. Starší chlieb namočte do trošky vývaru alebo mlieka, rozmixujte a pridajte do jedla.
8. Varenie s ovsenými vločkami
Ovsené vločky nie sú skvelé len v kaši. Počas varenia sa rozmočia a vytvoria hustú konzistenciu. Sú vhodné do polievok, krémov alebo omáčok. Pridajte malé množstvo ovsených vločiek do hrnca s jedlom a varte, kým sa nerozpadnú a nevytvoria hustý základ. Môžete ich tiež rozmixovať ešte pred pridaním do pokrmu.
Odporúčame: Ako zvládnuť vzťah na diaľku: Kľúčové pravidlá pre úspech
9. Použitie želatíny alebo agaru
Želatína a agar sú ďalšie možnosti, ako pokrm zahustiť, hlavne v prípade dezertov alebo špecifických omáčok, kde je želatínová konzistencia žiaduca. Používajú sa na zahustenie dezertov, želé alebo studených omáčok. Želatínu nechajte najskôr napučať vo vode a až potom ju pridajte do jedla. Agar je vhodný pre vegánov a funguje podobne ako želatína.
10. Použitie masla a žĺtkov
Zahusťovanie pomocou masla alebo žĺtkov určite poznáte. Je to skvelý spôsob, ako dodať pokrmom jemnú textúru a bohatú chuť. Maslo a žĺtky sa používajú na zahustenie omáčok, polievok alebo krémov. Pridajte studené maslo do omáčky ku koncu varenia a miešajte, až kým sa nerozpustí. Ak použijete žĺtky, vmiešajte ich do teplej, ale nie vriacej omáčky, aby sa nezrazili.
Zahustíte všetko!
V kuchyni existuje mnoho možností, ako pokrmy zahustiť bez použitia klasickej múky či škrobu. Tieto alternatívy nielenže dodajú jedlu potrebnú konzistenciu, ale často ho aj obohatia o nové chute, živiny a textúru. Skúste experimentovať a nájdite si nové obľúbené spôsoby zahusťovania, ktoré u vašich domácich stravníkov určite zožnú úspech.