Bravčová krkovička je v slovenskej kuchyni obľúbenou surovinou, pretože vďaka svojej štruktúre a obsahu tuku zaručuje vždy šťavnatý výsledok. Pečená bravčová krkovička je ideálnou voľbou na nedeľný obed či rodinné oslavy – jej vôňa už počas pečenia zaplaví celý dom a všetkým sa začnú zbiehať slinky.
Máme pre vás tri jedinečné recepty na pečenú bravčovú krkovičku: klasickú verziu s cesnakom a bylinkami, jemne sladký variant s medom a horčicou a nakoniec recept na lahodnú krkovičku marinovanú v pive. Pripravte si doma šťavnatú a chutnú pečenú krkovičku, ktorá poteší každého gurmána!
Odporúčame: TOP recepty na najchutnejšie tekvicové polievky
Klasická pečená bravčová krkovička s cesnakom a bylinkami
Jednoduchý, ale zato vynikajúci recept na pečenú krkovičku. Pripravíte ho aj s pomocou základných surovín, ktoré máte bežne doma. Ak ste práve premýšľali, čo sýte uvariť, ste zachránení!
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky (v celosti)
- 5 strúčikov cesnaku (nasekané)
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 1 lyžička sušeného rozmarínu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 1 cibuľa (nakrájaná na plátky)
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180 °C. Krkovičku ochuťte soľou, korením, tymianom a rozmarínom. Potrite ju cesnakom a olivovým olejom.
- V pekáči rozohrejte maslo a opražte nakrájanú cibuľu. Pridajte krkovičku a orestujte ju zo všetkých strán.
- Krkovičku vložte do rúry a pečte približne 90 minút, kým nie je mäso mäkké a šťavnaté. Počas pečenia ho pravidelne polievajte výpekom. Pred podávaním nechajte mäso chvíľku odpočinúť, aby sa šťavy rovnomerne rozložili. Podávajte s pečenými zemiakmi alebo zeleninou.
Odporúčame: Topinambury: Ako ich pestovať a využiť v kuchyni?
DepositphotosBravčová krkovička marinovaná v mede a horčici
Na prípravu tohto pokrmu si budete musieť vyčleniť viac času, pretože mäso sa bude marinovať v chladničke. Výsledok však určite bude stáť za to, či si krkovičku upečiete v rúre, alebo ugrilujete vonku.
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
Postup:
- V miske zmiešajte med, horčicu, sójovú omáčku, olivový olej a pretlačený cesnak. Ochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Krkovičku potrite marinádou zo všetkých strán a nechajte ju odležať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
- Predhrejte rúru na 180 °C. Krkovičku vložte do pekáča a pečte ju zakrytú približne 1 hodinu. Potom pekáč odkryte a dopečte 20-30 minút, aby mäso získalo zlatistú kôrku. Pred podávaním nechajte mäso chvíľku odpočinúť. K tomuto receptu sa hodia opekané zemiaky alebo čerstvý zeleninový šalát.
Odporúčame: Lahodné a zdravé: Recepty na teplé šaláty, ktoré si zamilujete
Bravčová krkovička s pivnou marinádou
Povedal niekto pivo? Každý bude chcieť ochutnať, čo dokáže spraviť typická chuť piva s plátkom mäsa. Zažite toto prekvapenie na vlastnom tanieri.
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 1 hrnček svetlého piva
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej papriky (sladkej alebo údenej)
- 1 lyžička sušeného majoránu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 cibuľa (nakrájaná na kolieska)
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
Postup:
- V miske zmiešajte pivo, olivový olej, mletú papriku, majorán, cesnak, soľ a korenie. Vzniknutou marinádou potrite krkovičku a nechajte ju marinovať aspoň 4 hodiny.
- Predhrejte rúru na 180 °C. Do pekáča vložte krkovičku a pridajte nakrájanú cibuľu. Mäso pečte zakryté približne 1,5 hodiny, potom odokryte a pečte ešte 20 minút, aby chytilo peknú farbu.
- Po upečení nechajte mäso odpočinúť a potom ho nakrájajte na plátky. Podávajte s dusenou kyslou kapustou a knedľou alebo so zemiakovou kašou.
Ak máte pocit, že dokola varíte to isté, vďaka týmto tipom na recepty si párkrát vydýchnete. Niekedy nie je totiž problém navariť, ale vymyslieť, čo uvariť.