Biele škvrny na nechtoch: Čo signalizujú a ako im predchádzať?

biele škvrny na nechtoch

Určite sa vám už stalo, že ste si na nechtoch všimli malé biele škvrnky alebo bodky. Tieto biele škvrny na nechtoch sú pomerne časté a vo väčšine prípadov sú neškodné. Mnohí sa však v duchu pýtajú, čo tieto škvrny signalizujú a ako im možno predchádzať. Aké sú najčastejšie príčiny vzniku bielych škvŕn na nechtoch a čo môžete urobiť, aby boli vaše nechty zdravé a silné?

Prečo sa zjavujú?

Biele škvrny na nechtoch, odborne nazývané leukonychia, sa môžu objaviť na jednom alebo viacerých nechtoch a môžu mať rôzne tvary a veľkosti – od malých bodiek po väčšie škvrny alebo pásy. Často sú dôsledkom drobných poranení nechtového lôžka, no môžu byť aj prejavom iných faktorov, ktoré ovplyvňujú zdravie nechtov.

Odporúčame: TOTO sú 3 znamenia, v ktorých sa rodia najnáročnejšie ženy! A preto sú pre mužov veľkou výzvou

Najčastejšie príčiny vzniku bielych škvŕn na nechtoch

1. Mechanické poškodenie nechtov

Najbežnejšou príčinou vzniku bielych škvŕn na nechtoch je mechanické poškodenie nechtového lôžka. Ak si nevedomky udriete necht alebo ho poškriabete, môže dôjsť k narušeniu rastu nechta, čo sa neskôr prejaví ako biela škvrna. Niekedy sa škvrna objaví až niekoľko týždňov po poškodení, keď necht narastie.

Tip: Buďte opatrní pri starostlivosti o nechty. Nepoužívajte nechty ako nástroje na otváranie a pri manikúre sa vyhnite príliš agresívnemu pilníkovaniu či strihaniu.

2. Nedostatok minerálov a vitamínov

Niekedy môžu biele škvrny signalizovať nedostatok určitých živín v tele. Najčastejšie ide o nedostatok zinku, vápnika alebo železa. Tieto minerály sú dôležité pre zdravý rast nechtov, a ak ich nemáte dostatok, nechty môžu strácať na sile a kvalite.

Tip: Zaraďte do svojej stravy potraviny bohaté na zinok (orechy, strukoviny), vápnik (mliečne výrobky, listová zelenina) a železo (červené mäso, špenát). Prípadne môžete zvážiť doplnky stravy, ak sa vám tieto látky nedarí získať z potravy.

Odporúčame: TOP recepty na najchutnejšie tekvicové polievky

starostlivosť o nechty
Depositphotos

3. Alergická reakcia

Biele škvrny na nechtoch môžu byť aj prejavom alergickej reakcie na niektoré kozmetické výrobky, ako sú laky na nechty, odlakovače alebo gélové nechty. Alergény môžu poškodiť povrch nechta a vyvolať škvrnitosť.

Tip: Ak máte podozrenie, že biele škvrny spôsobuje kozmetika, skúste zmeniť značku produktov, ktoré používate. Vhodné je tiež dať nechtom občas pauzu od laku či gélových nechtov, aby sa zregenerovali.

4. Plesňové infekcie

Aj keď sú plesňové infekcie častejšie spojené so zmenou farby na žltkastú alebo hnedú, niektoré plesňové infekcie môžu spôsobovať aj biele škvrny na nechtoch. Tieto škvrny sa zvyčajne objavujú na okrajoch nechtov a môžu byť sprevádzané ďalšími príznakmi, ako je lámavosť a zhrubnutie nechtov.

Tip: Ak máte podozrenie na plesňovú infekciu, je dôležité navštíviť lekára, ktorý vám stanoví vhodnú liečbu v podobe antimykotických mastí alebo tabliet.

5. Zdravotné problémy

V zriedkavých prípadoch môžu byť biele škvrny na nechtoch signálom vážnejších zdravotných problémov, ako sú ochorenia pečene, obličiek alebo srdca. Tieto prípady sú však menej časté a zvyčajne sú sprevádzané aj inými príznakmi.

Tip: Ak máte biele škvrny na viacerých nechtoch dlhodobo, bolo by dobré poradiť sa s lekárom, aby vylúčil vážnejšie zdravotné problémy.

Odporúčame: Hlavné zásady intímnej hygieny u žien i mužov – na čo si dávať pozor?

Ako predchádzať vzniku bielych škvŕn na nechtoch?

Hoci nie vždy môžete úplne zabrániť vzniku bielych škvŕn, môžete sa im pokúsiť aspoň vyhnúť.

  • Pri vykonávaní domácich prác používajte ochranné rukavice, aby ste zabránili náhodným úderom či poškodeniu nechtov. Rovnako buďte opatrní pri strihaní nechtov a nepoužívajte kovové nástroje, ktoré by mohli poškriabať povrch nechta.
  •  Snažte sa do stravy zaradiť potraviny bohaté na vitamíny A, C, E, biotín, zinok a železo. Tieto živiny podporujú nielen rast a pevnosť nechtov, ale aj celkové zdravie pokožky a vlasov.
  •  Doprajte si pravidelnú starostlivosť o nechty. Používajte hydratačné krémy na ruky a nechtové lôžka. Suché nechty sú náchylnejšie na poškodenie a lámavosť. Vyberajte si jemné laky a odlakovače bez agresívnych chemikálií, ako je formaldehyd alebo toluén.
  •  Nielen pokožka, ale aj nechty potrebujú dostatočnú hydratáciu. Pite dostatočné množstvo vody, aby boli nechty hydratované a pružné.
  •  Ak si všimnete zmenu vzhľadu nechtov, či už ide o biele škvrny, zmenu farby, alebo tvaru, venujte tomu pozornosť. Pravidelná kontrola nechtov vám umožní včas zachytiť akékoľvek problémy a prípadne ich riešiť skôr, než sa rozvinú do závažnejších zdravotných komplikácií.

Keď hľadáte znamenie...

Biele škvrny na nechtoch sú zvyčajne neškodným problémom spôsobeným drobnými zraneniami alebo nedostatkom minerálov. Starostlivosť o nechty je však dôležitá nielen z estetických dôvodov, ale aj vzhľadom na zdravie celého tela. Ak si nie ste istí, prečo sa biele škvrny na nechtoch objavili, neváhajte sa poradiť s odborníkom. Nechty totiž často odrážajú stav nášho zdravia, a preto je dobré im venovať pozornosť.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE