Skladovanie liekov počas leta: Týmto chybám sa vyhnite, aby lieky nestratili účinnosť!

Keď príde leto, horúce dni a letné horúčavy, mali by sme si dávať veľký pozor na intenzívne vysoké teploty. Môže to byť náročné na rôzne (nielen) osobné veci - od smartfónu až po jemné látky nášho oblečenia, ale pred slnkom sa musíme chrániť predovšetkým my. Vedeli ste však, že stúpajúce teploty môžu ovplyvniť aj vaše lieky?

Pre zachovanie účinnosti a bezpečnosti liečby je veľmi dôležité, aby boli lieky skladované pri správnej teplote. Na to upozorňuje aj Slovenská lekárnická komora (SLeK). My vám preto prinášame tipy, ako správne skladovať lieky počas letných mesiacov.

Lieky a ich skladovanie

Mnohé lieky sa dobre skladujú pri izbovej teplote. Myslite na kuchynské skrinky, izbové skrinky alebo zásuvky.

POZOR - vlhkosť však môže poškodiť niektoré lieky, a to najmä prášky a tablety, ktoré sa rýchlo rozpúšťajú.

  • Vyhnite sa preto kúpeľňovým skrinkám alebo skrinkám, kde môže byť vlhkosť po sprchovaní a kúpeli veľmi vysoká.
  • A predovšetkým sa pri skladovaní liekov uistite, že sú mimo dosahu vašich detí.

Prečo je dôležité správne skladovanie liekov?

Na správnom skladovaní záleží, pretože potrebujete, aby liek účinkoval. Pri nesprávnom skladovaní niektoré lieky nie sú také účinné alebo dokonca neúčinkujú vôbec. Vedieť, ako uchovávať lieky, pomáha zabezpečiť, aby pôsobili presne tak, ako potrebujete.

Ako skladovať lieky?

V žiadnom prípade nenechávajte lieky napríklad v aute či na priamom slnku, v priestoroch s vyššou teplotou a vlhkosťou ako kuchyňa alebo kúpeľňa.

Lieky, ktoré vyžadujú skladovanie v chladničke, ako napríklad inzulíny, vakcíny alebo viaceré detské sirupy, treba priniesť z lekárne domov čo najskôr, a to ideálne v termotaške.

POZOR - čapíky sa podľa lekárnikov topia už pri teplotách nad 30 stupňov. Mnohé lieky sú náchylné ale aj na vzdušnú vlhkosť. Preto tablety v lete vyberajte z originálneho obalu až tesne pred použitím a pri rozdelení tablety jej zvyšok poriadne zabaľte.

Neprehliadnite: Ovocie a zelenina, ktoré netreba šúpať: Robíte to správne?

skladovanie liekov v chladničke

Zdroj: Depositphotos

Rôzne typy liekov a ich uskladnenie

Príklady bežných liekov a spôsobov ich uchovávania zahŕňajú:

  • Antibiotické tekutiny - mnohé antibiotické tekutiny musia byť chladené. Niektoré antibiotické tekutiny by sa však mali skladovať pri izbovej teplote. Správnu metódu si overte u svojho lekárnika.
  • Probiotiká - antibiotiká nezabíjajú len zlé baktérie. Dokážu zabiť aj dobré baktérie. Mnoho lekárov preto odporúča spolu s antibiotikami aj probiotiká. Zatiaľ čo niektoré probiotiká nemusia byť v chladničke, iné áno. Keďže ide často o voľnopredajné doplnky, nezabudnite si prečítať štítok pre správne skladovanie.
  • Inzulín - aby inzulín zostal čerstvý až do použitia, mal by sa uchovávať v chladničke. Keď ste pripravení použiť injekčnú striekačku s inzulínom, môžete ju skladovať pri izbovej teplote.
  • Nitroglycerín - vystavenie teplu alebo slnečnému žiareniu ničí nitroglycerín. Preto by sa mal uskladňovať na suchom a tmavom mieste.
  • Testovacie prúžky - vlhkosť môže spôsobiť falošné hodnoty na lekárskych testovacích prúžkoch. To môže byť škodlivé pre ľudí s cukrovkou. Testovacie prúžky na glukózu, tehotenské testy a iné druhy lekárskych testovacích prúžkov skladujte na suchom mieste.

Uskladnenie liekov pri cestovaní

Pri cestovaní s liekmi v lete sa riaďte týmito radami a trikmi:

  • Ak cestujete autom, uchovávajte lieky v kabíne auta namiesto kufra.
  • Zabaľte lieky, ktoré je potrebné uchovávať v chladničke, do malej termo tašky so zmrazeným obsahom (mraziace náplne).
  • Pri lietaní zoberte všetky lieky v ich pôvodných obaloch. Umiestnite ich na vrch príručnej tašky, aby ste ich mohli ľahko vybrať a skontrolovať.

Odporúčame aj: „Osudová" príťažlivosť - ktoré ženy NAJVIAC priťahujú mužov?

lieky

Zdroj: Depositphotos

Pozor na slnečné žiarenie a vysoké teploty!

Mnohé lieky spôsobujú zvýšenie citlivosti na slnečné žiarenie. Počas letných dní interiérové teploty ľahko presiahnu odporúčanú hranicu - 25 ºC. To lieky nepoškodí, avšak - pokiaľ ide len o krátky časový úsek. Dlhodobým vplyvom tepla už lieky strácajú účinnosť, a to môže viesť aj k predĺženiu liečby či potrebe užívania ďalších liekov.

Lokálne lieky ako masti, krémy, prípadne roztoky, môžu pri nesprávnom skladovaní už po krátkom čase úplne stratiť svoje vlastnosti. Lieky v tlakových obaloch, ako niektoré inhalátory, môžu zase pri vysokom zahriatí podľa lekárnikov spôsobiť neželané poranenie.

Ako zistiť, či sa vám liek pokazil?

Čo sa stane, ak omylom vložíte liek do chladničky alebo ho necháte v rozpálenom aute? Budete musieť hľadať príznaky, že váš liek sa pokazil. Skontrolujte, či je:

  • odštiepený liek alebo prasknutý obal,
  • odlišný vo farbe alebo vôni,
  • mäkší alebo tvrdší ako normálne,
  • lepkavý alebo tekutý.

Ak spozorujete niektorý z týchto rozdielov, váš liek je pravdepodobne poškodený a mali by ste ho zlikvidovať. Ak to vyzerá normálne, ale stále máte obavy, je lepšie si byť istý, ako neskôr ľutovať. V takom prípade požiadajte o pomoc svojho lekárnika.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE