TOTO sú skutočné účinky letného kúpania na vaše telo

účinky letného kúpania na ľudské telo

Kúpanie počas horúcich letných dní je nielen osviežujúcou činnosťou, ale tiež má množstvo pozitívnych účinkov na naše telo. Tu sú niektoré z nich, ktoré vás môžu prekvapiť:

Keď sa ponoríme do vody, naše telo sa ochladzuje. Voda má schopnosť absorbovať teplo, čo pomáha udržiavať optimálnu telesnú teplotu a zabraňuje prehriatiu. To je obzvlášť užitočné počas horúcich letných dní. Kúpanie, najmä vo vodách s rôznymi teplotami, môže zlepšiť krvný obeh. Teplá voda rozširuje cievy, čo zvyšuje prietok krvi, zatiaľ čo studená voda naopak spôsobuje ich zúženie, čo môže mať za následok stimuláciu krvného obehu.

Voda má upokojujúci efekt. Ponorenie sa do vody môže znížiť hladinu stresu a úzkosti. Tým, že sa pohybujeme vo vode, uvoľňujeme napätie vo svaloch a zlepšujeme psychickú pohodu. Plávanie je skvelou formou cvičenia, ktoré posilňuje svaly celého tela. Pod vodou sa naše telo musí snažiť pohybovať proti odporu vody, čo zvyšuje námahu a pomáha spáliť kalórie.

  • Kontakt s vodou a prírodnými minerálmi môže mať osviežujúci a regeneračný efekt na pleť. 
  • Kúpanie v morskej vode môže pomôcť zredukovať akné a poskytnúť hydratáciu. 
  • Kúpanie pri mori alebo vo voľnej prírode má pozitívny vplyv na naše duševné zdravie. 
  • Blízkosť vody, šumenie vĺn a čerstvý vzduch prispievajú k pocitu šťastia a celkovej pohody.

Takže nabudúce, keď sa chystáte na kúpanie napríklad aj počas letných prázdnin, pamätajte si, že vaše telo prežíva množstvo pozitívnych zmien. Nezabúdajte však na správnu starostlivosť o pokožku a pitný režim, aby ste si letné osvieženie mohli užiť naplno!

Odporúčame: Tajomstvo celulitídy: Prečo sa objavuje aj pri normálnej váhe?

kúpanie počas leta
Depositphotos

Horúce dni zaliate slnkom! Aj vy milujete letné kúpanie?

Horúce dni zaliate slnkom sú pre mnohých z nás obdobím radosti a oddychu. Keď slnko svieti na modrej oblohe a teploty stúpajú, niet nad to vybrať si sa k vode a užiť si osviežujúce letné kúpanie.

Predstavte si tú príjemnú atmosféru - šumenie vĺn, smiech detí, vôňu grilovaných špecialít a pocit piesku pod nohami. Kúpanie je skvelým spôsobom, ako sa schladiť a uvoľniť stres. Môžeme sa potápať, splývať na hladine alebo si len tak užívať slnečné lúče na pláži.

Slnko nás pozýva, aby sme trávili čas vonku, a voda je tým najlepším miestom, kde sa môžeme osviežiť. Či už sa rozhodneme ísť na blízke jazero, do bazéna alebo na more, letné kúpanie je veľkým zážitkom. Každý má svoje obľúbené aktivity – niekto rád pláva, iný sa venuje vodným športom alebo sa len tak vyvaľuje na slnku s dobrým knihou.

A čo sa týka jedla, letné osvieženie je dokonalé s ovocným šalátom alebo zmrzlinou, ktorá sa v teple topí. Horúce dni zaliate slnkom sú preto aj časom stretnutí s rodinou a priateľmi, kedy si vzájomne užívame spoločné chvíle a vytvárame krásne spomienky.

Takže áno, letné kúpanie je nádherné a každý rok sa na to veľmi tešíme. Nezabudnite si vziať opaľovací krém, plavky a dobrú náladu! Aké sú vaše obľúbené miesta na letné kúpanie?

NIKDY nezabudnite na opaľovací krém!

Opaľovací krém je jedným z najdôležitejších prostriedkov na ochranu pokožky pred škodlivým UV žiarením. Jeho používanie by malo byť pravidelnou súčasťou našich letných aktivít, prechádzok na slnku a dokonca aj na každodenných cestách do práce. Tu sú niektoré dôvody, prečo by ste na opaľovací krém nikdy nemali zabudnúť:

1. Ochrana pred UV žiarením

UV žiarenie, ktoré slnko vyžaruje, môže spôsobiť vážne poškodenie pokožky. Existujú dva typy UV žiarenia: UVA a UVB. 

  • UVA lúče prenikajú hlboko do kože a môžu spôsobiť predčasné starnutie a vznik vrások.
  • UVB lúče sú zodpovedné za spálenie pokožky. 

Opaľovací krém s širokospektrálnou ochranou pomáha chrániť pred oboma typmi.

2. Prevencia pred rakovinou kože

Pravidelné používanie opaľovacieho krému môže výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny kože, najmä melanómu. Podľa štúdií sa ukázalo, že ľudia, ktorí pravidelne používajú opaľovací krém, majú nižšie riziko vzniku rakoviny kože v porovnaní s tými, ktorí sa mu vyhýbajú.

3. Udržanie zdravej pokožky

Opaľovací krém pomáha udržiavať pokožku mladistvú a zdravú. Ochrana pred slnkom znižuje riziko vzniku pigmentových škvŕn a iných kožných problémov, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku slnečného žiarenia.

POZOR - opaľovací krém by mali používať všetci, bez ohľadu na typ pleti. Mýtus, že ľudia s tmavšou pokožkou sa môžu pred slnkom chrániť lepšie, nie je pravdivý. Všetky typy pleti môžu byť poškodené UV žiarením, a preto je dôležité sa chrániť.

5. Ako správne používať opaľovacie krémy - ako sa chrániť pred škodlivým vplyvom slnka?

Je dôležité vedieť, ako správne aplikovať opaľovací krém, aby bol účinný. Tu je niekoľko tipov:

  • Použite dostatočné množstvo; väčšina odborníkov odporúča aspoň 30 ml na celé telo.

  • Aplikujte opaľovací krém asi 15-30 minút pred tým, ako sa vystavíte slnku.

  • Nezabudnite na ňu počas celého dňa, najmä po plávaní alebo potení.

Záverom, nikdy nezabúdajte na opaľovací krém! Je to jednoduchý krok, ktorý môže mať dlhodobý pozitívny dopad na vaše zdravie a krásu. Optimálne opaľovanie a ochrana pokožky je kľúčová, a tak si užite slnečné dni s pocitom bezpečia, a to nielen počas letnej dovolenky či cez letné prázdniny.

Neprehliadnite: Uhorková polievka "nastudeno" zasýti aj osvieži. Výborný recept!

letné kúpanie a jeho benefity
Depositphotos

Čo sa deje s našim telom počas letného kúpania?

Letné kúpanie je skvelý spôsob, ako si užiť teplé počasie, oddýchnuť si a zrelaxovať. Počas pobytu vo vode sa s naším telom deje množstvo zaujímavých vecí. Pozrime sa na niektoré z nich:

1. Regulácia teploty

V letnom počasí, keď teploty stúpajú, je pobyt vo vode ideálny spôsob, ako sa ochladiť. Voda pomáha regulovať telesnú teplotu, pretože je schopná absorbovať teplo z tela a tým ho ochladzovať. Keď sme vo vode, naše telo sa prirodzene snaží udržiavať stabilnú teplotu.

2. TAKTO si možno pomôcť dosiahnuť žiarivú pokožku po kúpaní

Kúpanie vo vode, najmä slanej alebo chlórovanej, môže mať vplyv na našu pokožku. Slaná voda môže hydratovať a prečistiť pokožku, zatiaľ čo chlórovaná voda môže spôsobiť suchosť a podráždenie. Je dôležité po kúpaní naniesť na pokožku hydratačný krém, aby sme udržali jej správnu hydratáciu.

3. Cvičenie a svalový tonus

Kúpanie a plávanie sú skvelým spôsobom, ako posilniť svaly a zlepšiť fyzickú kondíciu. Voda poskytuje prirodzený odpor, čo znamená, že sa pri plávaní a pohybe vo vode posilňuje svalstvo bez nadmerného zaťaženia kĺbov. Plávanie je veľmi efektívne cvičenie, ktoré môže zlepšiť kardiovaskulárne zdravie a celkovú vytrvalosť.

4. Zažívacie a dýchacie procesy

Pobyt vo vode môže ovplyvniť aj náš dýchací systém. Pri plávaní si musíme dávať pozor na správnu techniku dýchania, čo môže zlepšiť kapacitu pľúc. Hladina vody zároveň vytvára tlak na bránicu, čo môže prispieť k lepšiemu prekrveniu pľúc a zlepšeniu kyslíkovej výmeny.

5. Krvný obeh a relaxácia

Pobyt vo vode má tiež pozitívny vplyv na krvný obeh. Voda poskytuje podporu, čo môže znížiť tlak na srdce, a pôsobí ako prirodzená masáž pre telo. Tým, že sa uvoľnia svaly a zníži sa stres, môže to viesť k celkovému pocitu pohody.

6. Psychologické aspekty

Kúpanie má aj psychologické výhody. Voda má upokojujúci efekt, ktorý môže znížiť stres a úzkosť. Príjemné prostredie, slnečné počasie a interakcia s priateľmi alebo rodinou v bazéne či na pláži prispievajú k zlepšeniu našej nálady a duševného zdravia.

Letné kúpanie je nielen zábavné, ale aj prospešné pre naše telo a myseľ. Nezabúdajte na ochranu pred slnkom, hydratáciu a starostlivosť o pokožku, aby ste si z kúpania odniesli len príjemné zážitky. Tešte sa na letné radovánky vo vode!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE