Najlepšie recepty na broskyňový koláč – kysnutý, obrátený aj bezlepkový

broskyňový koláč

Letné dni voňajú ovocím a nič nevystihuje ich chuť tak dokonale ako šťavnatý broskyňový koláč. Broskyne v sebe nesú sladkosť aj sviežosť, vďaka čomu sa hodia do kysnutého cesta, jogurtovej nadýchanosti aj rýchlych lístkových koláčov.

Ak túžite po dezerte, ktorý rozvonia celý byt a zároveň využije sezónne ovocie, ste na správnom mieste. Vybrali sme pre vás overené recepty na broskyňové koláče – od tradičných po moderné, vegánske aj bezlepkové. Stačí si len vybrať, zapnúť rúru a nechať sa unášať vôňou dozretých broskýň.

Reklama

Prečo piecť s broskyňami?

Broskyne sú jedným z najvoňavejších a najšťavnatejších ovocí, ktoré leto ponúka. V koláčoch vyniknú nielen svojou sladkou chuťou, ale aj krásnou farbou a zamatovou textúrou. Dodajú pečivu prirodzenú vláčnosť a ich jemne karamelová aróma počas pečenia prevoňá celú kuchyňu. 

Broskyne sa výborne hodia do rôznych druhov ciest – kysnutého, piškótového, maslového aj lístkového – a dajú sa kombinovať so škoricou, mandľami či tvarohom. Veľkou výhodou je ich univerzálnosť: môžete použiť čerstvé, kompótované aj mrazené broskyne. Čerstvé broskyne dodajú koláču sviežosť, kompótované zasa rýchlosť a jednoduchosť prípravy. 

Mrazené broskyne sú skvelé mimo sezóny – netreba ich ani rozmrazovať, stačí ich jemne obaliť v múke alebo škrobe, aby nepustili príliš veľa šťavy. S broskyňami jednoducho nič nepokazíte – sú vďačné, dostupné a vždy chutia výborne.

Najlepšie recepty na broskyňový koláč: 

Klasický kysnutý koláč s broskyňami a posýpkou 

Tento koláč je ako spomienka na nedeľné popoludnia u babičky – mäkký kysnutý základ, sladké broskyne a chrumkavá maslová posýpka. Dokonalý ku káve, čaju aj ako maškrta po obede.

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g polohrubej múky

  • 250 ml mlieka

  • 1/2 kocky droždia (cca 20 g)

  • 80 g kryštálového cukru

  • 80 g roztopeného masla

  • 2 žĺtky

  • štipka soli

  • nastrúhaná citrónová kôra (voliteľne)

Ingrediencie na obloženie:

  • 5–6 broskýň (čerstvých alebo kompótovaných)

  • trocha hrubej múky alebo škrobu na podsypanie broskýň

Ingrediencie na posýpku:

  • 100 g polohrubej múky

  • 80 g práškového cukru

  • 80 g masla

Postup: Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru a necháme 10 minút aktivovať. Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, žĺtky, soľ, citrónovú kôru a kvások. Vypracujeme hladké cesto a postupne zapracujeme roztopené maslo. Miesime, kým sa cesto neoddeľuje od stien misy. Necháme ho kysnúť zakryté na teplom mieste približne 1 hodinu. 

Medzitým pripravíme posýpku zmiešaním múky, cukru a masla. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Navrch poukladáme broskyne (nakrájané na mesiačiky a jemne obalené v múke alebo škrobe) a posypeme posýpkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35–40 minút, dozlatista.

Podávame vychladnuté, posypané cukrom, ideálne ku káve alebo kakau.

Jogurtový koláč s broskyňami
Depositphotos

Jogurtový koláč s broskyňami (rýchly a nadýchaný)

Tento koláč pripravíte bez váženia, rýchlo a bez kysnutia. Vďaka jogurtu je vláčny a mäkučký, a šťavnaté broskyne ho povýšia na dokonalý letný dezert.

Ingrediencie:

  • 1 biely jogurt (150–180 g)

  • 3 vajcia

  • 2 jogurtové kelímky kryštálového cukru

  • 3 kelímky polohrubej múky

  • 1/2 kelímka oleja

  • 1 prášok do pečiva

  • 4–5 broskýň (čerstvé alebo kompótované, nakrájané na mesiačiky)

  • práškový cukor na posypanie

Postup: V miske vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, pridáme jogurt a olej, premiešame. Potom prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Navrch rovnomerne poukladáme broskyne. 

Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30–35 minút, kým nie je koláč zlatistý a špajľa po zapichnutí suchá. Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom. Koláč je výborný ku káve aj ako sladká desiata.

Reklama

Broskyňový koláč z lístkového cesta s mascarpone 

Tento koláčik pôsobí luxusne, no je hotový za pár minút. Krehké lístkové cesto, jemný mascarpone krém a sladké broskyne vytvárajú kombináciu, ktorá osloví oči aj chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta

  • 250 g mascarpone

  • 1 žĺtok

  • 2–3 lyžice práškového cukru (podľa chuti)

  • 1 lyžička vanilkového extraktu (alebo vanilkový cukor)

  • 3–4 broskyne (čerstvé alebo kompótované, nakrájané na mesiačiky)

  • vajce na potretie okrajov

  • mandľové lupienky na posypanie (voliteľné)

  • práškový cukor na záverečné posypanie

Postup: Lístkové cesto vyvaľkáme na plech vystlaný papierom na pečenie a okraje jemne zahneme do výšky, aby vytvorili rámik. Mascarpone vyšľaháme so žĺtkom, cukrom a vanilkou do hladkého krému a rovnomerne ho natrieme na cesto (okraje vynecháme). Na krém poukladáme broskyne a voliteľne posypeme mandľovými lupienkami. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20–25 minút, kým cesto nie je zlatisté a chrumkavé. Po vychladnutí môžeme koláč posypať práškovým cukrom. Koláč chutí skvele studený aj mierne teplý, podávaný s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Obrátený broskyňový koláč

Tento koláčik sa pečie netradične – ovocie ide na dno formy, cesto navrch. Po upečení sa vyklopí a broskyne s karamelizovaným cukrom vytvoria krásny lesklý vrch. Vyzerá ako z cukrárne, no zvládnete ho aj doma.

Ingrediencie:

  • 3–4 broskyne (čerstvé alebo kompótované, nakrájané na plátky)

  • 50 g masla (na karamelovú vrstvu)

  • 80 g trstinového cukru (alebo kryštálového)

Cesto:

  • 2 vajcia

  • 100 g kryštálového cukru

  • 80 ml oleja

  • 120 ml mlieka

  • 180 g polohrubej múky

  • 1 prášok do pečiva

  • 1 lyžička vanilkového cukru

Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C. Do koláčovej formy (alebo okrúhlej tortovej formy) dáme maslo a cukor, vložíme do rúry na pár minút, aby sa vytvorila karamelová vrstva. Na ňu naukladáme broskyne do kruhu alebo podľa fantázie.

V mise vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, pridáme olej, mlieko a vanilku. Nakoniec vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto nalejeme na ovocie a uhladíme.

Pečieme približne 35–40 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá. Po upečení necháme koláč pár minút odstáť, potom ho opatrne vyklopíme – broskyňová vrstva bude na vrchu.

Tip: Podávajte s kopčekom gréckeho jogurtu, šľahačky alebo zmrzliny. Chutí vlažný aj studený.

Bezlepkový broskyňový koláč s mandľovou múkou
Depositphotos

Bezlepkový broskyňový koláč s mandľovou múkou

Ľahký, nadýchaný a zároveň výživný koláč bez klasickej múky. Vďaka mandliam má jemnú textúru a broskyne ho osviežujú. Ideálny ako letný dezert ku káve aj ako zdravšia alternatíva sladkostí.

Ingrediencie:

  • 3 väčšie broskyne (nakrájané na mesiačiky)

  • 3 vajcia

  • 100 g trstinového cukru (alebo kokosového cukru)

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 80 ml oleja (napr. kokosový alebo slnečnicový)

  • 150 g mandľovej múky

  • 1 ČL prášku do pečiva bez lepku

  • štipka soli

  • voliteľne: hrsť plátkov mandlí na posypanie

Postup: Rúru predhrejeme na 175 °C a formu (napr. 20 cm tortovú alebo menší pekáč) vystelieme papierom na pečenie. Broskyne nakrájame a necháme chvíľu odstáť.

Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme vanilku a olej, premiešame. Do zmesi postupne vmiešame mandľovú múku, bezlepkový prášok do pečiva a štipku soli.

Cesto nalejeme do formy, na vrch naukladáme broskyne a môžeme posypať mandľovými lupienkami. Pečieme 30–35 minút, kým povrch jemne nezozlatne a špajľa zostane po zapichnutí suchá.

Vegánsky broskyňový koláč s ovsenými vločkami  

Šťavnatý a výživný koláč, ktorý kombinuje ovocnú sviežosť s rustikálnou textúrou ovsených vločiek. Ideálny na raňajky, desiatu aj zdravšie maškrtenie.

Ingrediencie:

  • 2 zrelé broskyne (nakrájané na kocky)

  • 150 g jemných ovsených vločiek

  • 100 g špaldovej alebo celozrnnej múky

  • 80 g trstinového cukru alebo javorového sirupu

  • 1 ČL prášku do pečiva

  • ½ ČL sódy bikarbóny

  • 1 ČL mletej škorice

  • štipka soli

  • 250 ml rastlinného mlieka (napr. ovseného)

  • 60 ml rastlinného oleja (napr. repkového)

  • 1 ČL jablčného octu alebo citrónovej šťavy

  • voliteľne: vanilka, orechy, semienka

Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C. Vo väčšej miske zmiešame suché ingrediencie – vločky, múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, soľ. V druhej miske spojíme mlieko, olej, ocot a sladidlo.

Tekutú zmes nalejeme do suchej a premiešame. Nakoniec opatrne vmiešame kúsky broskýň. Cesto rozotrieme do formy vystlanej papierom na pečenie (cca 20×20 cm) a prípadne posypeme zvyšnými vločkami, orechmi alebo semienkami.

Pečieme 30–35 minút, kým povrch spevnie a špajľa po zapichnutí zostane suchá. Necháme vychladnúť, krájame na štvorce a podávame.

Reklama

Ako broskyňový koláč skladovať?

Aby koláč zostal čo najdlhšie čerstvý a šťavnatý, uchovávajte ho v uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote, ideálne mimo priameho slnka. Ak obsahuje krém alebo mascarpone, patrí do chladničky a je najlepšie ho skonzumovať do 2 – 3 dní. Koláč možno aj zamraziť – nakrájaný na porcie, v dobre uzavretom obale vydrží v mrazničke približne 1 – 2 mesiace.

Sladká bodka leta s vôňou broskýň

Broskyňové koláče sú stelesnením letnej pohody – šťavnaté, voňavé a plné slnka. Či už stavíte na tradičný kysnutý, rýchly jogurtový alebo moderný vegánsky variant, každý kúsok prinesie do vášho dňa kúsok domova a sezónnej radosti. Stačí pár broskýň a chuť niečo upiecť – a úsmev je zaručený.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE