Letné dni voňajú ovocím a nič nevystihuje ich chuť tak dokonale ako šťavnatý broskyňový koláč. Broskyne v sebe nesú sladkosť aj sviežosť, vďaka čomu sa hodia do kysnutého cesta, jogurtovej nadýchanosti aj rýchlych lístkových koláčov.
Ak túžite po dezerte, ktorý rozvonia celý byt a zároveň využije sezónne ovocie, ste na správnom mieste. Vybrali sme pre vás overené recepty na broskyňové koláče – od tradičných po moderné, vegánske aj bezlepkové. Stačí si len vybrať, zapnúť rúru a nechať sa unášať vôňou dozretých broskýň.
Prečo piecť s broskyňami?
Broskyne sú jedným z najvoňavejších a najšťavnatejších ovocí, ktoré leto ponúka. V koláčoch vyniknú nielen svojou sladkou chuťou, ale aj krásnou farbou a zamatovou textúrou. Dodajú pečivu prirodzenú vláčnosť a ich jemne karamelová aróma počas pečenia prevoňá celú kuchyňu.
Broskyne sa výborne hodia do rôznych druhov ciest – kysnutého, piškótového, maslového aj lístkového – a dajú sa kombinovať so škoricou, mandľami či tvarohom. Veľkou výhodou je ich univerzálnosť: môžete použiť čerstvé, kompótované aj mrazené broskyne. Čerstvé broskyne dodajú koláču sviežosť, kompótované zasa rýchlosť a jednoduchosť prípravy.
Mrazené broskyne sú skvelé mimo sezóny – netreba ich ani rozmrazovať, stačí ich jemne obaliť v múke alebo škrobe, aby nepustili príliš veľa šťavy. S broskyňami jednoducho nič nepokazíte – sú vďačné, dostupné a vždy chutia výborne.
Najlepšie recepty na broskyňový koláč:
Klasický kysnutý koláč s broskyňami a posýpkou
Tento koláč je ako spomienka na nedeľné popoludnia u babičky – mäkký kysnutý základ, sladké broskyne a chrumkavá maslová posýpka. Dokonalý ku káve, čaju aj ako maškrta po obede.
Ingrediencie na cesto:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1/2 kocky droždia (cca 20 g)
80 g kryštálového cukru
80 g roztopeného masla
2 žĺtky
štipka soli
nastrúhaná citrónová kôra (voliteľne)
Ingrediencie na obloženie:
5–6 broskýň (čerstvých alebo kompótovaných)
trocha hrubej múky alebo škrobu na podsypanie broskýň
Ingrediencie na posýpku:
100 g polohrubej múky
80 g práškového cukru
80 g masla
Postup: Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru a necháme 10 minút aktivovať. Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, žĺtky, soľ, citrónovú kôru a kvások. Vypracujeme hladké cesto a postupne zapracujeme roztopené maslo. Miesime, kým sa cesto neoddeľuje od stien misy. Necháme ho kysnúť zakryté na teplom mieste približne 1 hodinu.
Medzitým pripravíme posýpku zmiešaním múky, cukru a masla. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Navrch poukladáme broskyne (nakrájané na mesiačiky a jemne obalené v múke alebo škrobe) a posypeme posýpkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35–40 minút, dozlatista.
Podávame vychladnuté, posypané cukrom, ideálne ku káve alebo kakau.
DepositphotosJogurtový koláč s broskyňami (rýchly a nadýchaný)
Tento koláč pripravíte bez váženia, rýchlo a bez kysnutia. Vďaka jogurtu je vláčny a mäkučký, a šťavnaté broskyne ho povýšia na dokonalý letný dezert.
Ingrediencie:
1 biely jogurt (150–180 g)
3 vajcia
2 jogurtové kelímky kryštálového cukru
3 kelímky polohrubej múky
1/2 kelímka oleja
1 prášok do pečiva
4–5 broskýň (čerstvé alebo kompótované, nakrájané na mesiačiky)
práškový cukor na posypanie
Postup: V miske vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, pridáme jogurt a olej, premiešame. Potom prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Navrch rovnomerne poukladáme broskyne.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30–35 minút, kým nie je koláč zlatistý a špajľa po zapichnutí suchá. Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom. Koláč je výborný ku káve aj ako sladká desiata.
Broskyňový koláč z lístkového cesta s mascarpone
Tento koláčik pôsobí luxusne, no je hotový za pár minút. Krehké lístkové cesto, jemný mascarpone krém a sladké broskyne vytvárajú kombináciu, ktorá osloví oči aj chuťové poháriky.
Ingrediencie:
1 balenie lístkového cesta
250 g mascarpone
1 žĺtok
2–3 lyžice práškového cukru (podľa chuti)
1 lyžička vanilkového extraktu (alebo vanilkový cukor)
3–4 broskyne (čerstvé alebo kompótované, nakrájané na mesiačiky)
vajce na potretie okrajov
mandľové lupienky na posypanie (voliteľné)
práškový cukor na záverečné posypanie
Postup: Lístkové cesto vyvaľkáme na plech vystlaný papierom na pečenie a okraje jemne zahneme do výšky, aby vytvorili rámik. Mascarpone vyšľaháme so žĺtkom, cukrom a vanilkou do hladkého krému a rovnomerne ho natrieme na cesto (okraje vynecháme). Na krém poukladáme broskyne a voliteľne posypeme mandľovými lupienkami. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20–25 minút, kým cesto nie je zlatisté a chrumkavé. Po vychladnutí môžeme koláč posypať práškovým cukrom. Koláč chutí skvele studený aj mierne teplý, podávaný s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Obrátený broskyňový koláč
Tento koláčik sa pečie netradične – ovocie ide na dno formy, cesto navrch. Po upečení sa vyklopí a broskyne s karamelizovaným cukrom vytvoria krásny lesklý vrch. Vyzerá ako z cukrárne, no zvládnete ho aj doma.
Ingrediencie:
3–4 broskyne (čerstvé alebo kompótované, nakrájané na plátky)
50 g masla (na karamelovú vrstvu)
80 g trstinového cukru (alebo kryštálového)
Cesto:
2 vajcia
100 g kryštálového cukru
80 ml oleja
120 ml mlieka
180 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 lyžička vanilkového cukru
Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C. Do koláčovej formy (alebo okrúhlej tortovej formy) dáme maslo a cukor, vložíme do rúry na pár minút, aby sa vytvorila karamelová vrstva. Na ňu naukladáme broskyne do kruhu alebo podľa fantázie.
V mise vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, pridáme olej, mlieko a vanilku. Nakoniec vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto nalejeme na ovocie a uhladíme.
Pečieme približne 35–40 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá. Po upečení necháme koláč pár minút odstáť, potom ho opatrne vyklopíme – broskyňová vrstva bude na vrchu.
Tip: Podávajte s kopčekom gréckeho jogurtu, šľahačky alebo zmrzliny. Chutí vlažný aj studený.
DepositphotosBezlepkový broskyňový koláč s mandľovou múkou
Ľahký, nadýchaný a zároveň výživný koláč bez klasickej múky. Vďaka mandliam má jemnú textúru a broskyne ho osviežujú. Ideálny ako letný dezert ku káve aj ako zdravšia alternatíva sladkostí.
Ingrediencie:
3 väčšie broskyne (nakrájané na mesiačiky)
3 vajcia
100 g trstinového cukru (alebo kokosového cukru)
1 ČL vanilkového extraktu
80 ml oleja (napr. kokosový alebo slnečnicový)
150 g mandľovej múky
1 ČL prášku do pečiva bez lepku
štipka soli
voliteľne: hrsť plátkov mandlí na posypanie
Postup: Rúru predhrejeme na 175 °C a formu (napr. 20 cm tortovú alebo menší pekáč) vystelieme papierom na pečenie. Broskyne nakrájame a necháme chvíľu odstáť.
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme vanilku a olej, premiešame. Do zmesi postupne vmiešame mandľovú múku, bezlepkový prášok do pečiva a štipku soli.
Cesto nalejeme do formy, na vrch naukladáme broskyne a môžeme posypať mandľovými lupienkami. Pečieme 30–35 minút, kým povrch jemne nezozlatne a špajľa zostane po zapichnutí suchá.
Vegánsky broskyňový koláč s ovsenými vločkami
Šťavnatý a výživný koláč, ktorý kombinuje ovocnú sviežosť s rustikálnou textúrou ovsených vločiek. Ideálny na raňajky, desiatu aj zdravšie maškrtenie.
Ingrediencie:
2 zrelé broskyne (nakrájané na kocky)
150 g jemných ovsených vločiek
100 g špaldovej alebo celozrnnej múky
80 g trstinového cukru alebo javorového sirupu
1 ČL prášku do pečiva
½ ČL sódy bikarbóny
1 ČL mletej škorice
štipka soli
250 ml rastlinného mlieka (napr. ovseného)
60 ml rastlinného oleja (napr. repkového)
1 ČL jablčného octu alebo citrónovej šťavy
voliteľne: vanilka, orechy, semienka
Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C. Vo väčšej miske zmiešame suché ingrediencie – vločky, múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, soľ. V druhej miske spojíme mlieko, olej, ocot a sladidlo.
Tekutú zmes nalejeme do suchej a premiešame. Nakoniec opatrne vmiešame kúsky broskýň. Cesto rozotrieme do formy vystlanej papierom na pečenie (cca 20×20 cm) a prípadne posypeme zvyšnými vločkami, orechmi alebo semienkami.
Pečieme 30–35 minút, kým povrch spevnie a špajľa po zapichnutí zostane suchá. Necháme vychladnúť, krájame na štvorce a podávame.
Ako broskyňový koláč skladovať?
Aby koláč zostal čo najdlhšie čerstvý a šťavnatý, uchovávajte ho v uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote, ideálne mimo priameho slnka. Ak obsahuje krém alebo mascarpone, patrí do chladničky a je najlepšie ho skonzumovať do 2 – 3 dní. Koláč možno aj zamraziť – nakrájaný na porcie, v dobre uzavretom obale vydrží v mrazničke približne 1 – 2 mesiace.
Sladká bodka leta s vôňou broskýň
Broskyňové koláče sú stelesnením letnej pohody – šťavnaté, voňavé a plné slnka. Či už stavíte na tradičný kysnutý, rýchly jogurtový alebo moderný vegánsky variant, každý kúsok prinesie do vášho dňa kúsok domova a sezónnej radosti. Stačí pár broskýň a chuť niečo upiecť – a úsmev je zaručený.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos