Viete, prečo sa na Halloween vyrezávajú tekvice? Tu je odpoveď!

Halloween je považovaný za silný bod obratu v kolobehu roka, ktorý znamená kolobeh života, smrti a znovuzrodenia. Halloween je čas, keď ľudia uvoľňujú a púšťajú negatívne a zlé energie, ktoré ich držia pri zemi a oslavujú novú energiu, ktorá nakoniec zaujme svoje nové miesto.

Tekvice so strašidelnými tvárami a zapálenými sviečkami sú neklamným znakom halloweenskej sezóny. Prax zdobenia a vyrezávania tekvíc pochádza z Írska, kde na to najskôr slúžili veľké repy.

Väčšina vedcov sa zhoduje, že Halloween vznikol asi pred 2000 rokmi, keď Kelti v Európe oslavovali koniec úrody a začiatok nového roka na festivale zvanom Samhain.

Prečo vyrezávame tekvice na Halloween?

Jack-o'-lantern (zlý Jack) má dlhú históriu s Halloweenom, hoci obľúbené démonické tváre neboli vždy vyrezané z tekvíc. Ich pôvod pochádza z írskeho mýtu o Stingy Jackovi, ktorý oklamal diabla, aby získal svoj vlastný peňažný zisk. Keď Jack zomrel, Boh mu nedovolil vstúpiť do neba a diabol ho nevpustil do pekla, takže Jack bol odsúdený túlať sa po zemi na večnosť.

V Írsku začali ľudia vyrezávať démonické tváre z repy, aby odstrašili Jackovu túlavú dušu. Keď sa írski prisťahovalci presťahovali do USA, začali vyrezávať tváre z tekvíc, keďže tie boli v regióne dostupnejšie.

Aký je pôvod halloweenu a vyrezávanej tekvice?

Ale ako sa legenda o zlom Jackovi a tradícia vyrezávania tekvíc spojili práve s Halloweenom? Halloween vychádza z keltského festivalu Samhain - čo je oslava v starovekej Británii a Írsku, ktorá znamenala koniec leta a začiatok nového roka - a to 1. novembra. Verilo sa, že počas Samhainu duše tých, ktorí v tom roku zomreli, odcestovali do onoho sveta a že sa vrátia navštíviť domovy svojich blízkych.

  • Aby odvrátili pozornosť potulných duchov od usídľovania sa vo svojich domovoch a na farmách, Kelti kedysi vyrezávali tváre do repy a do nich vkladali sviečky - to bola základná idea dnešných vyrezávaní tekvíc.
  • Svetlo neskôr presunuli do vnútra tekvíc, ktoré nazývali svetlonos.
  • Cesty lemovali lampáše z repy, aby osvetlili cestu a tiež varovali okoloidúcich duchov.

Neprehliadnite: Strach zo samoty - vieme, ako ho prekonať a užívať si život naplno!

vyrezávanie tekvice

Zdroj: Depositphotos

Vyrezať tekvicu je už tradícia!

V 8. storočí nášho letopočtu presunula rímskokatolícka cirkev Sviatok všetkých svätých, deň oslavy svätých v cirkvi, na 1. november. To znamenalo, že predvečer Všetkých svätých (alebo Halloween) pripadol na 31. októbra. Tradície zo Samhainu zostali, ako napríklad nosiť prestrojenia, aby ste sa skryli pred dušami, ktoré sa potulujú po vašom dome.

Príbeh o Stingy Jackovi sa rýchlo začlenil do Halloweenu a odvtedy vyrezávame tekvice.

Vyrezávaná halloweenska tekvica - aj takto vyrezávame tekvice

Ľudia vyrezávali tekvice už veľmi dávno, pričom táto tradícia vyrezávania tekvíc pretrváva dodnes.

Ak chcete vyrezať tekvicu, halloween tradície sú na to ako stvorené!

  • Vyberte si tekvicu na vyrezávanie, ktorá sa vám páči - tekvice počas halloweenu sú každá iná, a aj v tom tkvie ich originalita, krása, nevšednosť a fantázia!
  • Vydlabané tekvičky zdobia nielen naše príbytky, ale aj vchody do domu, balkóny, terasy či naše predzáhradky, a tak sa nimi môžu pokochať aj ľudia naokolo.
  • Pre sviatok Halloween sú ale typické najväčšie strašidelné tekvice a vyrezávané halloween tekvice.

Odporúčame aj: Borovicové šišky ako malý zázrak: Pripravte si čaj, likér či med!

halloween tekvica

Zdroj: Depositphotos

Vyrezávané halloween tekvice

Predtým, než sa pustíte do práce, je dobré premyslieť si, akým vzorom tekvicu ozdobíte. Nápady na vyrezávanie halloweenskej tekvice môžete čerpať z internetu, kde nájdete aj množstvo predpripravených šablón. Môžete však aj popustiť uzdu svojej fantázii a tvoriť podľa nej. Niektorým ľuďom pomáha, ak si vzor na tekvici naznačia perom alebo fixkou.

  • Najprv treba do tekvice spraviť otvor, prostredníctvom ktorého ju zbavíte dužiny.
  • Zvyčajne stačí spraviť otvor okolo stopky s priemerom asi 15 až 20 cm.
  • Do samotnej šupky môžete vyrezať tvár, obrysy zvieratiek, predmetov alebo symbolov a prakticky čokoľvek, čo vám napadne.
  • Otvory môžu byť kruhové, štvorcové, troj a viacuholníkové, hviezdicové i oválne.
  • Pri svetle zo sviečky krásne ukážu bodky a aj abstraktnejšie vzory.

Ako predĺžiť životnosť vyrezanej tekvice?

Povrch tekvice po vyrezaní očistite od zvyškov fixky alebo pera vlhčenými obrúskami či tampónom namočeným v alkohole. Aby vydržala čo najdlhšie a nezhnila, je vhodné ju zakonzervovať. Do vnútra umiestnite vrecko so silicovými guličkami pohlcujúcimi vlhkosť. To sa bežne pridáva napríklad do krabice s topánkami.

Skvelým pomocníkom je aj lak na vlasy - postriekajte ním vonkajšiu stranu. Laky bývajú horľavé, postupujte preto obozretne a dbajte, aby neprišla táto látka do kontaktu s otvoreným ohňom.

Šíreniu plesne zvnútra tekvice zabránite potretím vnútra obyčajnou vazelínou. Ako zdroj svetla poslúži sviečka alebo fosforové tyčinky, ktoré umiestnite do vnútra tekvice.

Prečítajte si aj: Opičia láska – aký vplyv má na deti prehnaná starostlivosť rodičov?

ako vyrezať tekvicu

Zdroj: Depositphotos

Vyrezávanie tekvíc je aj zábava - a to pre celú rodinu

Triky na vyrezávanie tekvice sa zídu vždy, keď odhodláte vyrobiť si túto originálnu jesennú dekoráciu. Pred vyrezávaním vydlabte tekvicu a potom si už iba pripravte dostatočne ostré nože či iné pomôcky na vyrezávanie.

Po vydlabaní tekvice môžete postupovať aj nasledovne:

  • vyrežte vršok tekvice,
  • namaľujte a vyrežte tvár - pri tomto vám poslúži fixka na označenie,
  • prípadne zvážte aj iný výber vzoru - ako napríklad tekvicová sovička, vyrezávanie tekvice s duchmi, tekvica lampáš, halloweenska tematika,
  • zvoľte svetlo vo vnútri a podobne.

Vyrezávanie halloweenskej tekvice je skvelá zábava, ako tráviť spoločný jesenný čas s celou rodinou. Vyrezať vlastnú tekvicu je pre vaše malé poklady dobrodružstvom a krásnym zážitkom!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE