Adaptogény - zázračné látky pre zdravie, energiu a proti stresu. Nájdeš ich v týchto rastlinách, bylinách či hubách

Adaptogény sú skupinou látok rastlinného pôvodu, ktoré sa v ľudovom liečiteľstve už po stáročia používajú na podporu organizmu pri zvládaní stresu a únavy. Adaptogény nie sú zázračné lieky a nenahrádzajú zdravý životný štýl. Pravidelný pohyb, správna strava a dostatok spánku sú kľúčom k pohode. Adaptogény môžu podporiť organizmus pri zvládaní stresu, ale ich účinnosť sa môže líšiť v závislosti od individuálnych potrieb a reakcie organizmu.

Pred začatím užívania adaptogénových doplnkov je vždy dobré poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na výživu. Niektoré adaptogény môžu mať interakcie s inými liekmi alebo spôsobovať nežiaduce vedľajšie účinky. Dôležité je tiež vyberať si kvalitné doplnky stravy, ktoré sú starostlivo testované z hľadiska zloženia a čistoty.

Adaptogény sú rastliny či bylinky, populárne hlavne v ajurvédskej medicíne, ktoré dokážu pomôcť s naším well-beingom, znížiť vnímanie fyzickej a psychickej únavy či stresu a zlepšiť mentálny výkon za stresujúcich alebo vyčerpávajúcich podmienok.

Adaptogény majú často jedno spoločné. Tieto rastliny rastú tisíce rokov v nehostinných podmienkach. V mrazoch, suchu, vo vysokých nadmorských výškach. Dokázali sa však na toto prostredie adaptovať a prežiť. V ľudskom tele potom adaptogény fungujú podobne, pomáhajú mu adaptovať sa na nehostinné podmienky modernej doby plnej stresu.

Ako adaptogény fungujú?

Prírodné adaptogény pôsobia priamo na tkanivo nadobličiek, ktoré v strese uvoľňuje dôležité stresové hormóny (adrenalín a kortizol). Tieto hormóny síce potrebujeme (chránia organizmus pred vyčerpaním, znižujú hladinu glukózy a krvného tlaku), ale pri chronickom strese je vhodné ich vyplavovanie regulovať.

Na čo sa adaptogény používajú

Najčastejšie si ľudia adaptogény kupujú na:

  • úľavu od stresu a úzkostí,
  • zmiernenie únavy,
  • zlepšenie imunity.

Okrem týchto troch hlavných účinkov, kvôli ktorým sa adaptogénne rastliny kupujú, dokážu ešte:

  • pomôcť so znížením hladiny cholesterolu,
  • oddialiť prejavy starnutia a podporiť dlhovekosť,
  • zvýšiť vitalitu a odolnosť organizmu,
  • posilniť účinky stimulantov,
  • pomáhať pri liečbe chorôb,
  • prispieť k potlačeniu zápalov a alergií.

Aké adaptogény poznáme?

K dnešnému dátumu sa za adaptogény považuje okolo 70 druhov bylín a húb. Niektoré z nich sa používajú v tradičnej východnej medicíne po stáročia. Adaptogény v potravinách bežne nenájdete, treba sa po nich poobzerať.

Adaptogény – zoznam

  • Maca peruánska (Lepidium meyenii) – maca sa najčastejšie spája s hormonálnou rovnováhou žien aj mužov a je známa pre adaptogénne a energizujúce účinky.
  • Ženšen pravý (Panax ginseng) – ženšen tiež pomáha s odolnosťou organizmu – voči stresu aj patogénom.
  • Ašvaganda (Ashwagandha, vitánia snodarná) – patrí medzi najznámejšie adaptogény a môžeme ju nazvať najsilnejší adaptogén (alebo minimálne jeden z najsilnejších adaptogénov), ktorý pôsobí proti stresu, úzkostiam a depresiám
  • Reishi (Ganoderma lucidum, lesklokôrka lesklá) – patrí medzi vitálne huby a v tradičnej čínskej medicíne sa využíva po tisícročia pre vitalizujúce účinky. Okrem toho sa pýši schopnosťou zvyšovať odolnosť organizmu na stres a posilňovať obranyschopnosť.
  • Chaga (Inonotus obliquus, ryšavec šikmý) – ďalšia vitálna huba, ktorá sa používa hlavne na podporu prirodzenej obranyschopnosti organizmu.
  • Rozchodnica ružová (Rhodiola rosea) – podobne ako ashwagandha patrí medzi typické adaptogény na stres a podľa niektorých štúdií môže mať aj účinky proti starnutiu.
  • Cordyceps (Cordyceps sinensis, húsenica čínska) – je významný pomocník na podporu prirodzenej obranyschopnosti organizmu, pomáha regulovať cukor v krvi a je známy revitalizujúcimi a energizujúcimi účinkami.
  • CBD/CBG – kanabinoidy bez psychoaktívnych účinkov, ktoré podporujú normálnu funkciu imunitného systému, prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom a pomáhajú uvoľniť organizmus.
  • Bazalka posvätná, Tulsi (Ocimum sanctum) – táto vonná rastlina, niekedy nazývaná „kráľovná bylín“, pochádza z Indie a rastie aj v iných oblastiach Ázie. V tradičnej medicíne sa používa na všetko od kašľa a prechladnutia až po štipnutie.

Neprehliadnite: Biologický vek: Čo znamená a ako si ho správne vypočítať?

Ako adaptogény užívať?

Adaptogény sa užívajú dlhodobo. Väčšinou sa suplementuje ráno, no ak chcete zlepšiť účinok predtréningoviek, tak 30 minút pred tréningom spolu so stimulantom. Každý z adaptogénov však môže mať na obale iné odporúčanie, vždy sa teda riaďte priloženým návodom.

Účinky adaptogénov

  • Znižujú stres a únavu, podporujú odolnosť voči stresu a posilňuje sa psychická odolnosť
  • Zvládanie únavy a účinná adaptácia na stres
  • Posilňuje sa mozgová činnosť
  • Zmierňujú stav úzkosti a depresie
  • Chránia zdravie srdca a pečene
  • Majú antikarcinogénne účinky
  • Napomáhajú v regenerácii mozgových buniek
  • Stimulujú imunitný systém a hormóny
  • Zlepšujú potenciu, libido a celkovú sexuálnu kondíciu
  • Pomáhajú k lepším pracovným i športovým výkonom
  • Majú pozitívny vplyv na nervový systém
  • Poradia si s toxickými látkami zo životného prostredia
  • Pomáhajú so zápalmi

Odporúčame aj: Lesná terapia podľa Japoncov pomôže zvládnuť stres aj úzkosť!

Ženšen a ďalšie adaptogény

Ženšen pravý (Panax ginseng) je jedným z najúčinnejších adaptogénov. Jeho pozitívne účinky na odbúranie stresu a obnovu nadobličiek potvrdzujú tisíce ľudí. Ženšen pravý zlepšuje pamäť nehľadiac na vek a navodzuje subjektívny pokoj. Vyskúšať môžete aj Sibírsky ženšen (Eleuterokok ostnatý), ktorý rastie na Sibíri. Pomáha so zvýšením energie, zlepšuje spanie, duševnú a sexuálnu kondíciu a tiež podporuje boj so zápalmi.

  • Zvyšuje tiež aktivitu v tele sa vyskytujúceho antioxidantu glutatiónu peroxidázy, ktorý dokáže vychytávať škodlivé voľné radikály, a tak chráni bunky pred oxidačným stresom.
  • Má takisto vplyv na produkciu oxidu dusnatého, ktorý zvyšuje prúdenie krvi. Vďaka tomu podporuje správnu funkciu srdca a ciev, ale aj zásobovanie celého tela kyslíkom a dôležitými živinami.
  • Lepšie prekrvenie pravdepodobne stojí aj za zlepšením erektilnej funkcie u mužov, ktorým sa v rámci výskumov ženšen podával formou doplnkov stravy.
  • Výsledky vedeckých prác navyše naznačujú, že tento adaptogén dokáže u žien zmierniť niektoré príznaky menopauzy, a tak podporiť libido.

Rhodiola rosea pomáha lepšie zvládať stres a znižovať únavu

Rhodiola rosea alebo rozchodnica ružová, nazývaná tiež ako koruna kráľovská, je rastlina, ktorá sa vyskytuje hlavne v chladnejších horských oblastiach. Môže sa pochváliť nielen vznešeným názvom, ale aj širokým spektrom účinkov, ktoré má na svedomí obsah viac než 140 aktívnych látok. Za najúčinnejšiu z nich sa považuje rosavin a salidrosid. Extrakt z tejto rastliny sa najčastejšie užíva formou tabliet, tinktúr alebo kapsúl. Jej účinky už dlhé roky poznajú obyvatelia Číny či niektorých oblastí Ruska a Škandinávie, ktorým pomáha zvládnuť napríklad náročné klimatické podmienky.

Účinky rastliny Rhodiola rosea podľa výskumov

Rhodiola rosea sa najčastejšie používa na zníženie únavy a vyčerpania, zlepšenie kognitívnych funkcií, pozornosti a subjektívneho pocitu psychickej pohody, na čele so znížením úrovne vnímaného stresu. Taktiež môže mať pozitívny vplyv na športový výkon.

Za týmito účinkami stojí celý rad mechanizmov, ktorými pôsobí na organizmus človeka. Podľa výskumov dokáže ovplyvniť hladiny hormónov, napríklad normalizovať množstvo stresového hormónu kortizolu. Ten môže vo väčšom množstve v krvi spôsobiť pocity úzkosti, napätia, podráždenosti a tiež nespavosť. Rhodiola vám teda môže pomôcť predchádzať týmto príznakom a lepšie zvládať stresové situácie.

Tip pre vás: Syndróm prázdneho hniezda - vyrovnajte sa so životnou zmenou a zostaňte pozitívne naladení

Eleuterokok ostnatý

Eleuterokok ostnatý (Eleutherococcus senticosus), sibírsky ženšen alebo čertov koreň. To všetko sú názvy pre rastlinu, ktorá je tradičnou súčasťou čínskej medicíny. Dlhodobo sa využíva v oblasti ruskej Sibíri, o čom svedčí jeden zo spomínaných názvov. Keď túto rastlinu uvidíte v prírode, zrejme sa vám nebude zdať ničím zaujímavá. Všetko sa však zmení pri pohľade na to, čo skrýva pod zemou. V tej chvíli pochopíte názov čertov koreň.

Ten totiž v prípade eleuterokoka naozaj vyzerá, akoby ho stvoril sám diabol. Do doplnkov stravy sa najčastejšie používa práve extrakt z koreňa, ale aj zo stonky a z listov tejto rastliny. Môžete ho potom nájsť vo forme kapsúl, tabliet, čajov alebo tinktúr.

Účinky eleuterokoka ostnatého podľa výskumov

  • Tento adaptogén sa najviac používa na zníženie fyzickej únavy a podporu dlhotrvajúceho športového výkonu.
  • Ďalej sa spája s podporou funkcií imunitného systému a lepšou psychickou odolnosťou v stresových situáciách. 

Jeho vplyv na športovú vytrvalosť sa overoval napríklad vo výskume, v ktorom jedna skupina rekreačných cyklistov užívala 8 týždňov 800 mg extraktu z tejto rastliny a druhá skupina užívala placebo. Potom sa vymenili. Všetci účastníci boli v priebehu výskumu testovaní z hľadiska športového výkonu. U tých, ktorí užívali eleuterokok, bolo pozorované zlepšenie ukazovateľa VO2max, ktorý je zásadný pre vytrvalostný výkon. Ďalej mali lepšie ukazovatele srdcovej funkcie a dokázali efektívnejšie využívať glykogén (zásobný zdroj energie).

Sibírsky ženšen tiež dokáže posilniť účinky ďalších adaptogénov. Perfektne funguje napríklad v spojení s rozchodnicou ružovou a schizandrou. Táto kombinácia sa typicky používa na lepšie zvládanie stresu. Eleuterokok je teda ideálny adaptogén pre všetkých športovcov aj jedincov, ktorí chcú lepšie zvládať napätie a stresové situácie.

Schizandra čínska pomáha znižovať oxidačný stres

Schizandra čínska (Schisandra chinensis) alebo klanopraška čínska je rastlina, ktorá je silne zakorenená v čínskom ľudovom liečiteľstve a tamojšie bylinkárky poznajú jej účinky už stovky rokov. V čínštine znamená jej názov ovocie piatich chutí. Hovorí sa, že keď ochutnáte jej plody, nebudete sa vedieť rozhodnúť, či chutia sladko, horko, kyslo, štipľavo alebo slano. Sú malé, červené a pripomínajú brusnice alebo červené ríbezle. Hoci sa môžu jesť čerstvé, viac sa využívajú na prípravu čajov, sirupov, a dokonca sa z nich vyrába aj víno. Extrakt z ich plodov sa takisto pridáva do doplnkov stravy, ktoré majú najčastejšie formu práškov alebo kapsúl.

Účinky schizandry čínskej podľa výskumov

Hlavným esom v rukáve schizandry sú schizandríny, ktorým vďačí za väčšinu svojich účinkov. Plody tejto rastliny obsahujú aj polyfenoly, flavonoidy a vitamíny C a E. Všetky tieto látky sa zaraďujú medzi antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred poškodením oxidačným stresom. Schizandra vám tiež vďaka svojim adaptogénnym vlastnostiam môže pomôcť lepšie zvládať stres či úzkosť, takisto aj zvýšiť fyzickú výkonnosť.

V jednom z uskutočnených výskumov boli sledované ženy rozdelené do dvoch skupín. Jedna z nich užívala placebo a druhá 1000 mg extraktu zo schizandry. Sledovala sa u nich zmena v sile dolných končatín a množstva laktátu, ktorý úzko súvisí so svalovou únavou. Po 12 týždňoch došlo k premeraniu týchto hodnôt a výsledkom bolo, že u žien, ktoré užívali schizandru, vedci pozorovali väčšiu silu dolných končatín a zníženie množstva laktátu v tele. U týchto žien však nebola monitorovaná športová aktivita ani jedálniček.

Zatiaľ nie je úplne jasné, čo stojí za vplyvom schizandry na športový výkon, a je potrebné uskutočniť ďalšie výskumy. Avšak určitý vplyv môže mať lepšie prekrvenie svalov na základe vyššej produkcie oxidu dusnatého v tele. Tento efekt bol totiž sledovaný po užívaní schizandry. Schizandra je teda ďalšia bylinka s adaptogénnymi vlastnosťami v poradí, ktorá pomáha odolávať stresu. Navyše môže zlepšiť aj športovú výkonnosť.

Zaujme vás: Prvé zábery z komédie Lieta v tom: Kryštof Hádek a Kristína Svarinská opäť spolu

Huba nesmrteľnosti reishi podporuje psychickú aj fyzickú pohodu

Ide o hubu, ktorá má plno antioxidantov. Veľmi obľúbená je vďaka svojim pozitívnym účinkom na imunitný systém, ďalej pre protinádorové, anti-androgénne a protistárnuce účinky. Obsahuje veľa železa, vitamínu B, selénu, vlákniny, enzýmy i adenozíny.

Napomáha s udržiavaním telesnej rovnováhy, zlepšuje bunkový metabolizmus, vďaka antioxidantom odstraňuje toxické látky v pečeni, zrýchľuje regeneráciu epitelu pľúc, má priaznivý vplyv na srdce a srdcový obeh a mnoho ďalších pozitívnych účinkov.

Ktoré prírodné látky znižujú pocit únavy a pomáhajú proti stresu?

Adaptogény: čo to teda je? Jednoducho povedané - prírodná pomoc proti stresu - prírodné látky a liečivé rastliny, ktoré znižujú pocit únavy, pomáhajú proti stresu. A navyše to nie je žiadny moderný výstrelok, ale tisícročiami overené rastliny a huby.

Zdroj úvodnej foto - pinterest.com/organicauthority.com

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE