Rôzne druhy bobuľového ovocia a jeho účinky: TIETO sa oplatí zaradiť do jedálnička!

Hovorovo máme tendenciu používať slovo „bobule“ pre výživné, šťavnaté, okrúhle ovocie s mäkkou dužinou. Vo všeobecnosti obsahujú semená, plus množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov, ktoré môžu posilniť vašu pamäť, znížiť zápal a ďalšie.

Bobuľové ovocie si môžete vychutnať čerstvé, mrazené alebo sušené - všetky formy sú zdravé. Zatiaľ čo mnohé sú bezpečné na konzumáciu, niektoré lesné plody obsahujú toxické zlúčeniny, ktoré môžu spôsobiť príznaky ako nevoľnosť, vracanie, žalúdočné kŕče a podobne. Pozor tak na zdroj tohto ovocia.

Ťažko povedať, či sú niektoré druhy bobuľového ovocia objektívne zdravšie ako iné. Väčšina bobúľ je bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály, ako aj vlákninu. Ich superschopnosti sa líšia (napríklad jahody sa hemžia vitamínom C, zatiaľ čo černice sa môžu pochváliť viac ako 7 gramami vlákniny na porciu), ale žiadna z nich nie je nezdravá.

Štúdie ukazujú, že bobule vo všeobecnosti môžu pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi, podporovať zdravie očí a srdca, znižovať zápaly a dokonca chrániť pred Alzheimerovou chorobou.

Bobuľové ovocie

Bobuľové ovocie je nabité vitamínmi, minerálmi, vodou, vlákninou, fytonutrientmi (rastlinné pigmenty, ktoré sú zodpovedné za ich farbu) a sacharidmi.

Majú protizápalové, antioxidačné, protirakovinové a imunitné výhody.

  • Všetky druhy bobuľového ovocia pomáhajú znižovať riziko rakoviny, mŕtvice, cukrovky a srdcových chorôb, zlepšujú zdravie pokožky, imunitné funkcie, zdravie čriev a celkovú výživu.
  • Jediným dôvodom, prečo sa im vyhnúť, je - ak na ne máte alergiu alebo ak spôsobujú gastrointestinálne ťažkosti.

Najlepšie druhy bobuľového ovocia

Pre dobré zdravie a prevenciu chorôb je mimoriadne dôležitý denný príjem vitamínov a minerálov. Doplniť si ich môžete aj prostredníctvom bobuľového ovocia, ktoré je nabité antioxidantmi. U niektorých z nich však bolo preukázané, že pôsobia ako prevencia rakovinových nádorov a podporujú imunitný systém.

Goji (Kustovnica čínska)

Bobule goji sú bohaté na fytochemikáliu zvanú cyperone, čo je seskviterpen, ktorý prospieva zdraviu srdca. Okrem toho pomáha pacientom s vysokým krvným tlakom, ochorením srdca, zmierňuje menštruačné ťažkosti a môže sa dokonca používať na prevenciu rakoviny krčka maternice. Germánium, ďalšia živina nájdená v kustovnici, má silné protirakovinové účinky.

  • Plody Goji tiež znižujú riziko, alebo môžu pomôcť pri liečení rakoviny semenníkov, rakoviny pľúc, rakoviny pečene a rakoviny maternice.

Brusnice

Brusnice sú bohaté na vitamín C, mangán, vlákninu a sú dobrým zdrojom vitamínu K. Pomáhajú chrániť telo pred poškodením voľnými radikálmi a tiež posilňujú funkcie imunitného systému a chránia proti infekciám. Výskum dokázal, že brusnice môžu tiež pomôcť v boji proti H. pylori, baktérii spojenej s vredovým ochorením a rakovinou žalúdka.

Černice

Černice sú bohaté na antokyany. Štúdie preukázali, že tento typ silného antioxidantu nájdeného v bobuliach, hrozne a červenej kapuste dáva ovocí a zelenine modrú, červenú, alebo purpurovú farbu. Tieto účinné zlúčeniny bojujú proti chorobám spôsobených oxidačným stresom a voľnými radikálmi, vrátane niektorých typov rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb a chronických zápalov.

Neprehliadnite: Kolagén je dôležitý pre zdravie i krásu. Telu ho doplníte týmito potravinami!

druhy bobuľového ovocia

Zdroj: Depositphotos

Jahody

Vďaka množstvu flavonoidov (čo sú prírodné zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách, ktoré chránia telo pred každodennými toxínmi), môže pravidelné jedenie jahôd pomôcť obmedziť zápaly a negatívne účinky v tele. Môžete jesť aj viac ako len bobule - jahodové vršky (listy) preukázateľne pomáhajú pri gastrointestinálnych ťažkostiach a bolestiach kĺbov. Skúste jahodové listy vylúhovať vodou alebo octom, hodiť ich do smoothie alebo namáčať do prevarenej vody, aby ste si pripravili čaj.

Maliny

Maliny majú nielen 8 gramov vlákniny na porciu, ale sú plné rôznych antioxidantov a protizápalových fytonutrientov. Výskum ukazuje, že môžu pomôcť lepšie zvládnuť cukrovku 2. typu a obezitu. Ich listy sú tiež nabité liečivými vlastnosťami, ktoré sa po stáročia používajú na zníženie vedľajších účinkov tehotenstva, vrátane nevoľnosti a zvracania. Čaj z červených malinových listov sa ponúka na posilnenie maternice, skrátenie pôrodu, zníženie komplikácií a prevenciu popôrodného krvácania.

Baza čierna

Bazové plody, ktoré rastú na rovnakom strome ako bazové kvety, sú najobľúbenejšie pre svoje vlastnosti na posilnenie imunity. Bazový sirup, čaj a doplnky sú určené na skrátenie prechladnutia a zníženie respiračných symptómov, ktoré s nimi súvisia. Sú nabité antioxidantmi, vitamínmi A a C a minerálmi, ako je draslík, fosfor, železo a meď, takže nie je prekvapením, že sa používajú ako liek už po stáročia.

Moruša čierna

Podobne ako černice, aj čierne moruše sú skvelé na koláče a džemy a sú obzvlášť obľúbené v kuchyniach. Sú nabité antioxidantmi a polyfenolmi, ktoré vám môžu pomôcť udržiavať dobrý cholesterol a kardiovaskulárne zdravie a navyše predchádzať obezite. Moruše môžu tiež zlepšiť hladinu cukru v krvi a znížiť riziko rakoviny znížením oxidačného poškodenia vo vašich bunkách a tkanivách.

Odporúčame aj: To, kde spí mačka, veľa vypovedá o vašom dome či byte

rôzne druhy bobuľového ovocia

Zdroj: Depositphotos

Čierne ríbezle

Je známe, že čierne ríbezle podporujú funkciu obličiek, zdravie očí a imunitu. Majú tiež vyšší obsah antokyánov ako červené ríbezle, čo je typ flavonoidu, o ktorom sa hovorí, že pomáha pri znižovaní krvného tlaku, prevencii cukrovky, zlepšuje videnie, znižuje rast rakovinových buniek a ďalšie.

Egreše

Egreše patria medzi najkyslejšie bobule, ktoré môžete jesť, ale vďaka obsahu fytonutrientov bojujúcich proti zápalom sa oplatí zvrásniť. Egreše obsahujú aj pevné množstvo kyseliny chlorogenovej, ktorá vám môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi, ako aj meď, mangán a draslík. Typicky, čím tmavší egreš, tým vyšší obsah antokyanov.

Açai

Vďaka obsahu bielkovín a vlákniny je açai hlavným zdrojom energie a udrží vás sýtymi. Je tiež spájaný so zlepšením krvného obehu a prevenciou krvných zrazenín, pretože údajne pôsobí ako akési prirodzené riedidlo krvi, ktoré uvoľňuje krvné cievy. Brazílske superovocie je tiež nabité antioxidantmi (má trojnásobok množstva, ktoré sa nachádza v čučoriedkach) a môže pomôcť zvýšiť funkciu mozgu a zdravý cholesterol.

Arónia

Arónie sú jedny z najhorkejších druhov ovocia, a to vďaka svojim pozoruhodným trieslovinám. Keď sú varené alebo pečené, sú menej intenzívne horké. Niektoré štúdie ukazujú, že arónie sú jedny z najlepších pre kardiovaskulárne zdravie a že ich antioxidanty pomáhajú znižovať zápaly, krvný tlak a cholesterol.

Čučoriedky

Čučoriedky sú nabité draslíkom, folátom, vlákninou a vitamínom C prospešným pre srdce. Podobne ako jahody, aj čučoriedky sa môžu pochváliť množstvom antioxidantov, ktoré posilňujú pamäť a veľké množstvo protizápalových vlastností. Štúdie ukazujú, že môžu oddialiť aj kognitívne starnutie vďaka vysokým hladinám flavonoidov.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE