Syndróm prázdneho hniezda - vyrovnajte sa so životnou zmenou a zostaňte pozitívne naladení

Rodičovstvo je úloha na celý život a v životoch rodičov sa udeje veľká zmena, keď deti opustia domov a odídu z domu. Najmä ženy - matky majú problém sa vysporiadať s touto situáciou, avšak často krát sa ako otec ako rodič nevie vyrovnať s novou situáciou. V minulosti však naši predkovia o syndróme prázdneho hniezda ani nechyrovali. Rodiny žili spolu vo viacgeneračných domácnostiach a deti zostávali žiť s rodičmi často až do ich smrti. Keď sa však rodiny začali zmenšovať a ich podoba sa zmenila, v západných kultúrach sa stalo bežným, že rodičia osameli, keď dieťa opustí spoločný domov.

V 70. rokoch minulého storočia psychológovia upriamili pozornosť  na matky, ktoré mali tendenciu upadať do existenčného zúfalstva, keď deti odídu z domu a už nemali okolo seba deti, o ktoré by sa mohli starať. Myšlienku syndrómu prázdneho hniezda tým spopularizovali. Ako prekonať syndróm prázdneho hniezda a ktorý z rodičov trpí syndrómom prázdneho hniezda?

Paradoxne, podľa psychológov je dnes situácia opäť iná - niektorí odborníci sa domnievajú, že syndróm prázdneho hniezda vôbec neexistuje. Symptómy ako úzkosť, strach či nedefinovateľný smútok podľa nich súvisia skôr s nediagnostikovanou depresiou alebo hormonálnou nerovnováhou ako s nejakým syndrómom.

Čo je vlastne syndróm prázdneho hniezda?

Odborníci nepovažujú syndróm prázdneho hniezda za diagnózu. Označujú ním jav, kedy rodičia pociťujú smútok a stratu nad tým, že ich dieťa opustilo rodičovský domov. Výskum v minulosti preukázal, že rodičia, ktorých sa syndróm prázdneho hniezda týkal, pociťovali tak hlbokú stratu, že prichádzajú depresie, alkoholizmus, kríze identity a manželským konfliktom. Ako sa teda vyrovnať s tým, keď sa objaví syndróm prázdneho hniezda?

Dnes však vedci poukazujú aj na pozitívne stránky odchodu dieťaťa z domu.

  • Ide najmä o menej konfliktov v práci a v rodine, partneri sa môžu opäť plnohodnotne venovať sebe a svojim záujmom, zvýšiť tak kvalitu svojho vzťahu.
  • Odchodom detí z domu však pre rodičov prichádza nová životná etapa.
  • Aj starší rodičia totiž majú právo na vlastný život. Ide najmä o kvalitu spoločných chvíľ, nie kvantitu, keďže množstvo času stráveného spoločne sa nemusí nutne zvyšovať.
  • Je to tiež priestor na obnovenie koníčkov, ktorým sa rodičia dlho nevenovali, prípadne sa dajú nájsť úplne iné.
  • Nová situácia zároveň ponúka možnosť nadviazať s dospelým synom či dcérou novú kvalitu vzťahu.
  • Manželské konflikty tak idú do úzadia.

Symptómy syndrómu prázdneho hniezda

Napriek tomu, že nejde o klinickú poruchu, syndróm prázdneho hniezda môže spôsobiť veľké nepohodlie tým, ktorí trpia týmto syndrómom.

5 príznakov syndrómu prázdneho hniezda po odchode detí

  • Pocit osamelosti
  • Nedostatok účelu
  • Smútok
  • Odpor voči deťom
  • Problémy v páre

Neprehliadnite: Zoznamky na Slovensku - TU máte najväčšiu šancu nájsť svoju chýbajúcu polovičku!

mama hotel

Zdroj: Depositphotos

Syndróm prázdneho hniezda trápi mnohé mamy. Čo robiť, keď sa deti osamostatnia?

Neduste ich - v žiadnom prípade sa však nemôže stať základným zmyslom života to, či deti prídu na návštevu! Určite ich ustavične nepozývajte na obed či kávu.

Nové podnety - musíte objaviť nové podnety a nové kontakty, ktorými nahradíte pocity samoty a smútku.

Spoločné koníčky - po odchode detí zostáva jediným spojencom v domácnosti manžel či manželka. Partnerské vzťahy však bývajú v tomto období často narušené, nie vždy je jednoduché opäť nájsť cestu k svojej polovičke. Ak ste sa vzájomne odcudzili, nemusí to automaticky znamenať rozvod. Na spolužití treba len popracovať.

Bez výčitiek - pokiaľ vás postihol syndróm prázdneho hniezda, nikdy to nedávajte za vinu deťom. Rovnako od nich nečakajte ani prílišnú pomoc. Dospelý človek sa s tým musí vyrovnať sám, nemôže vťahovať deti do svojich problémov. Ak ste deti dobre vychovávali, nikdy vás neopustia.

Syndróm prázdneho hniezda, alebo čomu čelia rodičia, keď deti vyrastú

Každé dieťa raz dospeje a skôr či neskôr opustí svojich rodičov. To, v akom období života, je ale rôzne. Je to prirodzený kolobeh života. Nech už je dôvodom odchod na vysokú školu, sťahovanie sa do prvého vlastného bytu alebo svadba, mali by sme pociťovať hrdosť a tešiť sa s našimi deťmi. Idú žiť svoj vlastný život a my sme pre ne urobili všetko, čo bolo v našich silách.

  • Hoci syndróm môže postihnúť oboch rodičov, častejšie sa dotýka matiek, ktoré dlhé roky zmysel svojej vlastnej existencie videli v starostlivosti o rodinu.

Aj keď syndróm prázdneho hniezda vedie k nepríjemným emóciám, je dobré si pripomenúť, že tieto pocity nebudú trvať večne. Už samotné uvedomenie si, že výchova dieťaťa nie je maličkosť a vy ste svojmu dieťaťu pomohli stať sa nezávislým dospelým, vám môže pomôcť vyrovnať sa s novou situáciou.

Niekedy je problém v tom, že odchod dieťaťa z domu sa prekrýva s inými dôležitými míľnikmi, ktoré súvisia so zmenami stredného a neskoršieho veku.

  • Patria sem napríklad menopauza alebo andropauza, kedy hormonálne zmeny môžu prispieť k podráždenosti, depresii a zmenám nálady.
  • K ďalším takýmto míľnikom patrí odchod do dôchodku alebo strata vlastných rodičov, v dôsledku čoho sa začneme cítiť izolovaní a musíme sa vyrovnať so smútkom a stratou našej vlastnej podpory.

Odporúčame aj: Žena v domácnosti v socializme - čo si podvedome prenáša až do dnešnej doby?

fenomén mama hotel

Zdroj: Depositphotos

Syndróm prázdneho hniezda verzus fenomén mama hotel

Na Slovensku máme nepriaznivý fenomén, ktorý sa nazýva aj mama hotel. Týka sa bývania a konkrétne mladých ľudí. Podľa údajov z Európskeho štatistického úradu až viac ako 50% mladých ľudí na Slovensku v rozmedzí veku od 25-34 rokov býva stále so svojimi rodičmi. Priemerný Slovák sa až po tridsiatke odsťahuje od svojich rodičov, v čom sme podľa Eurostatu druhí najhorší v Európe.

Prečo je to tak?

  • Môže byť zvyk jedného rodiča alebo rodičov, ktorí sa neustála starajú o svoje deti v takom rozsahu, kedy to už nie je potrebné.
  • Ďalším dôvodom môže byť chýbajúci mužský vzor, kedy sa o domácnosť stará iba matka a deťom chýba tzv. autoritatívny vzor.
  • Ďalším problémom môže byť ekonomický problém, za ktorý mladí ľudia častokrát nemôžu. Veľa mladých ľudí by sa aj rado osamostatnilo, ale nemá dostatočné finančné zabezpečenie alebo im banka neposkytne úver na cenu nehnuteľností.
  • Ostatným problémom môže byť pohodlnosť mladých ľudí a ich neochota odísť z tzv. „mama hotelu".
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE