Najlepšie recepty na šišky – tieto sa vám vždy podaria na jednotku!

recepty na šišky

Šišky patria medzi najobľúbenejšie fašiangové dobroty a vždy si nájdu miesto na našom stole. Ich vôňa dokáže prevoňať celý dom a vytvoriť atmosféru, ktorá pripomína časy, keď sa tieto sladké pochúťky pripravovali vo veľkom. Inšpirujte sa tými najlepšími receptami, v ktorých sa spája tradícia s láskou k pečeniu, a vráťte sa k tradíciám, ktoré sú plné vôní, chutí a radosti zo spoločných chvíľ strávených pri stole.

Prečo pečieme šišky

Fašiangy, obdobie medzi sviatkom Troch kráľov a Popolcovou stredou, sa spájajú nielen s plesovou sezónou, ale aj s vôňou šišiek. Bolo to tak aj v minulosti. Fašiangy predchádzali pôstnemu obdobiu, a preto gazdiné do šišiek pridávali výnimočné suroviny ako maslo, vajcia či cukor, jednak, aby sa počas pôstu nepokazili, a jednak preto, aby si rodina dosýta vychutnala všetky dobroty zo špajzy, kým neprídu skromnejšie dni.

Šišky sa vždy pripravovali vo veľkých množstvách a podávali sa s lekvárom, aby sa zvýraznila ich sladkosť. Dnes sa šišky nepečú len na fašiangy – vídať ich na našich stoloch po celý rok, a to v rozličných obmenách. No aj keď sa objavujú zdravšie či modernejšie varianty, klasické vyprážané šišky sú v našich kuchyniach stálicou, ktorá nás spája s našimi koreňmi a pripomína nám dôležitosť tradícií. 

Tradičné vyprážané šišky s lekvárom

Tieto klasické šišky sú symbolom fašiangov.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 50 g krupicového cukru
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • 50 g masla
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • lekvár (najlepšie marhuľový)
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

 Postup: Droždie rozpustite vo vlažnom mlieku s cukrom a nechajte vykysnúť kvások. Zmiešajte múku, soľ, žĺtky a maslo, pridajte kvások a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho vykysnúť na teplom mieste. Cesto vyvaľkajte, vykrojte šišky, nechajte ich ešte 15 minút odpočívať a potom ich vyprážajte dozlatista. Po vychladnutí šišky naplňte lekvárom a posypte cukrom.

príprava šišiek
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Monika Bajlová

Vyprážané šišky v cukrovom kožuchu

Šišky chutia najlepšie čerstvé. Ak si ich pripravíte podľa tohto receptu, do druhého dňa vám aj tak nevydržia.

Ingrediencie:

  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 PL krupicového cukru
  • 42 g čerstvého droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 celé vajce
  • 50 ml rumu
  • 50 ml masla (alebo oleja)
  • štipka soli
  • lekvár (najlepšie marhuľový)
  • olej alebo masť na vyprážanie
  • práškový cukor s vanilkou na obalenie

Postup: Z vlažného mlieka, krupicového cukru a droždia si pripravte kvások. Do misky nasypte múku, práškový cukor, pridajte žĺtky a celé vajce, maslo (alebo olej), štipku soli, rum a vykysnutý kvások. Ak do cesta nechcete pridať priveľa alkoholu, časť nahraďte mliekom. 

Vypracujte hladké, redšie cesto (podľa potreby prilejte mlieko), ktoré potom necháte odpočívať 30 minút až hodinu na teplom mieste. Cesto po vykysnutí rozvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm a opäť nechajte chvíľu odpočívať. V panvici/hrnci rozpustite bravčovú masť (alebo rozohrejte olej) a vyprážajte šišky z oboch strán dozlatista. Predtým, než šišku vložíte do rozpáleného oleja, urobte do nej palcom jamku. 

Šišky vkladajte do oleja najskôr jamkou nadol. Keď sú hotové, klaďte ich na papierové kuchynské obrúsky, aby z nich stiekla prebytočná mastnota. Obaľte ich z každej strany v zmesi práškového a vanilkového cukru a plňte ich obľúbeným lekvárom.

Tip: Ak nechcete, aby sa vám rýchlo prepaľoval olej, zoberte si na pomoc mrkvu. Nakrájajte si ju na kolieska a pár z nich vhoďte do panvice k šiškám. Keď budú kolieska prepečené, nahraďte ich novými. Stačí 5-6 koliesok mrkvy na dno oleja a máte istotu, že olej bude krásny, až kým z neho nevytiahnete poslednú šišku.

chutné šišky
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Monika Bajlová

Pečené šišky so škoricou

Ak hľadáte ľahšiu alternatívu, táto verzia šišiek sa pripravuje v rúre a je rovnako chutná.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g trstinového cukru
  • 20 g droždia
  • 50 g kokosového oleja (alebo masla)
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • škorica a práškový cukor na posypanie

Postup: Z pripravených surovín vypracujte cesto a nechajte ho vykysnúť. Z cesta vytvarujte guľôčky, položte ich na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich ešte 15 minút podkysnúť. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a pečte na 180 °C približne 15-20 minút, kým nezozlatnú. Po upečení šišky posypte škoricou a cukrom.

Šišky plnené krémom

Pre tých, ktorí milujú krémové dezerty, sú tieto šišky absolútnym hitom.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 20 g droždia
  • 50 g masla
  • 2 vajcia
  • vanilkový puding (uvarený)
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

 Postup: Pripravte cesto ako pri tradičných šiškách a nechajte ho vykysnúť. Vyprážajte ich v oleji a po vychladnutí ich plňte vanilkovým krémom pomocou cukrárskeho vrecka. Na záver šišky jemne posypte cukrom.

šmaženie šišiek
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Monika Bajlová

Tvarohové šišky bez kysnutia

Ak nemáte čas čakať na vykysnutie cesta, tieto šišky s tvarohom sú rýchlym riešením.

Ingrediencie:

  • 250 g tvarohu
  • 250 g polohrubej múky
  • 50 g cukru
  • 1 vajce
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Postup: Všetky ingrediencie spolu zmiešajte a vytvorte cesto. Rukami tvarujte menšie guľôčky a tie smažte v horúcom oleji dozlatista. Po vychladnutí šišky posypte cukrom.

Bezlepkové šišky pre celiatikov

Vyhýbate sa lepku? To ešte neznamená, že si nemôžete pochutnať na šiškách!

Ingrediencie:

  • 400 g bezlepkovej múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 20 g droždia
  • 50 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 ČL xanthanovej gumy (voliteľné)
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Postup: Rozpustite droždie v teplom mlieku s cukrom a nechajte kvások vykysnúť. Zmiešajte bezlepkovú múku, soľ, vajcia, maslo a kvások. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho kysnúť. Vytvarujte šišky, nechajte ich ešte chvíľu podkysnúť a vyprážajte ich v horúcom oleji. Na záver šišky posypte práškovým cukrom.

Vyskúšajte počas fašiangov niektorý z týchto receptov a tešte sa z pohodovej rodinnej atmosféry ako kedysi naši predkovia. Pozor na cukrové fúziky!

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk - Monika Bajlová

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE