Slané palacinky so syrom, špenátom i s mäsom: Recepty, ktoré stoja za vyskúšanie!

Slané palacinky môžu byť nielen úžasnou delikatesou, ale aj chutným obedom či rýchlou večerou. Dokážete ich pripraviť na neuveriteľne veľa spôsobov - môžete ich naplniť napríklad šunkou, syrom, mäsom, zeleninou, dajú sa zapiecť alebo aj vypražiť. Preto sme si pre vás dnes vybrali pestrú zmes receptov na ich prípravu.

Sladké palacinky pozná každý, ale čo tie slané? Taktiež sú rýchle, ľahké a chutné a pri ich príprave sa fantázii medze nekladú. Nech sa páči, inšpirujte sa a vyberte si to najlepšie pre seba i svoju rodinu či hostí.

Slané palacinky so syrom

Na cesto si pripravte:

  • 3 vajcia,
  • 200 ml mlieka,
  • soľ,
  • 150 g hladkej múky,
  • sódu.

Na syrovú náplň do slaných palaciniek budete potrebovať:

  • 1 červenú papriku,
  • hrsť rukoly,
  • 300 g mäkkého tvarohu,
  • 200 eidamu (plátky).

Postup prípravy:

  • Vajcia vyšľahajte s mliekom a štipkou soli. Vmiešajte preosiatu múku a asi 100 ml sódy. Cesto nechajte chvíľu oddýchnuť a potom z neho na panvici potretej olejom upečte palacinky.
  • Papriku a rukolu opláchnite a osušte. Z papriky odstráňte semená - dužinu nasekajte na drobné kocky a zmiešajte ich s tvarohom, ktorý potom podľa chuti osoľte.
  • Vychladnuté palacinky potrite tvarohovou nátierkou a poukladajte plátky eidamu a rukolu.
  • Pred podávaním ich zrolujte a priečne prekrojte, aby plnka krásne vynikla.

Špenátové palacinky

Cesto na palacinky si pripravte podľa pokynov z predchádzajúceho receptu a pokračujte nasledovným spôsobom.

Na náplň a dokončenie budete potrebovať:

  • 1 lyžicu masla,
  • 1 malú cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 500 g mrazeného listového špenátu - najlepšie však čerstvého,
  • mleté čierne korenie,
  • 150 g plátkov šunky,
  • 100 g strúhaného syra.
  • maslo na vymazanie zapekacej misky.

Syrová omáčka:

  • 50 g masla,
  • 50 g hladkej múky,
  • 500 ml mlieka,
  • 100 g nivy,
  • mleté biele korenie.

Postup prípravy:

  • Palacinky si pripravte klasickým spôsobom.
  • Na masle opražte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Pridajte rozmrazený alebo čerstvý špenát a krátko ho poduste. Dochuťte ho soľou + korením a odstavte.
  • Z masla a múky si pripravte svetlú zápražku. Zalejte ju mliekom, rozšľahajte a bešamel asi 15 minút povarte. Potom v ňom nechajte rozpustiť nivu a dochuťte ho soľou a korením.
  • Na palacinky poukladajte šunku. Rozdeľte na ňu špenát a zaviňte ich. Potom ich vložte do vymastenej zapekacej misky. Zalejte omáčkou, zasypte nastrúhaným syrom a vložte do rúry. Pri 180 ° C ich zapekajte približne 30 minút.

Neprehliadnite: Strach zo samoty - viem ako ho prekonať a užívať si život naplno!

špenátové palacinky

Zdroj: Depositphotos

Bylinkové palacinky so smotanovým dipom

Na tieto fantastické slané palacinky si pripravte:

  • hrsť rukoly,
  • 1 lyžicu masla,
  • 500 ml mlieka,
  • soľ,
  • 4 vajcia,
  • 300 ml hladkej múky,
  • 1 lyžička prášku do pečiva,
  • olej na vyprážanie,
  • 100 g lúčiny,
  • 200 g kyslej smotany ,
  • 1 jarnú cibuľku,
  • 1/2 červenej papriky,
  • hrsť nasekanej pažítky,
  • mleté biele korenie.

Postup prípravy:

  • Rukolu nasekajte nadrobno a opražte ju na masle. Nechajte vychladnúť.
  • Mlieko iba mierne osoľte a rozšľahajte v ňom vajíčka. Postupne zapracujte preosiatu múku s práškom do pečiva. Cesto nechajte asi 10 minút oddýchnuť. Potom do neho vmiešajte rukolu a na panvici vytretej olejom z neho urobte palacinky.
  • Kyslú smotanu rozmiešajte s lučinou. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľku, papriku a nasekanú pažítku. Takto pripravený dip dochuťte soľou a bielym korením. 
  • Palacinky pred podávaním stočte (prípadne ich ešte môžete naplniť čerstvými bylinkami a rozdeľte na taniere. Podávajte ich so smotanovým dipom.

Odporúčame aj: Fermentované bylinky - prečo sa oplatí vyskúšať túto metódu konzervácie?

palacinky na slano

Zdroj: Depositphotos

Slané palacinky s kuracím mäsom

Ingrediencie na palacinky:

  • 500 ml mlieka,
  • 2 veľké vajíčka,
  • štipka soli,
  • 250 g polohrubej múky.

Na plnku si pripravte:

  • kuracie prsia - umyté a očistené,
  • 2 cibule,
  • šampiňóny - čerstvé alebo v konzerve,
  • 1 konzerva kukurice,
  • grilovacie korenie,
  • vegeta,
  • mleté čierne korenie,
  • olivový olej.

Postup prípravy:

  • Do vyššej misky si pripravte mlieko, vajcia, soľ a múku. Suroviny vyšľahajte na cesto a na panvici si spravte palacinky.
  • Na troške oleja si osmažte cibuľu nakrájanú na krúžky spolu so šampiónmi. Pridajte k tomu grilovacie korenie. Duste, kým cibuľa nebude mäkká.
  • Ďalej si na panvici opražte kuracie prsia nakrájané na menšie kúsky. Osoľte ich, okoreňte a osmažte, pokiaľ mäso nebude mäkké a opražené dozlatista.
  • Keď budete mať všetko pripravené, môžete začať plniť palacinky. Do stredu palacinky dajte kukuricu, na to dusenú cibuľku so šampiónmi, kúsky mäsa a palacinku preložte z oboch strán. Podávame s čerstvou zeleninou alebo opekanými zemiačikmi.
0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE