Recepty na nepečené včelie úliky – vianočné cukrovinky, ktoré si zamilujete

včelie úliky

Včelie úliky patria medzi obľúbené vianočné sladkosti, pretože sa pripravujú rýchlo a bez pečenia. Tieto dobroty charakterizuje jemná chuť rumu, orieškov a lahodných plniek, ktoré zaručene potešia každého maškrtníka. Pripravte si ich podľa nasledujúcich receptov.

Klasické včelie úliky

Suroviny na cesto:

  • 200 g mletých piškót
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 bielok
  • 3 lyžice rumu
  • štipka vanilkového cukru

Suroviny na plnku:

  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice rumu

Postup: V mise zmiešajte mleté piškóty, orechy, práškový cukor, kakao a vanilkový cukor. Pridajte vaječný bielok a rum a vypracujte hladké cesto. Ak je príliš suché, pridajte ešte trocha rumu. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke asi 30 minút.

Medzitým si pripravte plnku. Maslo vymiešajte s práškovým cukrom, pridajte žĺtok a rum a miešajte, kým nezískate hladkú plnku.

Cesto vyberte z chladničky a tvarujte z neho guľôčky. Použite formičku na včelie úliky, ktorú jemne vysypte cukrom, aby sa cesto nelepilo. Natlačte cesto do formičky, urobte v ňom jamku a naplňte plnkou. Nakoniec včelie úliky uzavrite piškótou a opatrne vyklopte z formičky.

Odporúčame: Fašírky pečené v rúre: Klasické mäsové, ale aj vegetariánsky variant

Včelie úliky bez vajíčka

Suroviny na cesto:

  • 200 g mletých piškót
  • 100 g mletých lieskovcov
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 3 lyžice rumu
  • 3 lyžice mlieka

Suroviny na plnku:

  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 2 lyžice vanilkového pudingu (uvareného a vychladnutého)
  • 2 lyžice rumu

Postup: V mise zmiešajte mleté piškóty, lieskovce, cukor a kakao. Pridajte rum a mlieko a vypracujte hladké cesto. Ak treba, pridajte ešte trochu mlieka, aby sa cesto dalo dobre tvarovať. Cesto nechajte 20 minút odpočívať.

Na plnku vymiešajte maslo s cukrom, pridajte vychladnutý puding a rum a miešajte dohladka.

Cesto vtlačte do formičky na včelie úliky, vytvorte jamku, naplňte plnkou a uzavrite piškótou. Hotové úliky skladujte v chlade, aby spevneli.

Odporúčame: Recepty na pečenú bravčovú krkovičku – na špeciálne príležitosti aj všedné dni

vianočné včelie úliky
Depositphotos

Kakaové včelie úliky s kokosom

Suroviny na cesto:

  • 200 g mletých piškót
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 3 lyžice rumu
  • 2 lyžice medu

Suroviny na plnku:

  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 2 lyžice kokosového likéru

Postup: Všetky suché ingrediencie na cesto zmiešajte v mise. Pridajte rum a med a vypracujte hladké, tvárne cesto. V prípade potreby pridajte trocha rumu alebo medu.

Plnku pripravte vymiešaním masla, práškového cukru a kokosového likéru.

Cesto vtláčajte do formičky, vytvorte jamku, naplňte ju plnkou a uzavrite piškótou. Včelie úliky vyklopte z formičky a pred podávaním ich nechajte odpočívať v chladničke.

Namočte ich do čokolády

Nepečené včelie úliky sa môžu namáčať do čokolády alebo inej polevy, čím ich obohatíte o ďalšiu chuťovú vrstvu. Čokoláda nielenže vylepší ich chuť, ale tiež dodá pečivu luxusný vzhľad. Experimentujte s rôznymi druhmi čokolády alebo si pripravte domácu punčovú či citrónovú polevu. Jeden a ten istý zákusok môže chutiť vždy inak, stačí len trocha fantázie.

Odporúčame: Ikona britských Vianoc: Skúste recept na tradičný anglický vianočný puding

Ďalšie alternatívy plniek pre včelie úliky

  • Mascarpone alebo tvaroh – jemná a krémová plnka, ktorá sa môže ochutiť vanilkou, citrusmi alebo škoricou.
  • Orechová alebo mandľová pasta – skvelá voľba pre tých, ktorí majú radi bohaté a orieškové príchute.
  • Lieskové oriešky alebo vlašské orechy – skombinované s medom alebo čokoládou vytvoria krásny kontrast s chrumkavými včelími úlikmi.
  • Ovocné džemy – ak máte radi sladko-kyslé chute, môžete ako plnku použiť jahodový, malinový alebo čučoriedkový džem.
  • Krémové náplne na báze masla – ako buttercream alebo ganache, ktoré sú jemné a chuťovo bohaté.
  • Karamel – sladený karamel alebo slaný karamel môže pridať vašim včelím úlikom netradičnú chuť.

Nepečené včelie úliky sa pripravujú jednoducho, rýchlo a ich chuť je vždy dokonalá. Zaobstarajte si formičku na pečenie úlikov a pustite sa do experimentovania. Každý, kto sa zahryzne do vašich dobrôt, sa rozžiari nadšením.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE