Ceramidy v kozmetike – aký účinok majú na suchú pleť?

Na vzhľad pleti a jej celkový stav má vplyv obrovské množstvo faktorov. V prvom rade ide, samozrejme, o genetické faktory, ktoré viac-menej nedokážeme ovplyvniť. Určujú aj základný typ pleti, teda to, či je naša pleť suchá, mastná, zmiešaná alebo normálna. Avšak, vplyv má mnoho iných faktorov, ako je starostlivosť o pokožku, strava, prostredie, v ktorom žijeme.

Aby bola naša pokožka zdravá a krásna, potrebuje mnoho živín, vitamínov a rôznych látok. Vedeli ste o tom, že ľudskú kožu tvoria aj takzvané ceramidy, ktoré majú na ňu významný vplyv? Viete, aké problémy súvisia so znižovaním množstva ceramidov v pleti? Aké sú vlastnosti ceramidov a ako ich doplniť svojej pokožke? Zistite viac v našom článku!

Čo sú ceramidy?

Ceremidy sú prirodzenou súčasťou pokožky a ľudského tela. Radíme ich medzi lipidy (tuky), ide konkrétne o organické lipidové molekuly, resp. zlúčeniny tukovej povahy. Sú súčasťou bunkových membrán v hornej vrstve pokožky nazývanej epiderma.

Ceramidy tvoria až 50 % kožnej bariéry. Ceramidy v pokožke pomáhajú budovať ochrannú vrstvu, a to vďaka tomu, že bunky udržiavajú blízko seba a ich bunkové membrány k sebe tesne priliehajú.

Často je prepojenie medzi ceramidmi a bunkami pokožky prirovnávané k malte a tehlám. Ceramidy vlastne plnia funkciu malty, ktorá zabezpečuje spojenie tehál. Ak je malty (čiže ceramidov) nedostatok, tak tehly (teda bunky) pri sebe dobre nedržia a vznikajú trhliny v stene (teda v pokožke). Tým vznikajú rôzne problémy s pleťou.

Benefity ceramidov pre pokožku

Ako sme už spomenuli, ceramidy v pokožke sa podieľajú na tom, že dobre funguje kožná bariéra, resp. akási ochranná vrstva. Kožná bariéra pomáha v prvom rade brániť prepúšťaniu vody smerom von, čo znamená že prispieva k udržiavaniu vlhkosti v pokožke. Pokožka je teda vďaka ceramidom hydratovaná, chránená pred vysychaním a rovnako si udržiava výživu.

Bariéra tvorená kožnými bunkami, spomínanými lipidovými molekulami a ešte pár ďalšími zložkami (zvlhčujúce látky, aminokyseliny a podobne) vytvára ochranu aj pred rozličnými vonkajšími škodlivými činiteľmi. Je to bariéra proti baktériám, UV žiareniu, nečistotám v prostredí.

Vďaka dobre fungujúcej kožnej bariére je podporená aj ochrana pred starnutím, resp. pred skorým rozvojom známok starnutia pleti.

Pozri aj: Rôzne druhy bobuľového ovocia a jeho účinky: TIETO sa oplatí zaradiť do jedálnička!

ceramidy v pokožke

Zdroj: Depositphotos

Strata ceramidov v tele

Úloha ceramidov v pleti je nezastupiteľná. Vyššie sme spomenuli, že následkom nedostatku malty je zlá súdržnosť tehiel, čo vedie k trhlinám v stene. Podobný jav nastáva pri nedostatku ceramidov v pokožke, čo vedie k rôznym kožným problémom z dôvodu, že ochranná bariéra pokožky je narušená.

V dôsledku nedostatku ceramidov spájajúcich kožné bunky dochádza k transepidermálnej strate vody, teda prepúšťaniu vody a následnej strate vlhkosti a hydratácie. A prečo môže dôjsť k poklesu množstva ceramidov v pokožke? Príčiny môžu byť rôznorodé:

  • počas procesu starnutia pokožky (a to už po 30. až 40. roku života) dochádza k prirodzenému poklesu množstva ceramidov v koži, čo je dôvod, že staršia pleť má tendenciu byť suchšia,

  • vplyv môže mať aj nadmerné pôsobenie UV žiarenia,
  • neprimeraná starostlivosť o pokožku – nadmerné čistenie a peeling či produkty s dráždivými látkami môžu narušiť funkciu kožnej bariéry z dôvodu poklesu ceramidov,
  • rôzne kožné stavy, ako ekzémy, psoriáza a iné sa môžu spájať s nízkou hladinou ceramidov v pokožke,
  • genetické faktory – genetika ovplyvňuje základný typ pleti, pričom práve suchá pleť má spravidla problém s nedostatkom lipidov a správnym fungovaním ochrannej bariéry pokožky.

Ako sa prejaví znížená hladina ceramidov?

V dôsledku zníženej hladiny ceramidov vo vrchnej vrstve kože je narušená kožná bariéra. Ich nedostatok v pleti vedie k tomu, že kožné bunky nie sú dostatočne súdržné a výsledkom je strata hydratácie. Znižovanie ceramidov v koži preto v prvom rade vedie k dehydratácii pokožky, čo sa môže prejaviť nadmernou suchosťou kože.

Pokožka môže byť citlivejšia, môžu sa na nej rýchlejšie prejavovať známky podráždenia. Môže svrbieť a olupovať sa. S nižším obsahom ceramidov ide ruka v ruka aj stenčenie kože a strata elasticity. V neposlednom rade dochádza aj k prehĺbeniu vrások.

Ceramidy pre suchú pleť, ale aj ďalšie typy pleti

Je zrejmé, že práve suchá pleť je pleť, ktorej môže dopĺňanie ceramidov významne prospieť, keďže práve tomuto typu pleti chýbajú lipidy a je náchylný k strate hydratácie. Suchý typ pleti sa prejavuje pocitmi suchosti a pnutia na pleti, pridať sa môžu šupinky či dokonca praskanie pokožky.

Objaviť sa môže svrbenie, pleť je na dotyk drsnejšia a je matná, mdlá a nevyzerá úplne zdravo. Práve ceramidy môžu pomôcť zlepšiť kožnú bariéru suchej pleti, aby fungovala tak, ako má a chránila pleť pred stratou vlhkosti.

Sú však ceramidy dobré len pre suchú pleť? Rozhodne nie! Každá pleť potrebuje dobre fungujúcu kožnú bariéru, ktorá ju bude chrániť pred stratou vlhkosti a ďalšími nežiaducimi činiteľmi. Je potrebné myslieť na to, že aktuálny stav pleti sa môže meniť a prakticky všetky typy pleti môžu trpieť dehydratáciou, vrátane zmiešanej či mastne pleti. Ceramidy sú dobrou voľbou aj pre citlivú pleť. 

Odporúčame: ​Čajové vrecúška sú plné mikroplastov! Ako nás týmto ohrozujú?

krémy s ceramidmi

Zdroj: Depositphotos

Ako doplniť pokožke ceramidy?

V značnom množstve obsahujú ceramidy napríklad rastlinné oleje, ako je konopný, kukuričný, hroznový olej či olej z pšeničných klíčkov. Sú vítanou súčasťou rutiny v starostlivosti o pleť, pretože môžu podporiť prirodzenú bariéru pokožky.

Avšak, možnosťou je aj dopĺňanie ceramidov zvnútra. Dostupné sú napríklad aj rôzne výživové doplnky s obsahom ceramidov, ktoré obvykle obsahujú rastlinné ceramidy získané z rastlín. K najčastejšie využívaným pomocníkom na doplnenie zásob ceramidov v koži však patria hlavne rôzne kozmetické produkty, ktorých dnes nájdeme na trhu skutočne mnoho.

Nachádzajú sa ceramidy vo vašej kozmetike?

Ceramidy sú dnes jednou z veľmi obľúbených zložiek v kozmetických produktoch. Nájdeme ich nielen v pleťových krémoch či pleťových sérach, ale aj prípravkoch na starostlivosť o telo a dokonca aj vo vlasových prípravkoch. Blahodarné účinky ceramidov na pleť a pokožku využíva vo svojich produktoch aj značka CeraVe. Produkty značky CeraVe majú jednoduché zloženie, čo je u dermatologickej kozmetiky dôležité kritérium.

Hlavnou zložkou formuly sú práve spomínané ceramidy. Prípravky CeraVe napomáhajú vďaka svojmu zloženiu dopĺňať, obnovovať a optimalizovať kožnú bariéru. Pri problémoch so suchou pokožkou je vhodným pomocníkom hydratačný krém na tvár a telo pre suchú pokožku CeraVe Moisturizers. CeraVe krém z radu Moisturizers hydratuje vašu pokožku až 24 hodín a podporuje funkciu kožnej bariéry.

Tento krém obsahuje esenciálne ceramidy a kyselinu hyalurónovú, je hypoalergénny a nekomedogénny. Vďaka ľahkej textúre sa rýchlo vstrebáva a nezanecháva mastný film. CeraVe krém je skvelou voľbou pre suchú aj veľmi suchú pleť a pokožku celého tela.

TIP: Produkty značky CeraVe teraz nakúpite ešte výhodnejšie – počas Notino Black Friday 24. novembra 2023 so zľavou až -20 %! Týždeň zliav však pobeží už od pondelka 20. 11. do nedele 26. 11. 2023.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE