To, kde spí mačka, veľa vypovedá o vašom dome či byte

Patrí mačka medzi vaše obľúbené domáce zvieratká? V tom prípade patríte medzi tých, ktorí majú radi individuality. Ona sama sa totiž rozhoduje, v akej spoločnosti bude tráviť čas. Je ťažké stanoviť jej hranice, prípadne ju v niečom obmedzovať.

Na rozdiel od mačkovitých šeliem je mačka domáca kvôli niekoľkým storočiam spolužitia s človekom naučená vytvárať sociálne väzby so svojím okolím. Mačky žijúce "polovoľne" vytvárajú menšie skupinky zložené z príbuzných samíc, ich mláďat a jedného, prípadne dvoch kocúrov. V takom prípade ide teda o matriarchát.

Mačka a jej povaha

Popísať povahu mačky vôbec nie je jednoduché. Mačky sú temperamentné, flegmatické, cholerické, odvážne, ale aj bojazlivé, náladové a aj milé a priateľské. Mačka však nie je samotárske zviera a potrebuje nadväzovať sociálne kontakty so svojím okolím.

  • Aj medzi mačkami existujú samotárske jedince, mačka je však spoločenské zviera, čo je už dávno dokázané.
  • U voľne žijúcich mačiek existuje zložitá sociálna štruktúra a prebiehajú rôznorodé sociálne interakcie.
  • V mestách sa pre svoju reprodukčnú schopnosť a pre potenciálne nebezpečenstvo prenosu toxoplazmózy a rozličných parazitov stáva mačka doslova nevítaným "problémom".

Na druhej strane - vďaka jej relatívne nenáročnej starostlivosti a schopnosti dodať domu či bytu teplo domova, je mačka aj v dnešnom období čoraz viac obľúbenejším domácim zvieraťom.

Ako mačky komunikujú?

Mačky podobne ako ľudia nekomunikujú iba pomocou zvukov, ale aj postavením tela a chvosta, či dokonca svojou špecifickou mimikou. Postavenie uší, či rozšírenie alebo zúženie zreničiek, taktiež naznačujú rozpoloženie a náladu mačky.

Nezastupiteľným komunikačným prostriedkom sú tiež pachy, produkované žľazami, ktoré mačky zanechávajú na ľuďoch, rastlinách a predmetoch otieraním, škriabaním. Komunikujú aj "rozprašovaním" moču.

Socializácia mačky

Mačky sú pokojné zvieratá, ktoré prespia väčšinu dňa. Pohybujú sa potichu a človek o nich veľakrát ani nevie.

Samozrejme, že mačiatka sú divoké a hravé, avšak po prekonaní obdobia dospievania sa upokoja.

  • Voľne žijúce mačky koncentrujú svoju energiu na lov a prípadné boje.
  • Mačka žijúca v domácom prostredí však nemá možnosť lovu, a tak musí svoju nahromadenú energiu vybiť inak. Čo je hrou so svojím majiteľom a napríklad šplhaním sa po škrabadle, či inom vhodnom mieste.

Domáci maznáčik si zvyčajne vytvorí pevný a nežný vzťah ku svojmu majiteľovi.

Neprehliadnite: Dokonalý trik, vďaka ktorému vám zamiokulkas porastie ako divý!

kde spí mačka

Zdroj: Depositphotos

Ako dlho spia mačky?

Mačky s ľuďmi nestrávili až toľko času ako napríklad psy a aj vďaka tomu je ich správanie voči majiteľovi úplne odlišné. Mačky majú pre svoju dobrodružnú históriu a dobrodružný život veľmi vysoký energetický výdaj, a preto strávia spánkom počas dňa 12 až 18 hodín.

  • Miesto na spánok si mačky vyberajú vždy ďalej od jedla, vody a toalety.
  • A vedeli ste, že priemerne iba každá piata mačka spí rada vo svojom pelechu? Preto nebuďte prekvapení, keď nebude mačka spať tam, kde jej to určíte vy.
  • Oveľa radšej mačka zdieľa posteľ spolu s vami.

Kde mačky spia?

Mačky zaspia zväčša všade tam, kde im je teplo a príjemne. Pretože sú mačky oveľa obratnejšie, menšie a niektoré stále ešte ľahšie ako psy, môžu spať na neobvyklých a takmer až nedostupných miestach. Mačky zbožňujú výšky, takže pohodlne zaspia aj na parapete okna, vysokých poličkách alebo aj na skrini.

Mačky milujú aj teplé kožušiny, deky alebo vankúše, ale aj malé priestory. Preto sa môže ľahko stať, že nájdete mačku v papierovej krabici, igelitovom sáčku, mise alebo pootvorenom šatníku.

Odporúčame aj: Fermentované bylinky - prečo sa oplatí vyskúšať túto metódu konzervácie?

ako spí mačka

Zdroj: Depositphotos

Mačky a zóny negatívnej energie

Vieme, že mačky vyhľadávajú geopatogénne zóny, a to práve tie negatívne. Dôvod je jednoduchý - mačkám vraj energetické vibrácie pripomínajú pradenie. Práve tieto zóny však ľuďom škodia. A preto sa neodporúča na týchto špecifických miestach, kde mačka rada spí, dlho sedieť či dokonca spať.

  • Keď ste zdraví a v dobrej kondícií, akékoľvek zhoršenie svojho stavu si pravdepodobne vôbec nevšimnete.
  • POZOR - tehotné ženy, deti alebo chorí ľudia či ľudia s oslabenou imunitou sú voči negatívnym geopatogénnym zónam citlivejší a môže sa ich stav zhoršiť.

Zaujímavosti o mačkách

Vedeli ste, že americký spisovateľ Ernest Hemingway choval osem mačiek, Mark Twain ich mal vraj devätnásť a francúzsky kardinál Richelieu štrnásť? A fyzik Isaac Newton sa zaslúžil o vynález takzvaných mačacích dvierok, keď si ako chovateľ mačiek všimol, že zatvorené dvere mačky obmedzujú v pohybe.

Anglický kráľ Henrich III. pri pohľade na mačky omdlieval, rímsky cisár Gaius Iulius Caesar a francúzsky osvietenec Voltaire mačky neznášali a hudobný skladateľ Johannes Brahms na ne dokonca poľoval zo svojho okna.

Tak či onak, mačka je tvor svojrázny a samostatný.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE