Klasická, elektrická či sonická kefka: Posvietili sme si na ich špecifiká

Každý z nás vie, že najdôležitejším krokom k zdravej ústnej dutine je správne a pravidelné čistenie si zubov. Pre niekoho je každodenné čistenie zubov nepríjemnou povinnosťou, iní sa zase s radosťou starajú o svoj chrup. Všetci však hľadáme cestu, ako si čistenie zubov uľahčiť a spríjemniť.

Aj vy premýšľate nad tým, či zaobstarať elektrickú, sonickú kefku alebo zostať verný klasike v podobe manuálnej kefky na zuby? Možno vám náš článok pomôže rozhodnúť sa. Zistite, aké výhody a nevýhody majú jednotlivé zubné kefky.

Neprehliadni: Znížte účty za energiu! Vyskúšajte tieto triky a ušetrite na spotrebe elektrickej energie

Klasická zubná kefka

Manuálne čistenie klasickou kefkou má výhodu v tom, že je naozaj jemné, v prípade, ak ovládate správnu techniku čistenia zubov a vlastníte správnu zubnú kefku. Vďaka tomu nebudete mať podráždené ďasná a okolie. 

Klasická zubná kefka si nevyžaduje žiadnu batériu či nabíjanie. Vyberať si môžete z rôznych tvrdostí, prevedení, značiek a farieb. Na svoje si prídu i vaše deti a určite ich nová detská zubná kefka motivuje k čisteniu zubov. Obyčajnú zubnú kefku dostanete kúpiť takmer v každom obchode s potravinami, drogériou alebo v lekárni a jej cena je priaznivá.

Pri zlej technike však čistenie klasickou kefkou na zuby môže napáchať viac škody ako úžitku. Môžete si nenávratne poškodiť zubný povlak alebo vám začne častejšie vznikať zubný kaz, pretože sa s kefkou nedostanete na všetky potrebné miesta.

A trpieť budú aj ďasná, ktoré môžu byť náchylnejšie k zápalom. Popri klasickej kefke na zuby je dobré používať i medzizubnú kefku a jednozväzkovú zubnú kefku na čistenie ďasnového žliabku.

Elektrická zubná kefka

Elektrická zubná kefka zaznamenala najväčší boom na trhu v roku 1987 a odvtedy súťaží s tými klasickými. Ak si však čistenie zubov chcete každý deň uľahčiť, elektrická kefka je pre vás tou správnou voľbou, pretože väčšinu práce odvedie za vás.

Tieto kefky môžu byť tiež užitočné pre každého s obmedzenou pohyblivosťou, ako sú ľudia s atritídou, karpálnym tunelom alebo vývinovými poruchami.

Aké sú výhody elektrickej kefky na zuby? Časovač zabudovaný do elektrickej zubnej kefky pomáha čistiť si zuby dostatočne dlho na to, aby ste si dôkladne odstránili zubný povlak zo zubov a ďasien.

Elektrické zubné kefky nájdu svoje využitie aj u ľudí s ortodontickými aparátmi, ako sú strojčeky, pretože uľahčujú čistenie zubov. Tento druh zubnej kefky môže deti zaujať viac ako čistenie zubov klasickou kefkou na zuby, a tak pomôcť nastaviť zdravé návyky.

Pri správnom používaní by elektrická zubná kefka nemala poškodzovať ďasná ani sklovinu, ale mala by podporovať celkové zdravie ústnej dutiny, dospelého chrupu či mliečnych zubov

Na druhej strane elektrické zubné kefky sú drahšie ako klasické. Nájdenie tej správnej hlavice môže byť tiež niekedy problém.

Pozri aj: Teplovzdušná fritéza: Aké sú jej výhody a nevýhody? Oplatí sa zaobstarať si ju?

 

Sonická kefka

Zdroj: Depositphotos

Sonická zubná kefka

Sonická zubná kefka je typ elektrickej zubnej kefky, ktorá vďaka použitiu sonickej technológie čistí zuby ešte efektívnejšie. Účinne tak odstraňuje nečistoty a zafarbenie a zároveň nepoškodzuje sklovinu a ďasná.

Na rozdiel od elektrickej, sonická zubná kefka vytvára zvukové vlny, ktoré rozbíjajú zubný kameň, odstraňujú zubný povlak a pomáhajú lepšie odstraňovať nečistoty. Vedeli ste, že sonická zubná kefka odstráni až šesťkrát viac zubného povlaku ako klasická manuálna?

Sonické zubné kefky sú čoraz obľúbenejšie hlavne medzi náročnými používateľmi, ktorí vyžadujú dôkladnú starostlivosť a čistenie ústnej dutiny bez toho, aby museli tráviť veľa času. Špecializované programy, ktoré tieto kefky ponúkajú, umožňujú bielenie zubov, starostlivosť o ďasná a dôkladnú každodennú starostlivosť.

Sonická kefka je pokročilejšou verziou elektrickej kefky, čo sa odráža i na cene. Za túto kefku na zuby zaplatíte o niečo viac, ale získate tým oveľa viac funkčnosti.

Ktorá kefka na zuby je najlepšia?

Čistenie manuálnou aj automatickou zubnou kefkou má svoje výhody aj nevýhody. V prípade klasickej kefky je dôležité najmä osvojiť si správnu techniku ​​čistenia zubov. Ak sa rozhodnete pre elektrickú alebo sonickú kefku, tak venujte dostatočnú pozornosť jej výberu, aby ste si zaobstarali takú, ktorá bude najviac vyhovovať vašim potrebám. 

Všetky zubné kefky sú účinné, keď sa používajú správne. Tá najlepšia zubná kefka je jednoducho tá, ktorá vám vyhovuje. Rozhodnutie je na vás. Ak si neviete dať rady, poraďte sa so svojím zubárom alebo dentálnou hygieničkou.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE