Čajové vrecúška sú plné mikroplastov! Ako nás týmto ohrozujú?

Čaj je rastlinný nápoj, o ktorom sa preukázalo, že má mnoho výživných vlastností a zdravotných benefitov. Môžete ho piť teplý alebo studený - v oboch prípadoch obsahuje rastlinné zlúčeniny nazývané polyfenoly, čo sú antioxidanty, ktoré čaju dodávajú liečivé účinky. Pite však čaje nielen pre zdravšie telo, ale aj čistejšiu myseľ.

Čaj sa v medicíne používa už od staroveku na posilnenie imunity, zmiernenie zápalu a dokonca aj na boj proti niektorým chorobám. Od čierneho a zeleného čaju po ibištek a harmanček - aj tieto čaju vám môže pomôcť odvrátiť choroby, zvládnuť zdravý metabolizmus, zmierniť fyzické nepohodlie a mnohé ďalšie neželané prejavy organizmu.

Čajové vrecúška a mikroplasty

Jedno čajové vrecúško dokáže vysypať do vášho nápoja takmer 12 miliárd mikroplastov. Prečo je to tak a ako je to vôbec možné?! To, že čajové vrecúška uvoľňujú do nápoja miliardy mikroplastov, ktoré sú veľké sto nanometrov až päť milimetrov, zistili kanadskí vedci - ako o tom informoval aj časopis Environmental Science & Technology.

  • Podľa austrálskeho odborného portálu Science Alert sa odhaduje, že v súčasnosti väčšinou neúmyselne skonzumujeme ročne viac ako 74 000 častíc mikroplastov.
  • Tie sú dnes totiž už naozaj všade.
  • V potravinách, ktoré sú zabalené v plastoch, ale plasty obsahuje napríklad aj morská soľ, ryby v konzervách, med alebo kuracie mäso.

Čaj a jeho príprava

Dnes sa čaje pripravujú buď namáčaním čajových vrecúšok v horúcej vode alebo zalievaním sypaných čajových lístkov horúcou vodou.

Čajové vrecká sú bielené papierové alebo potravinárske plastové vrecká, ktoré obsahujú malé častice čajových lístkov.

  • Toto balenie je pohodlné a predlžuje trvanlivosť tohto nápoja, no na druhej strane znižuje čerstvosť čaju.
  • Navyše, keď sa čajové častice namáčajú vo vrecúšku, nemajú veľa priestoru na expanziu, pretože absorbujú vodu a uvoľňujú málo chuti a živín.

Keď sypané čajové lístky zalejete horúcou vodou, lístky nasajú vodu a roztiahnu sa. 

  • Pravdou však je, že čajové vrecká majú tendenciu byť lacnejšie, pretože sú menej kvalitné.

Neprehliadnite: Cvrček na tanieri?! Budete prekvapení - prášok z cvrčka môžete mať v jedle aj každý deň!

čaj

Zdroj: Depositphotos

Čajové vrecúška verzus sypané čaje

Najväčší rozdiel medzi čajovými vrecúškami a sypanými čajmi sú obavy o bezpečnosť - zatiaľ čo samotný čaj poskytuje zdravotné výhody, v čajových vrecúškach sa môžu skrývať toxíny a mikroplasty. 

  • Väčšina čajových vrecúšok je vyrobená z plastu - a to buď nylonu alebo polyetyléntereftalátu (PET).
  • Len jedno plastové čajové vrecúško môže podľa výskumu z McGill University uvoľniť do šálky čaju 11,6 miliardy mikroplastov.
  • Tieto drobné plastové častice sa ukázali ako veľký problém hlavne preto, že sú prakticky všade a ich odstránenie z nášho prostredia je zložitý problém.

Plasty v čajových vreckách nie sú recyklovateľné ani kompostovateľné, takže tieto malé vrecká končia na našich preplnených skládkach.

Sypané čajové lístky môžu ponúknuť relaxačnú šálku čaju s vyššími koncentráciami zdravých živín - a hlavne - bez plastov. A bez plastových obalov sú čajové lístky kompostovateľné a biologicky rozložiteľné, rýchlo a prirodzene sa rozkladajú na živiny, ktoré podporujú zdravú pôdu.

Mikroplasty v čajových vrecúškach

Tradične sa čajové vrecúška vyrábajú z filtračného papiera, čo je biologicky rozložiteľná látka vyrobená z dreva a rastlinných vláken.

ALE - iba jedinou kvapkou biologicky nerozložiteľného polypropylénu sa otvorila cesta k tepelnému uzatváraniu vreciek, čo viedlo k mechanizácii a hromadnej výrobe. Na rozdiel od mnohých ďalších výrobkov z plastu, ktoré sú vhodné na recykláciu, čajové vrecúška sú určené IBA na jedno použitie.

Polypropylén v nich sa rozkladá celé veky. A okrem toho sa z nich uvoľňujú čiastočky plastu priamo do našich nápojov.

Odporúčame aj: Ryžové chlebíčky: Zdravá alternatíva alebo pasca prázdnych kalórií?

čajové vrecúško

Zdroj: Depositphotos

Ako predísť mikroplastom v čaji?

Kanadskí vedci zo spomínanej McGillovej univerzity v rámci svojej štúdie zistili, že namáčaním plastového čajového vrecúška do vody s teplotou 95 stupňov Celzia sa v hrnčeku uvoľní približne až neuveriteľných 11,6 miliárd mikroplastov.

Ak ale neholdujete sypaným čajom a radšej máte pohodlnejšie čajové vrecúška, v tom prípade si vyberte také, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

Prečítajte si etiketu na balení, nakoľko väčšina najväčších výrobcov čaju v poslednom čase prechádza na čajové vrecúška - bez plastu.

1 komentár
Naty Polcová

Naty Polcová

07.09.2023 08:42

:( je načase vrátiť sa opäť k sypaným

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE