Tuky sú smrť: Mýty v stravovaní, ktorým stále veríme. Toto je pravda!

Zorientovať sa v dôveryhodných informáciách dnes, v roku 2022, je ako hľadať ihlu v kope sena. Nielen v strave, ale vo všetkom. Existuje veľa webových stránok a ešte viac marketingových hlášok, ktoré sa veľmi ťažko selektujú. Examine je webová stránka s 11-ročnou minulosťou, ku ktorej sa hlási veľa svetových vedcov. Hovorí o sebe, že má „po krk" dezinformácií o strave, a preto poskytuje dáta založené na vedeckých podkladoch. Čo hovorí o tukoch?

Prečo sa bojíme tukov v jedle?

Keď sa nad tým zamyslím, tak na jednej strane oprávnene a na druhej strane si treba uvedomiť, že tuky sú esenciálne. Znamená to, že sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu a telo si ich nevie vyrobiť. Potrebuje ich prijať zo stravy.

My, ľudia, radi zovšeobecňujeme. K niektorým veciam pristupujeme v zmysle „všetko alebo nič“. Rovnako je to aj v stravovaní. Dôvodom tohto zovšeobecňovania je nedostatok informácií. Ak sa povie tuky v jedle, väčšina si predstaví rezeň, pečené kačacie stehno, bôčik, vyprážaný syr, majonézový šalát, klobásu, slaninu. A v tomto prípade je strach z tukov na mieste. Túto kategóriu tukov by sme mali v čo najväčšej miere eliminovať zo svojho jedálnička. Keď nie úplne, tak ich obmedziť natoľko, aby sme takéto jedlá jedli len raz za čas, napríklad raz za mesiac.

Pozri aj: Ako sa zbaviť tuku na bruchu za 7 dní? Skús toto 5-minútové cvičenie!

Rezeň nie a cestoviny aglio e olio áno?

Ale poďme ďalej: varené mäso s tukom z polievky, cestoviny aglio e olio s olivovým olejom, foie gras, „čľapkavé“ talianske rizoto. Tieto jedlá by ste si už dali s kľudným svedomím bez toho, aby vám napadlo, že sú tučné – nezdravé. Na ich prípravu sa síce používa zdravý olivový olej, zdravé mliečne výrobky a iné, v podstate zdravé tuky, no žiaľ, väčšinou v nezdravom množstve.

To znamená, že tuky musíme vnímať nielen podľa toho, že vyprážané jedlá sú nezdravé, ale musíme si všímať ich množstvo aj v zdravých jedlách. Ak jedlo obsahuje škroby, akými sú zemiaky, cestoviny, ryža – nie je na mieste pridávať veľa tuku. Nie viac ako za lyžicu.

Pozri aj: Chudnutie pôstom – ani prerušovaný pôst nie je zárukou chudnutia

Ktoré tuky sú tie dobré?

Spomínala som esenciálnosť tukov. Kým nízkotučná strava vo svojej podstate nemusí byť zlá, vyhýbanie sa tukom je zdraviu nebezpečné. Tuky, z nich niektoré mastné kyseliny, sú esenciálne, životu nevyhnutné. V poslednej dobe sa jednoznačne vyvrátil mýtus, ktorý spájal vysokú hladinu cholesterolu v krvi s cholesterolom obsiahnutým v jedle a následné kardiovaskulárne ochorenia. Pri nízkotučnej strave treba dbať na príjem esenciálnych tukov a aj na to, aby potraviny neboli nízkotučné modifikovaním. Modifikovanie znamená zásah do potraviny odňatím tuku a jeho nahradením cukrom alebo škrobom. Čo je de facto horšie ako z kaluže do blata.

Akým tukom sa jednoznačne vyhýbajte?

To, čomu sa pri tukoch treba jednoznačne vyhýbať, sú priemyselné transmastné kyseliny. Transtuky sú v malých množstvách obsiahnuté prirodzene aj v niektorých mliečnych produktoch, čo sa javí byť v poriadku. No odporúča sa eliminovať všetky potraviny, ktoré obsahujú hydrogenované oleje. V niektorých štátoch už platí zákaz predaja takýchto potravín. Napríklad aj USA schválilo zákaz ešte v roku 2015 s účinnosťou od roku 2019.

Platí, že si treba vypočítať odporúčaný príjem tukov na vlastnú postavu a snažiť sa o jeho dodržiavanie v týždennom priemere. Potom si môžete dať aj kúsok masla alebo slaniny, no vyberajte predovšetkým rastlinné zdroje tukov. Sú to rôzne orechy a orechové maslá, semená, vhodné sú aj syry a iné mliečne výrobky, vaječné žĺtky. Nezabúdajte, že mnoho potravín obsahuje skryté tuky. To, že ich nevidíme ešte neznamená, že tam nie sú.

VyskúšajteAké účinky má pečený cesnak? Priprav si ho a zistíš to aj ty!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE