Bolesť pod rebrami – čo všetko môže byť jej príčinou?

Trápi vás bolesť pod rebrami? V takomto prípade je v prvom rade potrebné lokalizovať miesto, z ktorého bolesť vyžaruje. Na základe miesta je totiž možné predpokladať, čo bolesť spôsobilo. Pod pravou aj pod ľavou časťou rebier sú umiestnené iné životne dôležité orgány, ktoré môžu byť pôvodcom ťažkostí. Bolesť v tejto časti trupu preto neradno ignorovať.

Spôsobená môže byť zdanlivo banálnou plynatosťou, ako aj dvanástnikovým vredom či dokonca akútnym zápalom žlčníka. Pri neustupujúcich ťažkostiach je preto nevyhnutné konzultovať zdravotný stav s lekárom, ktorý ako jediný vie presne stanoviť príčinu zdravotných problémov. Čo všetko môže spôsobovať bolesť v oblasti rebier?

Príčiny bolesti pod pravým rebrom

Ak sa bolesť objavuje pod pravým rebrom, prípadne vystreľuje až do lopatky, môže ísť o podráždený žlčník. O to vyššia je pravdepodobnosť, že na vine je žlčník, ak bolestiam predchádzala konzumácia mastného a tučného jedla. Pri opakovaných žlčníkových ťažkostiach je vhodné hlavne upraviť životosprávu. Bolesť však môžu spôsobovať aj ďalšie problémy so žlčníkom, ako sú napríklad žlčové kamene či zápal žlčníka (cholecystitída) sprevádzaný zvýšenou teplotou, opuchom, nechutenstvom, zvracaním, prípadne aj zožltnutím pokožky. 

Avšak v oblasti pod pravou stranou pľúc je uložená i pečeň, takže miestom vzniku bolestí môže byť i tento orgán. Okrem toho môžu bolesti pod pravou stranou rebier spôsobovať aj obličkové kamene či plyny v tráviacom trakte. Samozrejme, bolesť v pravej rebrovej časti môže byť i následkom zlomeniny. 

Pozri aj: Aká je zmysluplnosť života? Príď na to s desatorom pre lepšie zajtrajšky

Čo spôsobuje bolesť pod ľavým rebrom?

Ako sme spomenuli vyššie, na ľavej strane pod rebrami máme umiestnené zase iné orgány, ktoré môžu byť pôvodcom ťažkostí. Nachádza sa tu napríklad slezina. Ak vás trápi intenzívna bolesť priamo v časti, kde končí ľavá strana rebier, príčinou môže byť poranenie alebo zväčšenie sleziny. Ak je slezina zväčšená, tlačí na okolité orgány a je možné si ju pod rebrami nahmatať. Zväčšenie tohto orgánu môže byť následkom infekčného ochorenia, nádoru, cirhózy pečene a mnohých iných chorôb. K poraneniu sleziny zase môže dôjsť pri autonehode alebo inom vážnejšom úraze. 

Medzi ďalšie príčiny bolestí v ľavej časti rebier môžeme zaradiť:

  • zlomeninu rebra,

  • zápal pľúc,
  • zastavenie plynov,
  • preplnenie žalúdka,
  • zápal pankreasu a žalúdka,
  • zápal obličiek alebo obličkové kamene.

Pozri aj: Maková štrúdľa s višňami z lístkového cesta – hotová raz-dva!

Bolesť v oblasti hrudníka

Ak pociťujete bolesť skôr vyššie v oblasti hrudníka, môže byť za tým zápal pľúc, ale aj priamo zranenie rebier. Príčiny bolestí však môžu byť aj neurologického pôvodu. Môže ísť napríklad o takzvané rebrové neuralgie, čo sú pichľavé bolesti v oblasti rebier. Bolesť v rebrovej oblasti môže ďalej súvisieť s krivou chrbticou či problémovými platničkami. Najmä ak dôjde k zaseknutiu či zacviknutiu nervu, výsledkom sú veľmi nepríjemné bolesti. 

Ak ale vašu bolesť v pravej časti rebier sprevádza časté močenie a stuhnutý krk, pravdepodobne ste obeťou dlhodobého stresu. Príčin bolestí v oblasti rebier je skutočne mnoho. Ako sme spomenuli vyššie, pri ich výskyte je najvhodnejšie konzultovať zdravotný stav s lekárom. 

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE