Recept na slonie žrádlo – chutné pohostenie pre návštevu i na oslavu

Poznáte chutný pokrm s celkom vtipným názvom slonie žrádlo? Odkiaľ sa vzal názov tohto chutného šalátika, sa asi presne nedozvieme. Možno sa mu hovorí tak preto, že keď už sa rozhodnete ho urobiť, jedna dávka vám asi stačiť nebude a nakoniec ho urobíte ako pre stádo slonov. A žrádlo asi preto, lebo keď sa doň pustíte, neprestanete, kým na tanieri nič nezostane. A o čo vlastne ide? Slonie žrádlo je v podstate majonézový šalát, v ktorom nájdeme zemiaky, vajíčka natvrdo i kyslú uhorku. 

Ak obľubujete i klasický majonézový šalát, ktorý sa vo väčšine domácností pripravuje počas Vianoc, slonie žrádlo rozhodne musíte vyskúšať. Chutné je i samotné či s kúskom čerstvého pečiva, no pokojne ho môžete podávať aj ako prílohu. A keď k vám príde návšteva alebo chystáte nejakú oslavu, tak i vtedy je slonie žrádlo skvelou voľbou. Ak ho vyskúšate podľa nášho receptu, nezabudnite dať dolu v komentároch vedieť, ako vám chutilo. 

Pozri aj: Domáci zázvorový likér známy ako zázvorovica: Ochutnáš?

Budeme potrebovať:

  • 4 zemiaky
  • 400 g diétnej salámy alebo šunky
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 3 zavarené uhorky
  • 2 vajíčka

Na dressing:

  • 1 konzervu rajčinového pretlaku (115 g)
  • 1 PL octu
  • 2 PL kečupu
  • 2 PL horčice
  • 1 ČL čierneho korenia
  • 1 ČL sladkej papriky
  • 2 ČL cukru
  • 1 malú majonézu

Pozri aj: ​Domáce slané tvarohové tyčinky od babičky: Hotové za pár minút

Postup:

  1. Ako prvé si zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich úplne vychladnúť. Taktiež si natvrdo uvaríme vajíčka a necháme ochladnúť. Zemiaky i vajíčka ošúpeme. 
  2. Medzitým pripravíme dressing. Všetky vyššie uvedené ingrediencie okrem majonézy zmiešame, dáme do hrnca a za občasného miešania privedieme k varu. Keď zmes vychladne, primiešame aj majonézu.
  3. Zemiaky do väčšej nádoby pretlačíme na hranolčeky a pridáme k nim na malé kúsky nakrájané uvarené vajíčka, nadrobno nasekanú cibuľu, šunku nakrájanú na slížiky a taktiež pokrájané zavárané uhorky.
  4. Pridáme aj dressing a všetko dôkladne premiešame, podľa potreby ešte dochutíme. 
  5. Šalát skladujeme v chladničke a podávame ho buď samotný, alebo s pečivom, prípade aj k mäsu. Je to na vás. Prajeme vám dobrú chuť!

Pozri aj: Fašírky pečené v rúre: Inak ich pripravovať už nebudeš!

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE