Starostlivosť o aknóznu pleť krok za krokom – tipy a najlepšia kozmetika

Aknózna pleť je problém, ktorý postihuje nielen tínedžerov, ale často aj dospelých. Charakteristické červené vyrážky, zapálené pupienky a čierne bodky môžu byť nielen estetickým, ale aj psychologickým problémom. Porozumenie pleti s akné a správny prístup k jej ošetreniu môže výrazne zlepšiť jej stav a priniesť dlhodobé zlepšenie.

Pleť s akné vyžaduje osobitnú pozornosť a prispôsobenú starostlivosť, pretože nepravidelnosti vo funkcii mazových žliaz a hromadenie odumretých kožných buniek vedú k upchávaniu pórov a vzniku zápalov. Prvým krokom v starostlivosti o aknóznu pleť je hĺbkové čistenie. Ďalším kľúčom je pravidelná exfoliácia, ktorá pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky.

Napokon, aplikácia špeciálnych krémov na akné, ktoré nielenže bojujú proti existujúcim vyrážkam, ale tiež zabraňujú vzniku nových, je nevyhnutná. Viac sa o starostlivosti o aknóznu a problematickú pleť dozviete v článku. Ako na starostlivosť o pleť s akné? Ako zmierniť nedokonalosti pleti a ako na špecifické ošetrenie pleti s konkrétnymi problémami?

Čo je akné a aké sú príčiny vzniku akné?

Akné je kožné ochorenie charakterizované vznikom rôznych typov nepravidelností na povrchu pokožky, vrátane červených vyrážok, zapálených pupienkov, čiernych bodiek a iných podobných lézií a nedokonalostí. Akné je najčastejšie spojené s adolescenciou, ale môže postihnúť aj u dospelých v rôznych vekových skupinách.

Akné môže mať negatívny vplyv na sebavedomie a psychickú pohodu jednotlivca, pretože ovplyvňuje vzhľad. Na vzniku akné sa podieľa veľké množstvo faktorov. V prvom rade sú významným faktorom prudké hormonálne zmeny v organizme, k čomu dochádza napríklad v spomínanej puberte. Hormonálne zmeny môžu byť príčinou toho, že produkcia mazu je zvýšená, čo zvyšuje riziko vzniku rôznych nedokonalostí.

Aknózna pokožka častejšie postihuje jedincov, ktorý majú mastnú pleť, teda rolu zohráva aj genetika. Ďalšie rizikové faktory a možné príčiny aknóznej pleti sú nasledovné:

  • hormonálna nerovnováha v dospelosti,

  • nadmerná produkcia kožného mazu (spôsobená rôznymi faktormi),

  • nadmerný stres,

  • nevhodná starostlivosť o pokožku,

  • nevhodná kozmetika,

  • nevhodná strava,

  • užívané lieky.

Odporúčame: Týchto 5 vecí vždy prezradí váš skutočný vek!

prejavy akné

Zdroj: Depositphotos

Prejavy problematickej pleti – ako vyzerá akné?

Akné sa prejavuje rôznymi typmi nepravidelností na povrchu pokožky. Bežné sú v prvom rade červené vyrážky. Červené pupienky sú jedným z najtypickejších prejavov akné. Môžu byť menšie alebo väčšie a môžu sa vyskytovať na rôznych častiach tváre, krku, hrudníka, chrbta alebo ramien.

Dochádza môže k zápalu vzniknutých vyrážok. Zapálené pupienky môžu byť bolestivé, začervenané a citlivé na dotyk. Čierne bodky, známe aj ako komedóny, sú otvorené póry, ktoré sa zaplnia prebytkom kožného oleja a odumretých kožných buniek.

K typickým prejavom akné patria aj pupienky s bielymi hlavičkami. Sú to uzavreté póry, ktoré sa zaplnia mazom a odumretými bunkami, čo vedie k tvorbe malých vyrážok bielej farby. V prípade závažnejších foriem akné sa vyskytujú aj väčšie vyrážky obsahujúce hnis, bolestivé cysty či tvrdé uzlíky. Po ich liečbe môžu na pleti zostávať jazvy.

Ďalšie možné prejavy aknózne pleti zahŕňajú:

  • nejednotnú farbu pleti,

  • začervenania na pleti,

  • pozápalové hyperpigmentácie (v podobe tmavších škvŕn),

  • nerovný povrch pokožky,

  • olupovanie kože,

  • pocit mastnoty na pleti,

  • citlivosť pleti.

Odporúčané produkty na aknóznu pleť

Pri výbere produktov na aknóznu pleť je dôležité hľadať také, ktoré obsahujú účinné látky, ktoré pomáhajú zmierniť zápaly, regulovať tvorbu kožného oleja a čistiť upchaté póry. Aké účinné látky sú najlepšie pre tento typ pleti?

  • Kyselina salicylová: Táto beta-hydroxy kyselina (BHA) je vynikajúca pre čistenie pórov a odstraňovanie odumretých kožných buniek. Pomáha tiež zmierniť zápaly a je vhodná ako prevencia akné a nových vyrážok. Je to jedna z najlepších látok na vyrážky a akné, obsahuje ju nejeden krém na akné aj čistiace prípravky.

  • Kyselina glykolová: Ide o AHA kyseliny (alfa-hydroxy kyselina), ktorá pomáha exfoliáciou povrchových vrstiev kože, zlepšuje textúru pleti a čistí póry. Je veľmi vhodná na starostlivosť o problematickú pleť, nájsť ju možno napríklad v pleťových sérach.

  • Niacínamid: Pomáha regulovať produkciu kožného oleja, čo môže znížiť mastnotu pleti a minimalizovať tvorbu komedónov. Má schopnosť redukovať zápal v pokožke a zmierňovať začervenanie spojené s akné.

  • Retinoidy: Retinoidy sú deriváty vitamínu A, ktoré pomáhajú zlepšovať regeneráciu buniek, čo znižuje tvorbu komedónov a zlepšuje textúru pleti.

  • Tea tree olej: Táto prírodná antiseptická látka má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Pomáha bojovať proti baktériám a zápalom spojeným s akné. Čajovníkový olej možno nájsť v krémoch, pleťových maskách aj čistiacich prípravkoch. Tiež možno na vyrážky aplikovať priamo zriedený tea tree olej.

  • Zinok: Zinok má protizápalové vlastnosti a pomáha regulovať tvorbu kožného oleja, čím znižuje vznik akné. Ak vás trápi mastná pleť alebo pleť s akné, je vhodné zinok v kozmetike vyhľadávať, ale taktiež ho dopĺňať stravou.

  • Kyselina hyalurónová: Táto hydratačná látka pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a znižuje suchosť spôsobenú liečbou akné. Zvoliť môžete kvalitný hydratačný krém s obsahom kyseliny hyalurónovej.

Odporúčame: Digitálni influenceri ovládli internet! Čím sú jedineční?

krém na akné

Zdroj: Depositphotos

Starostlivosť o pleť s akné krok za krokom

1. Voľba správnych produktov na aknóznu pleť je základ

Pre správnu starostlivosť o akné je nevyhnutná v prvom rade voľba vhodných produktov. Kozmetika proti nedokonalostiam, resp. kozmetické prípravky na aknóznu a problematickú pleť, sú navrhnuté tak, aby spĺňali požiadavky daného typu pleti – obsahujú potrebné zložky, majú požadované účinky.

Pri výbere produktov je dôležité venovať osobitnú pozornosť ich zloženiu a účinným látkam, ktoré pomáhajú zmierniť zápaly, regulovať tvorbu kožného oleja a čistiť upchaté póry. Dôležité je tiež vyhnúť sa prípravkom, ktoré môžu pokožku ešte viac dráždiť alebo spôsobovať začervenanie.

2. Dôležité je správne čistiť pleť

Pri čistení pleti s akné je dôležité používať jemné čistiace produkty, ktoré nebudú pokožku nadmerne vysušovať ani dráždiť. Vyhnite sa agresívnym čistiacim prostriedkom obsahujúcim tvrdé chemikálie alebo abrazívne častice, ktoré by mohli podráždiť pokožku a zhoršiť stav akné.

Je dôležité čistiť pokožku ráno a večer, aby sa odstránili nahromadené nečistoty, maz a make-up. Ranné čistenie pomáha odstrániť prebytočný olej a nečistoty nahromadené počas noci, zatiaľ čo večerné čistenie odstraňuje make-up a nečistoty nahromadené počas dňa.

Pri čistení pokožky s akné používajte teplú vodu, nie horúcu, ktorá by mohla podráždiť pokožku. Teplá voda pomáha otvárať póry a uľahčuje odstránenie nečistôt. Čo sa osušenia tváre týka, používajte vlastný uteráčik na tvár a každých pár dní ho meňte. V prípade potreby pri ťažkom akné je lepšou voľbou osušenie papierovou vreckovkou na jedno použitie.

3. Jemný pleťový peeling pre hĺbkovejšie čistenie pleti s akné

Exfoliácia pokožky, ktorá je aknózna a problematická, je dôležitá, no má svoje pravidlá. Pri exfoliácii aknóznej pleti je dôležité vyberať jemné exfoliačné prostriedky, ktoré nebudú pokožku nadmerne podráždiť alebo poškodiť. Vyhnite sa silným mechanickým peelingom, mohli by spôsobiť mikrotraumy a zhoršiť stav pleti.

Vhodnejšie sú slabšie chemické peelingy alebo jemné enzymatické peelingy. Dobrou voľbou je peeling pomocou AHA kyselín, ktorý pleť jemne zbaví odumretých kožných buniek. Podľa potreby pleti možno exfoliáciu robiť 1 až 2 razy týždenne.

4. Potrebné je hydratovať pleť s akné

Starostlivosť o problematickú pleť s akné musí zahŕňať aj kvalitnú hydratáciu. Aj mastná a aknózna pleť potrebuje dobré hydratačné prípravky, tie rozhodne nie sú iba záležitosťou suchej pleti. Pravidelná hydratácia pomáha udržiavať tento ochranný plášť a chrániť pokožku pred nadmerným vysušením.

Niektoré metódy liečby akné môžu spôsobiť suchú pokožku a odlupovanie. Nedostatok hydratácie môže spôsobiť podráždenie a zhoršiť stav akné. Pravidelná hydratácia pomáha minimalizovať suchosť a udržiavať pokožku zdravú. Dobrá hydratácia tiež môže pomôcť zmierniť zápal.

Paradoxne sa zdá, že hydratovaná pokožka má menšiu tendenciu produkovať nadmerný kožný olej. Ak je pokožka nedostatočne hydratovaná, môže sa pokúsiť tento nedostatok kompenzovať produkciou väčšieho množstva mazu. Preto vsaďte na kvalitné hydratačné krémy na deň aj noc.

5. Doplnková starostlivosť v podobe sér a pleťových masiek

Prípravky na akné môžu mať aj formu pleťových masiek a pleťových sér. Voľte pleťové séra, ktoré obsahujú AHA kyseliny, BHA kyseliny, retinoidy alebo niacínamid. Čo sa pleťových masiek týka, dobrou voľbou sú čistiace a detoxikačné pleťové masky, napríklad s obsahom tea tree oil, Aloe vera, rôznych ílov, aktívneho uhlia alebo bylinných extraktov.

Avšak, ani séra a masky s hydratačnou funkciou nie sú krokom vedľa. Ako sme spomenuli vyššie, hydratácia je pre dobrý stav aknóznej pleti kľúčová.

6. Ochrana pleti s akné pomocou SPF

Aknóznu pleť je potrebné chrániť pleť pred slnkom. Slnečné žiarenie môže spôsobiť poškodenie pokožky a zhoršiť stav akné. UV žiarenie môže spôsobiť začervenanie, podráždenie a zvýšiť tvorbu pigmentových škvŕn a jaziev. Používanie SPF pomáha chrániť pokožku pred negatívnymi účinkami slnečného žiarenia a minimalizuje riziko poškodenia pokožky.

Akné môže zanechať za sebou jazvy a pigmentové škvrny, najmä u citlivejšej pokožky, ktorá je vystavená slnečnému žiareniu. Používanie SPF pomáha minimalizovať riziko tvorby nových pigmentových zmien a zlepšuje vzhľad pokožky.

7. Obmedzenie dráždivých faktorov pomôže predchádzať akné

Obmedzenie dráždivých faktorov je dôležitým krokom v prevencii akné. Existuje niekoľko vecí, ktorým sa môžete vyhnúť, aby ste minimalizovali podráždenie pokožky a zlepšili stav akné. Vyhnite sa používaniu tvrdých čistiacich prostriedkov obsahujúcich silné chemikálie alebo abrazívne zložky, ktoré môžu podráždiť pokožku a zhoršiť stav akné.

Vyhnite sa používaniu hrubých uterákov alebo agresívnych čistiacich kefiek a radšej používajte jemné pohyby. Časté umývanie pleti môže odstrániť príliš veľa prírodných olejov (mazu), čo môže viesť k nadmernému vysušeniu a podráždeniu pokožky.

Manipulácia s akné, ako je stláčanie alebo tlak na vyrážky, môže spôsobiť zvýšené podráždenie a šírenie infekcie. Snažte sa vyhýbať manipulácii s akné a nechajte liečbu na odborníkov. Problém predstavujú aj komedogénne make-upy, ktoré by mohli upchávať póry.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE