RECEPT: Jedlá kytica s makrónkami a red velvet cake pops z Pečie celé Slovensko

Ak budete chcieť nabudúce oslávencovi podať ruku s niečím sladkým, zabudnite na kupovanú bonboniéru a dajte prednosť doma pripravenej jedlej kytici. Takýto sladký darček z makróniek a red velvet cake pops si môžete vyrobiť podľa postupu od súťažiacej Lenky z relácie Pečie celé Slovensko. Tá svoju jedlú kyticu naaranžovala do tvaru stromčeka.

Suroviny na makrónky:

  • 130 g mandľovej múky
  • 130 g práškového cukru
  • 96 g bielok (2 x 48 g)
  • Štipka soli
  • 130 g krupicového cukru
  • 38 g vody
  • Gélové potravinárske farbivo
  • 120 g mliečnej čokolády
  • 70 g rumu

Red velvet cake pops:

  • 125 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 63 g masla
  • 1 vajce
  • Červené potravinárske farbivo
  • 5 g kakaa
  • ¼ ČL soli
  • ½ vanilkového cukru
  • 125 ml kefíru
  • ½ PL octu
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 250 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru
  • 100 ml 40 % smotany na šľahanie
  • ½ vanilkový cukor

Ďalšie suroviny:

  • 1 ks ananás
  • 20 ks jahôd
  • 400 g bielej čokolády
  • Zlatá prášková potravinárska farba
  • 1 dl alkoholu
  • Jedlý papier
  • Zelené gélové farbivo
  • 300 g zeleného fondánu

Postup prípravy jedlej kytice:

  1. Pripravíme si plnku do makróniek. Mliečnu čokolády si rozpustíme a prilejeme do nej rum tak, aby sme dosiahli správnu konzistenciu (hustejšia). Poriadne premiešame, prikryjeme a dáme schladiť do chladničky.
  2. Na makrónky si zmiešame mandľovú múku s práškovým cukrom. Zmixujeme mixérom s nožmi, aby sme si ju ešte zjemnili. Túto zmes preosejeme 3x cez sitko, väčšie kúsky vyhodíme. Bielky si rozdelíme do 2 misiek po 48g. Jedny bielky prilejeme do mandľovej zmesi a zmiešaním vypracujeme husté cesto podobné marcipánu. Druhé bielky dáme do mixéra a na pomalých otáčkach necháme mixovať aj so štipkou soli. Do menšieho hrnčeka si nasypeme krupicový cukor a nalejeme vodu. Dáme variť. V tomto momente zvýšime na stredné otáčky mixér. Cukrový rozvar varíme, pokiaľ nedosiahne teplotu 118 stupňov. Keď má dostatočnú teplotu, začneme ho pomaly nalievať do bielkov v mixéri po stene misy. Keď nalejeme všetko, spustíme otáčky na maximum. Mixujeme, kým nám bielky nedosiahnu izbovú teplotu a na metličke po otočení je pevný špic z bielkovej peny. Ak chceme pridať farbivo, pridáme ho zhruba v ¾ miešania. Tuhý sneh primiešavame do mandľovej zmesi po tretinách. Miešame sneh s mandľovou zmesou, kým nám zo stierky netečie ako láva a nevytvára „stužky“. Keď je zmes pripravená, premiestnime ju do zdobiaceho vrecka a zdobíme na podložku. S plechom párkrát buchneme, aby sme sa zbavili vzduchu v makrónkach. Pečieme na 125 stupňov s vareškou vo dverách prvých 8 minút. Ďalších 9 minút pečieme bez varešky. Pečieme na programe ventilátor.
  3. Keď makrónky vychladnú, môžeme ich plniť rumovou plnkou v zdobiacom vrecku. Pri plnení nezabúdajme na paličku, ktorú si vložíme do plnky medzi makrónky. Pripravené makrónky dáme do chladničky stuhnúť.
  4. Red velvet korpus – zmäknuté maslo zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme vajce a zmiešame. V miske si zmiešame múku s kakaom a soľou. Do maslovej zmesi primiešame kefír zmiešaný s červeným farbivom. Následne do zmesi pridáme múku s kakaom a soľou. Nakoniec si zmiešame sódu bikarbónu s octom, hneď nalejeme do cesta a rýchlo prelejeme do menšieho pekáča s papierom na pečenie. Pečieme na 170 stupňov zhruba 25 minút. Upečený korpus dáme vychladnúť. Zmiešame si mascarpone s cukrom, šľahačkou, vanilkovým cukrom do tuha. Vychladnutý red velvet korpus rozmrvíme do misky a zmiešame s mascarpone. Rukami vytvarujeme guličky, ktoré dáme zachladiť do mrazničky asi na 30 minút. Medzitým si roztopíme bielu čokoládu. Do vychladených guličiek si napichneme paličku namočenú do čokolády a obaľujeme v roztopenej čokoláde. Časť čokolády si môžeme dať do druhej misky a zafarbiť na červeno a ozdobiť cake pops alebo ich môžeme poprášiť kokosom.
  5. Jahody si pripravíme podobne. Paličku omočíme do čokolády a pichneme do jahody. Pripravené cake popsy a jahody si dáme zachladiť do chladničky.
  6. Do nádoby s rozprašovačom si dáme vodu a zelené farbivo. Jedlý papier si natrháme na kúsky, dáme na rozpálenú panvicu a postriekame vodou s farbivom. Chvíľku necháme odpariť vodu, pretočíme a nastriekame aj z druhej strany.
  7. Pripravenú formu na stromček si obalíme v zelenom fondáne. Následne napichujeme paličky na pripravenú formu na stromček. Vrstvíme podľa vkusu a uváženia. Makrónky si môžeme aj potrieť zlatou práškovou farbou zmiešanou s troškou alkoholu. Pripravené zelené kúsky jedlého papieru napicháme do medzier, aby sme vytvorili dizajn stromu. Z ananásu si vykrojíme hviezdu a napichneme ju na vrch stromčeka.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE