RECEPT: Tradičná citrónová bábovka z Pečie celé Slovensko

Príprava bábovky je obvykle nenáročná, no to nič nemení na tom, že výsledkom i menšieho snaženia môže byť lahodný múčnik, ktorý razom zaženie chuť na sladké. A keďže sa blíži leto, treba pripraviť nielen niečo sladké, ale hlavne príjemne svieže a ľahké. A taká je dozaista i tradičná citrónová bábovka od Alenky z relácie Pečie celé Slovensko. Vyskúšate ju tiež?

Suroviny:

  • 140 g práškový cukor
  • 4 vajcia
  • 1 vanilka
  • Šťava z jedného citróna
  • Kôra z pól citróna 
  • 120 g hladká múka
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 Zlatý klas
  • 100 ml olej
  • 100 ml mlieko

Postup:

Žĺtka vyšľaháme s vanilkou, postupne pridáme práškový cukor. Keď sú žĺtka dobré vyšľahané, pridáme šťavu z citróna. Postupne vmiešame mlieko a olej, múku s práškom do pečiva, citrónovou kôrou a zlatým klasom. Zľahka vmiešame sneh z bielkov a vlejeme do vymastenej a vysypanej formy. Pečieme na 170 stupňov 30 až 40 minút. 

Pokiaľ sa nám bábovka pečie, pripravíme si lemon curd.

Lemon Curd:

  • 4 žĺtka
  • 70 g trstinový cukor
  • 70 ml citrónová šťava
  • 50 g maslo
  • Kôra z dvoch Bio citrónov

Všetko spolu zmiešame a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievame tak dlho, pokiaľ nám zmes nezhustne. Potom ho ešte prepasírujeme cez sitko, aby sme zachytili kúsky citrónovej kôry a dáme schladiť.  

Na krém použijeme:

  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 250 g mascarpone
  • 1 vanilkový cukor
  • lemon curd

Vyšľaháme smotanu s mascarpone a vanilkou a pridáme trochu vychladeného Lemon curdu. 

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE