Domáce je skrátka domáce. Zakúpené pokrmy sa pravdepodobne nikdy nevyrovnajú tým doma pripraveným. Navyše, keď pripravujeme domáce poctivé jedlo, presne vieme, čo obsahuje a nemusíme sa tak obávať rôzne zbytočných potravinárskych aditív v zložení. Skvelým príkladom je chlieb. Čo sa vyrovná čerstvo upečenému domácemu teplému chrumkavému chlebu? Ak hľadáte jednoduchý recept na fantastický chlieb, neváhajte a vyskúšajte cesnakový chlieb podľa Alenky z Pečie celé Slovensko!
Odporúčame: RECEPT: Bábovka Persian love z Pečie celé Slovensko
Suroviny:
- 500 g hladkej múky T650
- 3 čajové lyžičky soli
- 1 polievková lyžica cesnakového prášku
- 2 polievkové lyžice octu
- 400 ml teplej vody
- 2 čajové lyžičky cukru
- 22 g čerstvého droždia
Postup:
V teplej vode rozpustíme cukor a droždie. V mise zmiešame múku, soľ, cesnak a ocot. Pridáme kvások a premiešame tak, aby sa cesto spojilo (nemiesime). Prikryjeme a necháme hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a poprekladáme ho. Potom ho zložíme tak, že kraje cesta preložíme do stredu. Bochník otočíme tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane a preložíme ho na plech s papierom na pečenie.
Zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť cca 20 minút. Pred pečením vložíme do rúry nádobu s horúcou vodou a chlieb pečieme 15 minút pri teplote 210 stupňov a potom ešte 30 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
Podávame s cesnakovou nátierkou.
Cesnakovo-syrová nátierka s orechmi a pažítkou
- 1 ks syr Lučina
- 1 ks tavený syr v črievku
- 100 g tvrdý syr
- 5 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany
- 4 ks vlašské orechy
- pažítka
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
Postup: Orechy nasekáme, zmiešame ich s ostatnými surovinami a vymiešame hladký krém, ktorý natrieme na chlieb.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko