Novinky z vydavateľstva GRADA, ktoré vyšli v septembri

Začiatok jesene prináša nové príležitosti pre oddych a osvojenie si nových vedomostí. V septembri nás vydavateľstvo Grada potešilo širokým výberom nových kníh, ktoré uspokoja chuti čitateľov rôznych žánrov.

Nezáleží na tom, či ste vášnivým dobrodruhom, kulinárskym guru alebo milovníkom fikcie, v týchto nových knihách nájdete niečo, čo vás zaujme. Poďte s nami objaviť, aké literárne poklady sa v septembri dostali na naše knižné police, a pripravte sa na zábavu, inšpiráciu a dobrodružstvo stránka po stránke.

Výcvik psa k dokonalej poslušnosti

Imke Niewöhner 

Podtitul knihy: Obedience krok za krokom 

Krásne náučne spracovaná kniha, vychádzajúca z  9. nemeckého vydania, popisuje jednotlivé kroky výcviku obedience, ktorý je vhodný pre psy všetkých plemien, rôznej povahy a veku. V slovenskom preklade, pôvodne anglické slovo "obedience", znamená poslušnosť alebo ovládateľnosť. Naučiť psa dokonalej poslušnosti býva pre jeho majiteľa často veľký problém. Ten je možné vyriešiť formou cieľavedomého pozitívneho tréningu, pri ktorom sa kladie zvláštny dôraz na vzájomný vzťah medzi psom a majiteľom. V knihe sú podrobne popísané rôzne spôsoby nácviku konkrétneho cviku, ktorý sa v obedience vykonáva - ide o povely "sadni", "ľahni", "ku mne", "zostaň", zaujatie základného postoja, privolanie, chôdza pri nohe na vôdzke i bez nej, vyslanie psa do určitého smeru a do určitého priestoru, aportovanie, zdolanie prekážky a rozlišovanie predmetov podľa pachu. 

Veľkou prednosťou tejto knihy je, že ju môže využiť naozaj každý a to kdekoľvek a kedykoľvek. Ten, kto má chuť obedience ešte viac vycibriť, môže k tomu absolvovať kurzy na cvičisku. Pre porozumenie výcviku sú neoceniteľné fotografie, ktoré autorka do knihy zaradila s veľkým citom a jasným zámerom čitateľovi vysvetliť všetko, tak povediac, po lopate. 

Pochované kosti 

Lisa Reganová 

Podtitul knihy: Josie Quinnová musí tentoraz kopať v dávnej minulosti 

Detektívka Josie Quinnová sa teší na pokojnú večeru so svojím priateľom Noahom u jeho matky. Keď však prídu k nej, nájdu ju za domom v záhrade. Bez známok života a s ústami plnými hliny. Počas vyšetrovania sa objavuje množstvo záhadných fragmentov a stôp. Ide o ruženec zahrabaný v hline blízko tela Colette Fraleyovej alebo o flash disk s menom Drew Pratt, najslávnejšej nezvestnej osoby v Dentone. Josie zistí, že Pratt mal brata. Aj ten bol nezvestný dovtedy, kým jeho telo nevyplavila rieka. Postupne sa vynára viac súvislostí a Josie začína váhať. Je možné, že by sa Noahova matka, láskavá a usporiadaná Colette, zaplietla do zločinu? Prežije jej krehký vzťah s Noahom takéto obvinenie? Josie a jej tím postupuje v pátraní, ale vrah je tentoraz o krok pred nimi a obetí stále pribúda. 

Hriešna dohoda  

Elizabeth O´Roark 

Podtitul knihy: Nemôže ho ani vystáť, no aj tak po ňom túži 

Hayes Flynn je arogantný blbec, známy najmä pre svoje spôsoby a štýl, akým šíri svoje britské „čaro“ po celom Hollywoode. Má zasadu, že s tou istou ženou nikdy nespí dvakrát. A je to naozaj ten posledný človek, pre ktorého by som chcela pracovať, hoci vyzerá tak, že od neho nedokážem odvrátiť pohľad. Čím viac času s ním trávim, tým ťažšie je ho nenávidieť, pretože pod tým samoľúbym zovňajškom  ukrýva srdce, ktoré nechce ukázať. Srdce, ktoré bolo pred desiatimi rokmi vážne zlomené. Časť zo mňa mu ho chce zahojiť predtým, než definitívne odídem. Dokážem to však urobiť bez toho, aby som si pri tom nezlomila to svoje? 

Pierko na vode  

Lindsay Jayne Ashford 

Podtitul knihy: Silný povojnový príbeh o tom, že nádej na lepší život nikdy nezomiera 

Rok 1945 je pre tri ženy v povojnovom Nemecku časom nádeje – stratenej i objavenej.  

Len niekoľko týždňov po skončení 2. svetovej vojny prichádzajú do Nemecka tri ženy z rôznych kútov sveta, aby viedli tábor pre vysídlencov. Túžia im pomôcť obnoviť zničené životy – vrátane svojho vlastného... Pre Martu je odchod do Nemecka príležitosťou uniknúť pred Brooklynom a násilníckym manželom. Z Anglicka prichádza osirelá Kitty. Dúfa, že práca v tábore ju priblíži k jej rodičom, ktorých naposledy videla pred začiatkom vojny. Pre Delphine je Paríž po smrti manžela a syna v Dachau mestom duchov. Práca v tábore je pre ňu šancou znovu nájsť zmysel života tým, že pomôže ďalším obetiam Hitlerovho režimu. Poverené starostlivosťou o viac ako dvetisíc obyvateľov tábora, Martha, Delphine a Kitty nasávajú jedna z druhej silu vydržať a odovzdávať nádej aj v momentoch, kedy sa všetko zdá byť stratené. Medzi týmito cudzími ľuďmi a preživšími nájdu lásku a zahojenie starých rán, ktoré potrebujú, aby si vyliečili srdcia a nechali svoju pohnutú minulosť za sebou. 

S láskou, Pamela 

Pamela Anderson 

Podtitul knihy: Pamela Anderson rozbíja šablónu memoárov celebrít a berie si svoj príbeh späť 

Blond sexi imidž Pamely Andersonovej bol v 90. rokoch všadeprítomný. Objavili ju na tribúnach počas kanadského futbalového zápasu a rýchlo sa stala superhviezdou. Keď jej hviezda 

stúpala, ocitla sa na vrchole éry, keď sa taktika paparacov zameriavala hlavne na zničenie imidžu a sebaúcty človeka. Pamela Anderson stratila kontrolu nad vlastným príbehom, média jej neprestajne ubližovali a mala strach z toho, ako verejnosť vníma, kým je a kým nie je. Znášala to však všetko s gráciou, našla útočisko vo svojej láske k umeniu a literatúre a stala sa z nej oddaná matka a aktivistka. Pamela sa po prvýkrát delí o svoj skutočný životný príbeh: príbeh dievčaťa z malého mesta, ktoré sa zapletie do vlastného sna. 

Ako poraziť úzkosť 

Catherine M.Pittman 

Podtitul knihy: Ako odhaliť spúšťače úzkosti a čo urobiť, aby sme nepokojné pocity zastavili 

Aby ste úzkosť mohli liečiť, musíte vedieť, čo ju spúšťa. Ľudia, ktorí zápasia so záchvatmi úzkosti, si často neuvedomujú mechanizmy tohto pocitu. Neuroveda ich definuje veľmi presne – strach sa rodí v amygdale, ktorá je zodpovedná za fyzické príznaky, ako je zvýšená srdcová 

frekvencia alebo krvný tlak, a v mozgovej kôre, ktorá je spájaná s našimi myšlienkami, predstavivosťou, 

so znepokojením, s obsesiami a neustálym premýšľaním. Rozpoznajte a odstráňte príznaky prichádzajúceho panického záchvatu, upokojte svoj vnútorný strach počas zaspávania alebo upravte svoje negatívne myšlienkové vzorce. Mozog a spôsob myslenia sa dajú preprogramovať, a vy tak môžete získať opäť kontrolu nad vlastným životom. 

Šialený med  

Jodi Picoultová, Jennifer Finneyová Boylanová 

Podtitul knihy: Strhujúci milostný príbeh plný napätia, tajomstiev a rizík, ktoré občas podstupujeme, aby sme sa stali sami sebou 
 

Olivia McAfeeová vie, aký je to pocit začínať úplne odznova. Jej dokonalý život sa rozpadol na kúsky, keď jej manžel odhalil svoju temnejšiu stránku a prejavil sa ako agresívny tyran. Ani vo sne by jej však nenapadlo, že skončí späť v ospalom rodnom meste v New Hampshire, bude bývať v dome, v ktorom vyrastala, a s láskou sa venovať včelárstvu, ktoré zdedila po svojom otcovi. Jedného dňa sa do New Hampshire presťahuje transrodové dievča Lily Campanellová aj s mamou. Obe dúfajú, že to bude pre ne nový začiatok. A práve tieto nové začiatky sú presne tým, čo Olivia a Lily potrebujú. Ich cesty sa prepletú, keď sa Oliviin syn Asher zaľúbi do Lily. Tá sa po prvý raz s niekým cíti naozaj šťastná. Občas má však pochybnosti, či mu môže úplne dôverovať. Žiadne šťastie však netrvá večne a Oliviu z ničoho nič omráči telefonát s odkazom: „Lily je mŕtva a Ashera vypočúva polícia.“ Je presvedčená, že jej syn je nevinný. No klamala by, keby si nepriznala, že v ňom občas vidí záblesky otcovej agresívnej povahy. Zamotaný prípad sa vyvíja proti nemu a ona si uvedomuje, že syn pred ňou skrýva oveľa viac, ako jej v skutočnosti povedal. 

Baletky

Elisabeth Barféty 

Podtitul knihy: Zoznámte sa s veselými baletkami z parížskej Opernej školy tanca 

V parížskej Opernej škole tanca to vrie. Najmladšie dievčatká zo šiestej divízie súperia o dve úlohy v balete Garnier. Zatiaľ čo Constance sa zodpovedne pripravuje a trénuje, Zoé rebeluje. Zdá sa, že jedine jedenásťročná Maïna je úplne pokojná. Pomáha svojim priateľkám, povzbudzuje ich, uisťuje... a vôbec pri tom nemyslí na seba! Vyzerá to tak, že si neuvedomuje, že aj ona by mala bojovať o úlohu v opere. Kto nakoniec získa vysnívanú úlohu v balete? A ako sa empatickej Maïne podarí zladiť svoju vášeň, ambície a priateľstvá? 

Deti polnoci

Gemeinhart Dan

Podtitul knihy: Tajomný príbeh o priateľstve, odvahe a túžbe nájsť miesto, kam patríme

Pod rúškom temnej noci dorazí do malého mestečka Slaughtervill kamión. Vystúpi z neho sedem záhadných detí. Poobzerajú sa okolo seba a vojdú do opusteného domu. Ich príchod potajomky sleduje osamelý a nesmelý Ravani Foster. Postáva pri okne vo svojej izbe a chce sa o svojich nových susedoch dozvedieť čo najviac. Nakoniec si medzi záhadnými deťmi nájde kamarátku, srdečnú a odvážnu Virgíniu. Lenže nové priateľstvo so sebou prináša aj zopár tajomstiev a jedno veľké nebezpečenstvo. Keď sa Ravani dozvie o hrozbe, ktorá číha na jeho nových priateľov, musí začať bojovať, aby ich ochránil. Inak stratí jediného človeka, ktorý mu kedy rozumel.  

Šťastie má osem chápadiel

Shelby Van Pelt

Podtitul knihy: Očarujúci príbeh o strhujúcom priateľstve osamelej ženy s chobotnicou

V pokojnom prímorskom mestečku došlo k zvláštnemu zmiznutiu osemnásťročného Erika. Jeho matka Tova Sullivanová sa i po dlhých rokoch vyrovnáva so stratou svojho jediného syna prácou. Po nociach upratuje v morskom akváriu a prihovára sa jeho obyvateľom. Práve tam spozná tajuplného osmonoha gigantického menom Marcellus, ktorý má nielen obratné chápadlá, bystrý rozum, ale aj dobré srdce (dokonca tri srdcia!) a svojský zmysel pre humor. Zvláštne priateľstvo osamelej ženy a uväzneného osmonoha s originálnym názorom na ľudí vyústi do nečakaného sledu udalostí, ktoré navždy zmenia osudy obyvateľov malebného Sowell Bay. Tova postupne zisťuje, čo sa stalo v tú osudnú noc pred tridsiatimi rokmi, a napriek bolestivej strate získava veľký dar… 

Alergie

Dr. Sophie Farooque

Podtitul knihy: Ak si s nimi chcete poradiť, musíte im najskôr porozumieť

V súčasnosti každý tretí človek aspoň raz zažije alergiu. Sme alergickejší ako kedykoľvek predtým. Aj napriek tomu alergiám stále úplne nerozumieme. Alergici majú často problém nájsť skutočného odborníka, ktorý by im s alergiou dokázal pomôcť. Na druhej strane, je mnoho ľudí, ktorí si myslia, že majú alergiu, hoci ju v skutočnosti nemajú. Dr Sophie Farooque, popredná odborníčka a konzultantka v oblasti alergií, v tejto knihe poskytuje alergikom a ich rodinám vedomosti, ktoré potrebujú, aby sa dokázali lepšie zorientovať na tomto mínovom poli. Ponúka tu praktické rady, ako znížiť zbytočné utrpenie, vyvracia bežné mýty o alergii a venuje sa kľúčovým témam, ako sú: 

• Epidémia alergií 
• Pochopenie a liečba sennej nádchy a nádchy 
• Život s potravinovými alergiami 
• Alergie na lieky 
• Čo robiť, ak si myslíte, že máte alergiu 
• Prevencia ekzémov a alergie 

Pod šepkajúcimi dverami

Klune TJ

Možno je smrť len začiatkom niečoho nového

Vitajte v Cháronovom prievoze! Čaj je tu horúci, koláčiky čerstvé a mŕtvi práve prichádzajú. Keď si zberačka Mei príde vyzdvihnúť Wallacea z jeho vlastného pohrebu, začína mať podozrenie, že by mohol byť mŕtvy. Zoznámi sa však s Hugom, majiteľom zvláštnej čajovne, ktorý mu sľúbi, že mu pomôže prejsť na druhú stranu. Wallace len ťažko prijíma fakt, že je definitívne mŕtvy. Ani po smrti nie je pripravený opustiť život, ktorý však dovtedy ledva žil. Napokon získa týždeň na to, aby prekonal samého seba a za sedem dní úplne nanovo prežil celý svoj život. 

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE